Danıştaya rağmen Atatürk Havalimanında inşaata devam

Danıştaya rağmen Atatürk Havalimanında inşaata devam

Millet bahçesine dönüştürülmesi için pisti kırılan Atatürk Havalimanıyla ilgili ihalenin iptali istemiyle açılan davada Danıştay, yerel mahkemenin ihalenin hukuka uygun olduğuna dair kararını bozdu. Hukuki süreç devam etse de Atatürk Havalimanı arazisindeki inşaat tam gaz devam ediyor.


İstanbul'daki Atatürk Havalimanı, Nisan 2019’da 3’üncü Havalimanındaki hava trafiğiyle çakıştığı gerekçesiyle tarifeli uçuşlara kapatılmıştı, ancak pistler kargo, bakım/onarım, genel havacılık, hava taksi, iş uçuşları, devlet uçaklarıyla yapılan uçuşlar ve otoritenin uygun göreceği trafiklere hizmet vermeye devam ediyor.

Diken’den Canan Coşkun’un haberine göre, Ekim 2019’da ‘millet bahçesi’ hazırlıkları kapsamında apronda faaliyetleri sona eren tesis ve binaların yıkım işi için ihale yapıldı, kasımda da yıkım başladı. O günlerde havalimanı sahasının sadece millet bahçesi olarak kullanılmayacağı, yapılaşmaya açılacağının anlaşıldığı haberler yayımlandı. Buna göre havalimanı sahasına külliye, gençlik merkezi, müze, cami, devlet konuk evi, spor alanı, yaşam merkezi, afet toplanma alanı, fuar yapılması planlanıyordu.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi de Atatürk Havalimanına yapılmak istenen projenin ihalesinin iptali için İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı.

Mahkeme, Kasım 2022’deki kararında, ihaleyi hukuka uygun bulmuştu. Hiçbir bilirkişi incelemesine veya bilimsel rapora dayanmayan kararda, ‘inşaat alanında konvansiyonel kalıp sistemi kullanıldığından, sosyal donatı inşaatları, genel altyapı, peyzaj düzenlemesi ve rekreasyon alanı yapımı işlerini kapsadığından işin yapım tekniği açısından özellik arz ettiği’ belirtilmişti.

Danıştay 13’üncü Dairesi 4 Nisan’daki hükmüyle mahkemenin kararını ‘usulen’ bozdu. Daire, dava konusu işlemleri yapan Toplu Konut İdaresi Başkanlığının Ankara’da bulunması sebebiyle yargı yetkisinin Ankara İdare Mahkemesinde olduğunu belirtti.

İhalenin hukuka uygun olduğunu belirten yerel mahkemenin yetkisiz olduğunu savunan daire, bu kararı bozdu ve yeniden bir karar verilmek üzere dosyayı bu mahkemeye yolladı.

Hukuki süreç devam ederken, Atatürk Havalimanı arazisindeki inşaat tam gaz devam ediyor.



Bu Haber 06.05.2023 - 10:00:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.