Cumhurbaşkanlığının yıllık programında turizmle ilgili neler var?

Cumhurbaşkanlığının yıllık programında turizmle ilgili neler var?

Cumhurbaşkanlığının yıllık programı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yıllık programın turizmle ilgili bölümünde, Türkiye turizminin mevcut durumundan bahsedilerek ile hedefler açıklandı.


TurizmGüncel

Programın ‘mevcut durum’ başlığı altında, Türkiye turizminin nereden nereye geldiği krizin sektör üzerindeki etkileri idelendi.

TÜRKİYE TURİSTTEN YÜZDE 2.8, TURİZM GELİRİNDEN YÜZDE 1.7 PAY ALIYOR

2016 yılında yaşanan krizin ardından 2017’de sektörün toparlanmaya başladığı ve 2017 yılına gelindiğinde turizm sayısının yüzde 24 artarak 37.6 milyona, turizm gelirinin ise yüzde 19 artarak 26.3 milyar dolara yükseldiği belirtilen yıllık programda, Türkiye’nin dünya turizm pazarından yüzde 2.8, dünya turizm gelirinde ise yüzde 1.7 pay aldığına dikkat çekildi.

YABANCI ZİYARETÇİ BAŞINA HARCAMA 630 DOLAR

Türkiye’nin turizm gelirlerlerindeki toparlanmanın turist sayısındaki toparlanmanın gerisinde kaldığı kaydedilen programda, ‘’2016 yılında 705 dolar olan ziyaretçi başına ortalama harcama 2017 yılında 681 dolar gerilemiştir. 2017 yılında yabancı ziyaretçi başına ortalama harcama 630, yurt dışında ikamet eden vatandaşlarımızın ortalama harcaması 903 dolar olmuştur.’’ denildi.

Programın devamında, başlıca şu ifadelere yer verildi:

2017 yılı itibariyle Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli 3 bin 771 tesiste 935 bin, belediye belgeli 7 bin 607 tesiste şse 507 bin yatak bulunuyor. Yatırım aşamasında bulunan tesislerle birlikte Türkiye’nin toplam otel yatağı kapasitesi 1.7 milyon.

gelismeler

15 bin 288 yat bağlama kapasitesine sahip olan Türkiye’de toplam 9 bin 638 seyahat acentesi faaliyet gösteriyor.

TOPLAM ZİYARETÇİNİN YÜZDE 65.5'İ OECD VE BDT ÜLKELERİNDEN

2017 yılında Türkiye’ye gelen 32.4 milyon yabancı ziyaretçilerin yüzde 32.7’sini OECD, yüzde 32.8’ini ise BDT ülkelerinden gelenler oluşturdu.

BU YILA İLİŞKİN HEDEFLER

2018 yılında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının 39.2 milyon, turizm gelirinin ise 32.3 milyar dolar olması bekleniyor.

KİRA, KAT İRTİFAKI, KULLANMA İZNİ...

28 Kasım 2017’de çıkarılan 7061 sayılı kanunla arazi tahsislerinde yeknesaklığın sağlanması ve yatırıcıların tesislerin daha uzun süre kullanabilmeleri amacıyla turizm yatırımcı ve işletmecileri için kira, irtifak, kullanma izni süreleri uzatılarak 49yıl kadar çıkarılmış, ayrıca tesislerin olduğu yerlere Hazine ve Maliye Kültür ve Turizm ile Tarım ve Orman bakanlılarınca müştereken belirlenecek esaslara göre satın alabilmeleri imanı getirilmiştir. Bu konuda usul ve esasları belirlemek üzere hazırlanan kamu taşınmazları üzerindeki turizm yatırımlarının sürlerinin uzatılmasıyla satışına ilişkin yönetmelik 04.04 2018 tarihli ve 30411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

DSTİNASYON YÖNETİMİNE GEÇİLECEK

Sektörde yerel turistik değerleri göz önüne alan ve farklı turizm türlerini entegre eden, turistlerin ihtiyaçlarını ve taleplerini gözeten yeni bir yönetim anlayışına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle destinasyon yönetimine geçilmesi çalışmalarına ağırlık verilmesi, varış noktası temelinde projelendirme çalışmalarının yapılması, ilerleyen süreçte de varış noktası bazında teşvik ve tanıtım uygulamasına geçilmesi önemli götülmektedir.

Sektörde hizmet kalitesinin arttırılması için işgücü piyasası ile turizm eğitim sistemi arasındaki bağın güçlendirilmesi, tanıtım faaliyetlerinde etkinliğin sağlanması için ise tanıtım fonlarının tek çatı altında toplanması ve tanıtım çalışmalarının koordineli yürütülmesi önem arz etmektedir.

AMAÇ VE HEDEFLER

Turizmde nitelikli işgücü tesis ve hizmet kalitesiyle Uluslar arası bir marka haline gelinmesi, turizm ürün ve hizmetlerinin çeşitlendirilmesi ve iyileştirilmesi, turizm değer zincirinin her bileşeninde kalitenin arttırılması ve südürülebilirlik ilkesi çerçevesinde ekonomiye daha fazla katkıda bulunan bir sektör gelmesi temel amaçtır.

Sektörde, doğal ve kültürel değelerde koruma-kullanma dengesi gözetilerek sürdürülebilir bir büyümenin gerçekleştirilmesi ve turizm gelirlerinin arttırılması hedeflenmektedir.

2019 yılında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının 41.5 milyon, elde edilen turizm gelirinin ise 35.2 milyar dolar olması hedeflenmektedir.

program



Bu Haber 30.10.2018 - 08:29:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 11.11.2018 - 11:09

    Anlaşılan Aralık sonunda dananın kuyruğu kopacak. Toplantılar, görüşmeler, polisiye tedbirler ile sonuç alınmadığı görüldüğü an işler düzelmeye başlayacaktır. Bir kere krizden kısa sürede toparlanma olanaklı değildir ve bunu satmak zordur çünkü kimse almaz. Zaten sonuçlar ve ilginçtir gelecek yıllara ait beklentiler bu belgede oldukça düşüktür. Yeni bir plan ve sürdürülebilir projeler yapmak olasıdır. Tek şart ilim, bilimi, teknik ve akıl öne çıkabilsin. Önce net bit fotoğraf çekmek sonra bu resme göre tedbirleri sırası ile hayata geçirmek gereklidir. Toptan sihirli bir dokunuş biraz masalsı ve gerçek dışıdır. Zaten yıllardır yapılan makyaj artık akmaya başlamıştır. Yapılması gereken temel işler ve çok kolay tedbirler vardır. Ama...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.