Çocuk Dostu Turizm Projesi başladı, hedef markalaşma

Çocuk Dostu Turizm Projesi başladı, hedef markalaşma
Uluslararası Çocuk Merkezi tarafından düzenlenen “Çocuk Dostu Turizm Diyalog Toplantısı”, Bilkent Üniversitesi Robert Debre Toplantı Salonunda yapıldı. Toplantıda, turizm sektöründe çocuk haklarının nasıl korunacağı ve neler yapılması gerektiği tartışıldı.


TurizmGüncel - Ankara

Toplantının açılış konuşmasını yapan Uluslararası Çocuk Merkezi Başkanı Tomris Türmen, daha önce Fransa'da olan Uluslararası Çocuk Merkezinin İhsan Doğramacı tarafından Türkiye'ye getirildiğini ifade etti. Önde gelen Uluslarası kuruluşlarla birlikte büyük çaplı araştırmalar yaptıklarını kaydeden Türmen, kamu kurum ve kuruluşları dahil çok sayıda kurum ve kuruluşa danışmanlık yaptıklarını kaydetti.



''BM BİZE İKİ YENİ SIFAT VERDİ''

Uluslararası Çocuk Merkezi'nin iki çalışmasının BM tarafından beğenildiğini kaydeden Türmen, ''Bu nedenle bize iki önemli sıfat verdiler; bunlar Dünya Sağlık Örgütünün Türkiye iş birliği şubesi ve Dünya Nüfus Fonunun İş birliği merkezi.'' dedi.

''BU ALANDA MARKALAŞMA SAĞLAMAK İSTİYORUZ''

Proje kapsamında turizm sektörüyle iş birliği yaparak çocuk dostu turizmi öne çıkarmak ve bu alanda markalaşma sağlamak istediklerini ifade eden Tomris Türmen, ''Turizm ekonomisinin içinde çocuğun rolü, diğer tüm alanlardan daha fazla. Bu kadar önemli bir sektörde çocuk haklarının gelişmesine yardımcı olabilir miyiz diye düşündük.'' şeklinde konuştu.

Turizm alanında çocuğu koruyacak ve onun mutlu olmasını sağlayacak bir girişimde bulunduklarının altını çizen Türmen, bu girişimin çocuğa saygı duyan davranışların tamamını kapsadığını anlattı.



''ÖZEL SEKTÖR SORUMLULUK ALMALI''

Proje kapsamında çocuk dostu turizmin kriterlerini ortaya koyan aktiviteler geliştireceklerini kaydeden Türmen, bu konuda özel sektörün sorumluk alması gerektiğine dikkat çekti.

''ALTININ DOLDURULMASI LAZIM''

Çocuk dostu olmanın sözel olarak güzel bir şey olduğunu ama bunun içinin doldurulması gerektiğini belirten Türmen, ''Çocuğu anne-babasının yanında gelip atlayıp zıplayan değil de, orada eğitilen, iletişim kurulan biri olarak görülüp on güvenli ortamlar yaratmak son derece önemli. Turizm sezonu başlamadan önce uzman eğitimcilerimiz tarafından isteyen turizm tesislerine sağlık ve güvenlik alanında eğitim verilecek.'' dedi.



THIBERT: ÇOCUKLARI KORUMAK HERKESİN GÖREVİ

Toplantıda konuşan Çocuk Hakları Koordinatörü Adem Arkadaş Thibert, çocukları korumanın herkesin görevi olduğunun altını çizdi. 

''HİÇBİR ÇOCUĞA AYRIMCILIK YAPAMAZSINIZ''

''Turizm sektörü işinin ehli insanlarla çalışmak istiyorsa, şu andaki çocuklara yatırım yapmak zorunda.'' diyen Thibert, ''BM, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, Türkiye dahil 196 ülkede kabul edildi. Bu sözleşmeye ek yasalar da  geldi. Yasaya göre devlet, yasayı uygulamakla yükümlü. Turizm sektörü dahil, tüm şirketlerin çocuğun korunmasına dair sorumluluğu var. Hiçbir çocuğa ayrımcılık yapamazsınız. Yaptığınız işte 'çocuğu yararı var mı?' diye düşünmek durumundasınız.'' ifadelerini kullandı.

''250 MİLYON ÇOCUK ÇALIŞAN VAR''

Şu anda dünyada 2.5 milyar, Türkiye'de ise 25 milyon çocuk olduğunu kaydeden  Adem Arkadaş Thibert, ''Bir milyar çocuk, gelişimleri için gerekli hizmete ulaşamıyor. 1 milyar çocuk şiddete maruz kalıyor, 215 milyon çocuk çalıştırılıyor, sömürülüyor. 125 milyon çocuk da temel eğitimden faydalanamıyor.'' şeklinde konuştu.

''İKİ SENELİK PROJE''

Thibert, konuşmasının devamında, ''Özel sektör tüm ilişkilerinde çocuğun haklarını, iyiliğini ve yararını gözetmeli, destek vermeli. ICC daha çok kamu kurumları ile çalışıyordu. Biz ilk defa özel sektörle çocuk dostu turizm projesini hayata geçirdik. Projemiz AB delegasyonu tarafından desteklenecek ve 2 sene sürecek. Seyahat ve turizmdeki iyi hizmet anlayışının hak temelli de olabileceğini düşündük. Bu kavram, turizm sektörünü ve şirketlerini de daha iyi bir yere taşıyacaktır.'' değerlendirmesinde bulundu.



KÜHN: BUNU TÜRKİYE'DE DE GÖRMEK GÜZEL

Toplantıda konuşan ECPAT Uluslararası Program Yöneticisi Gabriela Kühn ise dünya genelinde çocuklara dönük her türlü istismarın yasaklanmasının öngörüldüğünü kaydetti. Kühn, ''Özel sektör, 2030 kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesinde özel sektörün önemli bir rolü var. ECPAT olarak dünya genelinde özel sektörün bu tip hareketlere katılımının her geçen yıl daha fazla katıldığını görüyoruz. Türkiye'de de buna görmek güzel.

Yaptığımız çalışma, çocuğa karşı şiddet ve ilintili problemlerden hiçbir ülkenin muaf olmadığını gösterdi. Toplum içindeki en kırılgan kesim olarak çocukların korunması için neler yapılması gerektiğini BM'nin de dahil olduğu 67 paydaşımızla konuşuyoruz.

''SADECE DEVLETLERİN DEĞİL ŞİRKETLERİN DE SORUMLULUĞU VAR

UNWTO, geçen yıl Turizm Etik Kurallar sözleşmesini başlattı. Bu sözleşmede açık şekilde çocuk haklarına vurgu yapılıyor. Bu sözleşme, bu yıl üye devletlerin imzasına açılacak. Bu etik kurallarda sadece devletlerin değil, özel sektörün sorumluluklarına da vurgu yapılıyor.

Şirketler, çocuk hakları politikası ile şirketin başarısı arasındaki bağlantıyı keşfettiler. Acoor, TUI ve Hilton gibi ünlü turizm şirketleri bu sözleşmeyi imzaladı. Türkiye'de Vow Bodrum ve Fes Travel bu sözleşmeyi imzaladı.''

Açılış konuşmalarında, Wow Hotel Bodrum'un genel müdürü ve Skal Bodrum yönetim kurulu üyesi de birer konuşma yaparak, çocuk turizmi alanındaki uygulamalarından örnekler verdiler.


Bu Haber 16.02.2018 - 12:58:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.