Çin'e fuara giden iki iş adamı 9 aydır geri dönemiyor

Çin'e fuara giden iki iş adamı 9 aydır geri dönemiyor

Bundan 9 ay önce fuara katılmak için Türklerden ikisi, ülkeden çıkamıyor. Haklarında vergi kaçakçılığı suçlaması bulunan Türk vatandaşlarının Çin'den ayrılmasına yasak getirildi.


Çin'de düzenlenen doğal taş fuarına katılan 150 Türk şirketinden birinin sahipleri, isimleri vergi kaçakılığına karıştığı için 9 aydır ülkeden ayrılamıyor.

Hürriyet gazetesinden Burak Coşan'ın haberine göre, Xiamen Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı’nda Çinli polisler, sabaha karşı yaptıkları bir baskınla 4 Türk iş insanını gözaltına almıştı. Yaklaşık 9 ay önce gerçekleşen olaya gerekçe olarak ise bu firmaların 24 milyon TL’lik vergi ihlalinde payları olduğu iddiası yer almıştı. Yaşanaların ardından gözaltına alınan 4 Türk vatandaşından ikisinin serbest bırakıldığı ve onların da Türkiye’ye döndüğü öğrenildi.

Yargılama sürecinde Çin'de kalmak zorundalar

Ancak iş adamlarından ikisi Çin’de kaldı. İddialara göre yargılama süreci devam ettiği için Alfa Mermer’in yöneticileri Mustafa Özbağır ve Zeki Güldalı Çin’den ayrılamadı. Bu iki isim, Çin’de serbestçe dolaşabiliyor ancak ülkeyi terk etmelerine yasak getirildi. Türk iş adamlarından yargılama süresince Çin’de kalmak zorunda oldukları ancak ülkede herhangi bir sıkıntı yaşamadıkları belirtildi. Çin’deki zorunlu kalışları sırasında günlük hayatlarını sürdüren iki iş adamı Çin’deki etkinliklerinden bazı fotoğrafları da sosyal medyadan paylaştı.

Vergi kaçakçılığı suçlaması ile yargılanıyorlar

Çin’de yaşanan gözaltı haberini de Hürriyet Gazetesi 10 mart 2019’da gündeme getirmişti. Operasyonun, Guangzhou, Yunfu ve Türkiye’de ofisleri bulunan firmaların 2016 yılından bu yana Çinli bazı şirketlerle işbirliği yaparak Çin’e daha ucuza ham mermer getirdikleri iddiası ile gerçekleştirildiği ifade edilmişti. Operasyon kapsamında gündeme gelen iddialara göre 400 milyon Çin Yuanı (yaklaşık 323 milyon 782 bin TL) değerinde 240 bin ton mermerin kaçak yollarla Çin’e sokuldu ve bu yolla 30 milyon Çin Yuan’ı (yaklaşık 24 milyon 283 bin TL) vergi kaçakçılığı yapıldı. Ancak sektör temsilcilerinden aldığımız bilgilere göre Çin’de ticaret yapılırken, bazı aracı firmalarla çalışılıyor. Aracı firmaların yaptıkları uygulamalar sebebiyle ihracatı gerçekleştiren bazı firmaların zor durumda kalabildiği, yaşanan bu durumun da bundan kaynaklanmış olabileceği belirtildi.



Bu Haber 07.12.2019 - 10:27:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.