Deprem korkusu: İstanbul’a gelen turist sayısı 8 milyona düşebilir

Deprem korkusu: İstanbul’a gelen turist sayısı 8 milyona düşebilir

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem ve İstanbul’da da büyük bir depremin beklenmesinin yarattığı korku, yeme içme sektörü ile turizm sektörünü olumsuz etkiledi. Turizm sektör temsilcilerine göre İstanbul’a gelmesi beklenen 14 milyon turist sayısı 8 milyona düşebilir.


On binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomide yarattığı tahribat İstanbul’a uzandı. Beklenen büyük İstanbul depreminin yaratacağı zararlara dikkat çekmek amacıyla iş dünyasının hazırladığı raporlar, zararın 300 milyar dolara kadar çıkacağını ortaya koyuyordu. Ancak daha deprem olmadan yalnızca 'deprem olacak' korkusu yeme içme sektörü ile turizm sektörünü baltaladı.

“Ciddi rezervasyon iptalleri yaşandı”

Sözcü’den Gamze Bal’a konuşan Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, depremin meydana geldiği 6 Şubat’tan bu yana restoranların işlerinde yüzde 50 ila yüzde 70 aralığında düşüş olduğunu, özellikle ‘İstanbul’da deprem olacak’ beklentisinin turistlerde yarattığı panik nedeniyle ciddi rezervasyon iptalleri yaşandığını anlattı.

“İptallerin yüzde 40’ı turistlerden”

Bingöl, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin yarattığı büyük acılardan sonra insanların psikolojik olarak çok etkilendiğini ve ‘Biz nasıl yemek yiyelim?’ şeklinde düşünmeye başladığını, bunun da ilk etapta yüzde 50 oranında bir iş kaybı yarattığını anlattı.

İstanbul’da beklenen büyük depreme ilişkin yayınların artmasıyla paniğin turistlere de sıçradığını belirten Bingöl, “İş kaybı yüzde 70’lere kadar çıktı. Şubat ayında ciddi bir rezervasyon iptali yaşandı. İptallerin yüzde 30-40’ı turistlerden geldi. Böyle devam ederse mart, nisan ve mayıs aylarında da turizm gelirlerinde çok ciddi düşüşler yaşanacak” diye konuştu.

Bingöl’e göre yeme içme sektöründe yaşanan rezervasyon iptalleri, aslında Türkiye’ye gelmesi beklenen yabancı turistlerin önemli bir kısmının gelmemesinden kaynaklandı.

“Turizm gelirinde yüzde 40 kayıp yaşanabilir”

TÜRSAB İstanbul Boğaziçi Bölge Temsil Kurulu Başkanı Yüksel Türemez’in aktardığına göre ise, deprem nedeniyle İstanbul’a gelmesi beklenen turist sayısı ile turizm gelirinde yıl genelinde yüzde 30-40 aralığında kayıp yaşanması bekleniyor.

Turizmin güvenlik sorunlarından olumsuz etkilendiğini anımsatan Türemez, “Deprem de bir güvenlik sorunu ve bu güvenlik sorunundan dolayı olumsuz etkileneceğimiz kesin. Şubat ayında da gelen turist sayısında düşüşler oldu. Gastronomi sektöründe yaşanan iptaller aslında bizim getireceğimiz turistlerin gelmemesiyle bağlantılı” dedi.

“İstanbul’a gelen turist sayısı 8 milyona düşebilir”

“İstanbul’da tüm sezon boyunca deprem nedeniyle oluşacak kaybın yüzde 30-40 aralığında olacağını düşünüyorum” diyen Türemez, İstanbul’a bu yıl 14 milyonu aşkın turist gelmesi beklenirken bu sayının 8 milyonlara düşebileceği tahmininde bulundu.

Türkiye’ye yönelik net rezervasyon kaybını ise 7-9 Mart aralığında yapılacak ITB Berlin Fuarında göreceklerini aktaran Türemez, “Yaşanan depremin ve İstanbul’da deprem olacak beklentisinin turizme olumsuz etki yaratacağı kesin ancak bakış açılarını net bir şekilde Berlin’deki fuarda göreceğiz” diye konuştu.

“Oteller fiyat düşürebilir”

İstanbul’da yaşanması beklenen turist kaybını tolere etmek için otellerin fiyat kırabileceğini belirten Türemez, “Eğer gelmek isteyen önemli bir kitle görülürse oteller fiyat kırarak yaşanacak kaybı gidermeye çalışabilir. Gelen turist sayısının azalmasını önlemek için az bir fiyat oynaklığı yaşanabilir. Bu kapsamda ortalama oda fiyatları 100 Euro’dan 80 Euro’ya kadar çekilerek misafirin Türkiye’ye gelmesi sağlanabilir.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 04.03.2023 - 10:20:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.