Çocuk Dostu Turizm için turizmciler ne diyor?

Çocuk Dostu Turizm için turizmciler ne diyor?
Uluslararası Çocuk Merkezi tarafından Ankara'da düzenlenen ''Çocuk Dostu Turizm'' toplantısında, 'Seyahat ve Turizmde Çocuk Dostu Turizm Uygulamaları ve Çocuk Politikasının Geliştirilmesi' başlıklı bir panel düzenlendi.


TurizmGüncel - Ankara

Panele, ALTİD Yönetim Kurulu Üyesi Ayşegül Karaca, TÜRSAB Gençlik Turizmi Komitesi Başkanı Hakan Sönmezöz, TUROYD Başkanı Alican Aksu, TUREB Başkanı Zeki Apalı, ANTOD Başkanı Savaş Çolakoğlu, ve SKAL Ankara Başkanı Hasan Bozkurt katıldı.



İşte panel katılımcılarının çocuk dostu turizm konusundaki yaklaşım, değerlendirme ve önerileri:

Ayşegül Karaca;
ALANYA OLARAK PİLOT BÖLGE OLMAYA HAZIRIZ


Konu çocuk ve tatil olunca Antalya sadece Türkiye'de değil dünyada da ön plana çıkıyor. Aile denince de en önemli unsur çocuk. Biz sektör olarak burada konuşulanların büyük bir kısmını yapıyoruz. Burada bu yaptıklarımızı bir belge haline getireceğiz.

İyi niyet bildirgesinde en önemli konu, bunun kurum politikalarında personelle birlikte içselleştirilmesi. Alanya olarak çocuk dostu turizm projesinin pilot bölgesi olmaktan mutluluk duyarız.
Uluslararası çocuk merkezinin projesini destekliyoruz ve turizme katkı sunacağını düşünüyorum. İçinde bulunduğum 4 kurum adına bu bildirgeyi imzalayacağımı beyan ediyorum.

Hakan Sönmezöz;
TÜRKİYE'DE GENÇLER VE ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL KAMP MERKEZİ YOK

Çocuk kamplarının bir standarda kavuşturulması gerektiğini düşündüm. Okul veya hastane açmak istediğinizde ilgili bakanlıklara başvuruyorsunuz ama dünyanın en değerli varlıklarını kampa götürdüğünüzde kimseden izin almanız gerekmiyor.

Yasa organize tur işini sadece acentelerin yapabileceğini söylüyor. Bu nedenle ben de kendimi TÜRSAB'da buldum. Buraya girdiğinizde de bunun içini doldurmanız lazım. Bunu herkes yapamaz. Spesifik bir iş ve büyük sorumluluklar gerektiriyor. Burada bir sertifikalandırma sistemi ve uzmanlaşma olması lazım.

Türkiye'de gençlere ve çocuklara dönük bir tane kamp merkezi yok. Bu kamplarla ilgili çalışma yaptığımızda otellere gidiyoruz ama 'yoğun dönemimiz' deyip almıyorlar bizi. Bu arda çocukları otellere götürmek de doğru değil.

Türkiye turizminin en önemli ihtiyacı gençlik kampı tesisleri. Sadece ABD'de devlet tarafından desteklenen 12 bin tane kamp tesisi var. Turizmciler, çocuklara yönelik turizm tesisleri geliştirmelidir.

Alican Aksu;
TÜRSAB BUNA ÖNDERLİK ETMELİYDİ


Biz TUROYD olarak dünyayı çocuklar sayesinde değiştireceğimize inanıyoruz. 1994'ten beri sürdürülegelen turizm politikalarının yanlışlığı işi bu noktaya getirdi. TÜRSAB bu konuda önderlik etmeliydi.

Artık Türk turizmi bir çıkış noktası bulmak zorunda. Şu anda Türkiye'de yapılan resort turizminde çocukların psikolojisini bozuyoruz. Ailere sorduk, tatilleri yüzde 90 çocukların belirlediğini söylediler. Resort tatiline giden çocukları gürültülü ve adrenalin dolu bir sürece sokuyoruz.

Çocuk dostu turizm konusunda turizmcilerin bilim insanları tarafından yönlendirilmesi lazım. Münferit çalışmalar önemli ama bununla sonuç alınamaz. Türk turizmini çocuklarla entegre etmek durumundayız.

Zeki Apalı;
ÇOCUK DOSTU TURİZM DEÜİL, TURİZM DOSTU ÇOCUK


Türkiye'nin tarihi ve arkeolojik değerleri tahrip ediliyor. Peki kimler tarafından? Çocuk gezileri yüzünden. Türkiye'de organize turun bir acente ile ve rehber eşliğinde yapılması gerekiyor. Bir yeri gezmeyi bilmeyen bir öğrenci toluluğunu, rehber yönlendirmek, ters giden bir şey olursa acenteye bildirmek zorunda.

Okulların düzenlediği rehbersiz geziler, tarihi ve arkeolojik alanların tahrip edilmesine neden oluyor. Tarih öğretmeni ''ben tarihi sizden daha iyi biliyorum'' diyerek gezi düzenliyor. Buna müsaade edilmemesi gerekiyor.

Çocuklara küçük yaştan itibaren seyahat kültürünü aşılamamız, tarihi değerlere zarar vermemeyi öğretmemiz gerekiyor. Bu yapılmadığında, ileriki yaşlarda daha büyük tahribatlara neden oluyorlar.
Biz rehberlerimize çocuk dostu turizm konusunda eğitimler vereceğiz. Projenin isminin de çocuk dostu turizm değil, 'turizm dostu çocuk' olmasını öneriyorum.

Savaş Çolakoğlu;
ZATEN ÇOCUK DOSTUYUZ


Turizm işletme belgeli tesisleri çocuk dostu turizm prensiplerine bağlı olarak faaliyet gösteriyor. Ancak bakanlık belgelilerinin dışında bir de belediye belgeli tesisler var. Buralarda bakanlık kriterleri geçerli değil.

Resort oteller Avrupa'da kendini çocuk dostu turizm tesisi olarak tanıtıyor.  Biz aslında çocuk dostu bir turizm ülkesiyiz. Çocuklu aileler getirebilmek için de ciddi bir tanıtım faaliyeti yürütüyoruz.

Bu konuda önce yöneticiler bilinçlendirilecek daha sonra ise diğer çalışanlar eğitilecek. Önce yönetici buna inanacak ki bunu personeline aşılasın.

Ankara'da bakanlık belgeli 80 üye otelimiz var. Önerim, önce otel yöneticileri ile bu programı başlatalım. Sonra personel eğitimlerine başlayalım.



Bu Haber 16.02.2018 - 14:41:03 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.