Delta varyantının ardından Kolombiya varyantı etkili olacak

Delta varyantının ardından Kolombiya varyantı etkili olacak

Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın yoğun bakımdaki hastaların yüzde 80'inin aşılanmadığına dikkat çekerek Delta varyantının ardından Kolombiya varyantının etkili olacağını belirtti.


Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın yatan hastaların yüzde 80'inin Delta varyantı ve aşılanmamış kişiler olduğunu belirtti.   Yalçın, tüm dünyayı etkisi alan Delta varyantından sonra etkili olacak Kolombiya varyantından bahsetti.          

AÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği (BUHASDER) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, yaz ve bayramın ardından yoğun bakım ünitesindeki yoğunluğa değindi.

Yoğun bakımdaki hastaların yüzde 80'i aşılanmamış

Yoğun bakımdaki hastaların yüzde 80'inden fazlasının aşılanmamış olduğunu aktaran Prof. Dr. Yalçın, aşılanma hızının arttırılması gerektiğine vurgu yaptı. Yalçın, "Dolu yoğun bakımdaki en dikkat çekici özellik, yatan hastaların yüzde 80'den fazlası aşılanmamış. Son zamanda dikkat çeken önemli hususlardan biri de hamilelerin olması. Pandemi servisinde yatan hastaya bakıldığında da yüzde 60'larda bir aşılama oranı var ama bu da düşük. Dolaysıyla aşılama oranlarının artmış olması yoğun bakıma yatışı veya hasta olma potansiyelini düşürüyor. Bu nedenle aşılamayı hızlı bir şekilde sürdürmemiz gerekiyor" dedi.

Salgında anahtar aşılanma        

Aşılanmaya dikkat çeken ve yeni Kolombiya varyantının, Delta varyantına göre daha ''sıkıntılı'' olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Yalçın, "Aşılamayı artırmamız gerekiyor. Bunu yapamadığımız takdirde değişik yeni varyantlarla birlikte sıkıntının daha da artacağını düşünüyoruz. Şu andaki virüsün önemli bir kısmı Delta varyantı ama yeni verilerde Kolombiya adında yeni varyantın da bazı ülkelerde toplu olarak ciddi sıkıntı yarattığı ifade ediliyor. Muhtemelen bundan sonra beklenen Kolombiya varyantı diye düşünülebilir. Şu anki verilere göre çok az kişilerde görülmüş ama biraz daha sıkıntılı görünüyor ve daha ağır seyreden veriler var. Aşılanmış kişiler altta yatan farklı hastalıklar olsa bile hastalığı hafif geçiriyorlar. Yoğun bakıma kadar gitmesine ve entübe edilmesine gerek kalmıyor." Dedi.

Yayına hazırlayan: Erdoğan Karataş




Bu Haber 10.08.2021 - 10:42:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.