Deprem sağlık ve kongre turizmine büyük darbe vurdu

Deprem sağlık ve kongre turizmine büyük darbe vurdu

Sağlık turizmi ve kongre turizminin depremle birlikte büyük darbe aldığı, özellikle İstanbul otellerinde dolulukların yüzde 30 gerilediği belirtiliyor.


Türkiye’nin turizmde en büyük gelir kalemlerinden sağlık turizmi ile kongre gibi organizasyonları yapan sektör depremle büyük darbe aldı.

Cumhuriyet’ten Şehriban Kıraç’ın haberine göre özellikle İstanbul’da beklenen depremle ilgili haberler, sağlık turistlerini korkutup kaçırıyor. Yine başta kayak olmak üzere, şubat ve mart konaklamalı tüm yurtiçi ve yurtdışı rezervasyonlarında ciddi iptal ve ertelemeler olduğu belirtiliyor. Turistlerin, hastaneler ve otellerin depreme dayanıklı olup olmadığına dair soruları artarken yeni dönemde bu alanlarda turist çekmek de zorlaşacak.

Uzmanlara göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı acilen İstanbul’daki otellerin, restoranların, tarihi ve kültürel mekânların deprem riski taşıyıp taşımadığı ile ilgili işletmeleri harekete geçirmeli. Sağlık Bakanlığı ise özel hastanelerden depreme karşı dayanıklılık raporları istemeye başladı.

“Sağlık turizmi yüzde 40 düşüş yaşadı”

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, sağlık turizmi için gelenlerde büyük düşüş yaşandığını vurgulayarak “Bu kişiler biletlerini önceden ucuza alır ve bunların ertelenme şansı yok. Depremle birlikte ciddi iptaller yaşandı. Sağlık turizmi son iki ayda yüzde 40 düştü. Özellikle estetik amaçlı ya da acil olmayan sağlık sorunu yaşayanlar gelişlerini iptal etti” dedi.

Sağlık turizminden yıllık 4 milyar dolar gelir elde edildiğini, depremden dolayı bugün yaklaşık 250 milyon dolarlık kayıp yaşandığına dikkat çeken Bahat, şöyle devam etti:

“Hastaların yüzde 80’i İstanbul’a geliyordu. Arkadaşlarımız onları ikna etmek için çok çabalıyor. ‘Hastaneler depreme dayanıklı mı?’ diye soruyorlar. Sağlık Bakanlığı güvencesiz olan kamu ve üniversite hastanelerini boşaltıyor. Bakanlık, şimdi özel hastanelerden de depreme dayanıklılık raporlarını istemeye başladı. Özel hastanelerde de taşınmalar olacak.”

“İstanbul otellerinde doluluklar azaldı”

Kongre, fuar, teşvik gezileri ve düğün gibi organizasyonların çatı kuruluşu Uluslararası MICE Endüstrisi Derneği Başkanı Hüseyin Kurt, yüzde 30’a varan iptaller yaşandığını belirtti.

Bayi toplantıları dahil etkinliklerin yüzde 50’sinin mayıs, haziran ve temmuz sonrasına ertelendiğini, bunların iptal olup olmayacağını da öngöremediklerini ifade eden Kurt, şu noktalara dikkat çekti:

"İstanbul otellerinde doluluk yüzde 30’e geriledi.

Nasıl ki insanlar pandemide “Otellerin güvenli turizm sertifikası var mı?” diye sorduysa, bugün “Depreme dayanıklı mı?” diye soruyor.

Turizm Bakanlığının pandemideki uygulamalar gibi, bugün İstanbul’daki otellerden depreme dayanıklılık raporu istemesi lazım. Risk ölçümünü zorunlu kılmalı. Kültürel ve tarihi mekânların deprem riski taşımadığı ile ilgili yurtdışında tanıtım yapılmalı.

Türkiye’de yılda 70-80 bin civarında küçüklü büyüklü organizasyon yapılıyor. 15 milyar dolar turizm geliri sağlıyoruz."



Bu Haber 03.04.2023 - 08:53:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.