Demiryolları, yolcu taşımacılığında da özel şirketlere açılıyor

Demiryolları, yolcu taşımacılığında da özel şirketlere açılıyor

Demiryolları, yük taşımacılığının ardından yolcu taşımacılığında da özel sektöre açılıyor. Yeni düzenleme taslağına göre, 2021 yılından itibaren özel şirketlerin trenleri de yolcu taşımaya başlayacak. 


Türkiye'de demiryolları da özel şirketlere açılıyor. Yeni düzenleme taslağına göre, 2021 yılından itibaren özel şirketlere ait trenler de yolcu taşımaya başlayacak. Mevcut tren hatlarını 10 yıllığına kiralayacak olan özel şirketler, zarar eden hatlarda çalışmayı kabul etmeleri durumunda zararları devlet tarafından karşılanacak.

İhaleyle özel şirketlere açılacak

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, taslak düzenlemenin yasalaşması halinde, ülke genelindeki tüm tren yolu hatları bölgesel ve ulusal düzeyde ihaleyle özel şirketlere açılacak. Tren yolu taşımacılığı yapmak isteyen firmalar, bölgesel ya da ulusal düzeydeki tüm hatlara tek tek ya da birlikte teklif verebilecekler. İhaleler, yüksek hızlı, hızlı, ana hat ve bölgesel yolcu taşımacılığına tek tek ya da toplu olarak hat bazında yapılacak.

Zararı kamu karşılayacak

Hazırlanan tasarıya göre özel sektör dilerse sadece yüksek hızlı trenleri dilerse de bu trenlerle birlikte normal hızdaki trenleri de birlikte işletecek. Kârlı olmayan ancak kamu hizmetinin yerine getirilmesi için işletilmesi şart olan hatların ihalesini alan özel sektör firmalarının zararları karşılanacak ve üzerine de ‘makul bir kâr' oranı verilecek. Özel sektör, yolcu taşıyacağı tren setlerini yurtiçi ya da yurtdışından satın alabileceği gibi dilerse kiralama da yapabilecek.

HABERİN DETAYLARI İÇİN TIKLAYINIZ>>>>



Bu Haber 18.01.2020 - 10:48:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.