Çeşme ve Urla’daki turizm projesiyle ilgili tartışma büyüyor

Çeşme ve Urla’daki turizm projesiyle ilgili tartışma büyüyor

Çeşme ve Urla’aki 4 milyon metrekare büyüklüğündeki 511 parsel arazinin acele kamulaştırılarak turizm yatırımı amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesi ile ilgili tartışma büyüyor.


Çeşme ve Urla’da acele kamulaştırma kararı alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen arazi üzerinde Suudi Arabistan Şirketi Ambassan Grup’un proje geliştireceğine ilişkin iddialar tepki çekti. TMMOB İzmir Sözcüsü Melih Yalçın, söz konusu projenin hiçbir bilimsel yönü bulunmadığını, imar planlarına ve hukuka aykırı olduğunu söyledi.

tmmob

‘’KTKGB’nin amacı koruma olara belirtiliyor’’

Konuyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Çeşme ve Urla’daki arazilerin acele kamulaştırılmasına tepki gösterdi. Sözcü gazetesinden Gökmen Ulu’nun haberine göre açıklamada, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri'ndeki amaç ve işlevin tarihi ve kültürel değerlerin yoğun olarak yer aldığı veya turizm potansiyelinin yüksek olduğu yöreleri korumak” olarak belirtildiği, ancak tam tersinin yapıldığı belirtildi.

‘’Turizm alanı’ statüsü bir araç olarak kullanılıyor’’

Yapılan uygulamalarla Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi ilan edilen yerlerin imara açıldığı belirtilen açıklamada, ‘’Doğal, tarihi veya tarımsal önemleri nedeniyle korunması gereken alanlara dair, rant çevrelerine ait yatırımların önünü açması, bunu kolaylaştıracak kararların alınması ve bu doğrultuda planların onaylanmasını sağlamak için kullanılmak üzere turizm alanı statüsü bir araç olarak kullanılmaktadır” ifadelerine yer verildi.

“Proje imar planlarına aykırı”

Çeşme-Urla Yarımadası'nda ilan edilen acele kamulaştırma kararının içeriğinin bu endişeleri doğrulandığı kaydedilen açıklamada, kamulaştırılacağı ilan edilen parsellerin bir kısmının tarım alanlarında ve doğal SİT alanlarında, kalan kısmının da el değmemiş doğal alanlarda kaldığının görüldüğü kaydedildi.




Bu Haber 01.02.2020 - 11:29:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.