Coşkun Yurt: Romalı, Brükselli, Berlinli, Londralı değiliz, Antalyalıyız!

Coşkun Yurt: Romalı, Brükselli, Berlinli, Londralı değiliz, Antalyalıyız!

OTI Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Yurt, Resort Kongresi’nde katıldığı ‘Rusya Yeniden’ başlıklı panelde dikkat çeken açıklamalar yaptı. Bu yıl Rusya pazarında beklenin aksine bir büyüme yaşanmayacağını belirten Yurt, ‘’Romalı, Brükselli, Berlinli, Londralı değiliz Antalyalıyız. İyi günde de kötü günde de Türkiye’ye turist getiriz.’’ dedi.


Moderatörlüğünü Resort Dergisi Yayın Yönetmeni Fehmi Köfteoğlu’nun yaptığı panelde konuşan Coşkun Yurt, ‘’Rusya pazarında 2014 yılı ortalarıyla beraber oluşan bir kriz ve devalüasyon dönemi var. bu Şartlarda 2o15 yılında ekonomide bir dip dönem oluştu. Şu ana kadar da bu dip durumdan henüz çıkılabilmiş değil. Büyüme ve hareket yok ve bu da insanların satın alma koşullarına yansımış durumda.’’ dedi.

‘’Diğer yandan Rusya pazarında dijitalleşmeden gelen bir değişiklik oldu.’’ diyen Yurt, ‘’Rs müşteri artık markadan ziyade fiyat odaklı hareket eder hale geldi. Dolayısıyla bugün Rus müşteri önce sistemlerde fiyatlara bakıyor, sona karar veriyor.’’ ifadelerini kullandı.

RUSYA’DA 9.5-10 MİLYON PAKET TUR MÜŞTRİSİ VAR, BUNUN YARISI TÜRKİYE’YE GELİYOR’’

Yurt, panelin devamında şu değerlendirmeleri yaptı:

2016 yılında Türkiye ve Mısır’ın kesilmesiyle birlikte yurt dışı çıkışlarında ciddi bir düşüş yaşandı. Türkiye’nin açılması ile beraber pazar yeniden gelişmeye başladı. Rusya’da şu anda 9.5-10 milyon paket tur müşterisi var ve bunun da yaklaşık olarak yarısı Türkiye’ye geldi. Rusya’da pazarı taşıyan 7 tur operatörü bulunuyor ve pazarın yüzde 90’ı bu tur operatörleri tarafından taşınıyor.

Rusya’da 4-5 farklı para birimi ie iş yapıyoruz. Bu tüketici açısından fazla bir farklılık ifade etmiyor ama bu bizim işimizi çok karmaşık bir hale getiriyor. Türkiye zaten euro odaklı bir destinasyon. Rusya’nın gelişmesiyle belli bir dolar ağırlığı oluştu. Şimdi bu konuda bir sadeleşme olacak.

MISIR’IN AÇILMASI TÜRKİYE’DE SEZON SONUNU VE BAŞINI ETKİLER

Mısır’ın açılması ile ilgili birtakım ibareler var fakat biz Mısır açılana kadar açılacakmış gibi hesap yapmıyoruz. Mısır açıldığı taktirde Türkiye’nin sezon başını ve sonunu etkiler. Özellikle ekim ve kasım aylarını etkiler. Sezonda ise zaten önceden de fazla bir etkisi yoktu.Yüksek sezonda denge oluşur ama sezon öncesi ve sonrası dönemde Türkiye’yi etkileyecektir.

DESTİNASYON ÇEŞİTLİLİĞİ BİZİ AYAKTA TUTUYOR’’

Mısır’a da operasyon yaptığımız için bu pazarı domine eder hale geldik. Avrupa’da tur operatörlerinin neden tutunamadığına bakılırsa Mısır’ın önemi ortaya çıkar. Avrupa’dakiler sadece Türkiye odaklı çalışmadıkları için yok oldular. Biz çok destinasyonluluğu Rusya’da yaptık ve başarılı olduk. Bu yolla büyüyüp ayakta kalabiliyoruz. Bir dönem Rusya’da hem Mısır hem de Türkiye kapalıydı ve biz ayakta kalabildik. Bunu destinasyon çeşitiliğine borçluyuz.

‘’ERKEN REZERVASYONLA BİRLİKTE RUSYA V AVRUP EŞİTLENDİ’’

Rusya pazarında erken rezervasyon çok iyi geçti 2018 yılında. Biz uzun zamandır erken rezervasyondan mahrum kalmıştık. Otelcilerin Avrupa’ya sundukları fiyatlarla Rusya’ya sunduğu fiyatlar çok farklıydı. Ama erken rezervasyonların artmasıyla birlikte burada bir eşitlik sağlandı.

Doğru planları belirlersek Rusya’da erken rezervasyon olmaması için bir neden yok. Beklentimiz bu yılda erken rezervasyonda artış olması yönünde. Glecek yıllarda erken rezervasyonu daha da arttıracak modelleri geliştirmemiz lazım. Çünkü Ruslar da atık tatil programlarını önceden yapmaya başladı ve bu anlamda Avrupa’ya da yaklamışmış durumda.

TUR OPERATÖRLERİ REZERVASYON TUTUYOR MU?

Rus tur operatörlerinin rezervasyon tuttuğu iddialarını şöyle değerlendirmek lazım: Rus tur operatörleri rezervasyon tutuyor. Ama bu dengesiz fiyatlamanın getirdiği bir sonuç. İkinci ayağı ise otelcilerin de çanak tutması ile bazı tur operatörlerinin piyasaya uygun olmayan fiyatlar vermesi ve diğerlerinin normal fiyata satmasına da izin vermemesi. Pazardaki bir tur operatörü benim işimi bozuyorsa buna müsaade etmemek lazım. Otelcilerin verdiği fiyatlara itiraz etmeyen bir tur operatörü, kendi belirlediği fiyattan satmaya başlıyor oteli. Rasyonel olmayan fiyatlarla satış yapıldığı için, diğer tur operatörleri de rezervasyon tutmak zorunda kalıyor.

‘’RUSYA VE UKRAYNA’DAN ARTIŞ BEKLEMEK YANLIŞ’’

Rusya ve Ukrayna pazarında bir atış beklentisine girmek yanlış, yanıltıcı ve zarar verecek bir öngörü. Kontenjan planlaması yaparken bunu göz önünde bulundurmak lazım. Avrupa’dan yüzde 15 artış bekleniyorsa, Rusya’da yüzde 10 artış olması mümkün değil. Zaten Rusya’nın büyümesinin nedeni de Avrupa pazarının gerilemesiydi. Rusya’da ve Ukrayna’da fiyatlar arttı. Bu sene de yüzde 10-15 artış olacak. Bu ülkelerde insanların gelirleri artmadı, hatta devalüasyon yaşandı. Bu nedenle artış bir yana, bir miktar düşüş de olmasını bekliyoruz.

Romalı, Brükselli, Berlinli, Londralı değiliz, Antalyalıyız. İyi günde de kötü günde de Türkiye’ye turist getirmeye devam edeceğiz. Bizi destekleyen tüm partnerlerimize teşekkür ederim.



Bu Haber 29.11.2018 - 16:27:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.