Danıştay’dan dikkat çeken Çeşme Turizm Projesi kararı
Bilirkişinin ‘hukuka ve bilime’ aykırı raporu hazırladığı Çeşme Turizm Projesinde Danıştay, yürütmeyi durdurma kararını iptal etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilmek istenen ve Ege Turizm Merkezi projesi içinde kalan İzmir’in Urla ilçesine bağlı Zeytineli köyünden Çeşme’ye bağlı Alaçatı ve Ildır’a uzanan 120 milyon metrekarelik alanı kapsayan, Çeşme Turizm Projesine ilişkin geçtiğimiz aylarda Danıştay 6. İdaresi “yürütmeyi durdurma” kararı vermişti.
Danıştay 6. Dairesi 2022 yılının Temmuz ayında yürütmeyi durdurma talebini reddetmiş, 2023 yılının Mart ayında ise bilirkişi heyeti mahkemeye sunduğu raporunda projenin planlama ilkeleri ve kamu yararına uygun olmadığı görüşünü bildirmişti. Bilirkişi raporunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan projenin bilime ve hukuka aykırı olduğu kaydedilmişti.
Danıştay projeyi hukuka uygun buldu
Cumhuriyet’ten Gökmen Ulu’nun haberine göre Danıştay 6. Dairesi, alınan 2192 sayılı kararında, davacıların talebini reddetti. Yüksek mahkeme, Cumhurbaşkanlığı'nın söz konusu kararında hukuka aykırılık olmadığına karar verdi. Karar oy çokluğuyla alındı.
Daire Başkanvekili Ahmet Arslan ve üye Erhan Çakan, Cumhurbaşkanı kararında hukuka uyarlık bulunmadığı ve Cumhurbaşkanı kararının iptal edilmesi gerektiği yönünde oy kullandı.
Karara karşı temyize başvurulacak
Avukat Arif Ali Cangı, karara karşı temyiz başvurusu yapacaklarını söyledi.
Ege Çevre Platformu Eş Sözcüsü Süleyman Eryılmaz da yaptığı açıklamada, “Danıştay 6. Dairesi bizim de içerisinde bulunduğumuz kurum ve yurttaşların açmış olduğu davada öne sürdüğümüz gerekçeleri önce kabul etmiş, sonra da bu haklı gerekçeleri görmezden gelerek plan değişikliği kararının hukuka uygun olduğunu aldığı kararda belirtmiştir. Daire bu çelişkili kararı hangi saiklerle almıştır? Bu karar nasıl hukuka uygundur? Bu karar Çeşme’deki doğal yaşamı yok edecek yolu açacaktır. Elbette bu karara karşı Egeçep de gerekli hukuki yollara başvuracaktır. Umuyoruz ve diliyoruz ki karar düzeltilecektir” dedi
İlgili Haberler

Otellerde krediler ile ciro arasındaki makas açılıyor! Borç 4'e katladı
2026 verilerine göre otellerdeki ciro artışı yüzde 7 ile 12,6 milyar dolar seviyesine ulaşırken, kredi stokundaki yükseliş ise yüzde 29,1 ile 14,1 milyar dolara çıktı.

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya'dan dijital konaklama platformu kanun teklifine tepki: Ayrıcalık tanınmasın
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TBMM'de görüşülecek dijital konaklama platformları ile ilgili hazırlanan kanun teklifine karşı uyarılarda bulunurken; "Yabancı platformlara ayrıcalık tanınmasın." dedi.

ATF’ye 500 saat kaldı: Turizmin kalbi 8. kez atmaya hazır
Bu yıl sekizinci kez düzenlenecek olan Antalya Turizm Fuarı (ATF) Türkiye için geri sayım devam ediyor. 100'ü aşkın ülkeden 40 binin üzerinden profesyonel ziyaretçi ve 1000'den fazla turizm markası fuarda bir araya gelecek.



%20(2).gif)

