Çernobil çevresindeki solucanlar radyasyona bağışlık geliştirdi

Çernobil çevresindeki solucanlar radyasyona bağışlık geliştirdi

1986 yılında Çernobil Nükleer Santrali'nde yaşanan felaketten yıllar sonra bilim insanları dikkat çekici bir bulguya ulaştı.


Bilim insanları Çernobil Nükleer Santrali'nin yakınlarından topladıkları solucanların radyasyona bağışıklığı olduğunu ortaya çıkardı. Yaklaşık 40 yıldır fabrikanın 32 kilometre çapındaki bölge içerisinde incelemelerini yapan bilim insanları açıklama yaptı.

Sözcü’de yer alan habere göre, New York Üniversitesi'nde görevli bilim insanı Sophia Tintori, "Çernobil korkunç bir trajediye sahne oldu fakat biz halen bunun yerel nüfusa etkilerini bilmiyoruz. Bu bölgede yaşayan bazı türlerin radyasyona dirençli olduğunu biliyoruz. Bazıları aşırı derecede dayanıklı" ifadesini kullandı.

Bilim insanları solucanların daha kısa bir yaşam ömrü olduğunu ve bu sebeple farklı nesillerdeki solucanları daha detaylıca inceleyebildiklerini söylerken, araştırmada yer alan bilim insanı Matthew Rockman, "Bu solucanlar her yerde yaşıyor ve hızlı yaşıyorlar, bu yüzden tipik bir omurgalı hala ayakkabılarını giyerken onlarca nesil evrim geçiriyorlar" dedi.

NYU ekibi, nematod türünden (Oscheius tipulae) 15 solucanın genetiğini ve evrimini analiz etti ve bunları Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden diğer beş nematod türüyle karşılaştırdı.

Solucanların hiçbiri yüksek radyasyon seviyelerinden kaynaklanan DNA hasarı belirtileri göstermedi.

Ekip ayrıca 20 solucanın her birinin torunlarının farklı DNA hasarı türlerine karşı ne kadar hassas olduğunu ölçtü ve herhangi bir farklılığın her bir toplama alanındaki radyasyon seviyelerine karşılık gelmediğini buldu.

Araştırmacılar, bunun Çornobil'den gelen solucanların radyasyona karşı daha toleranslı olmadıklarını ve radyoaktif ortamın onları evrimleşmeye zorlamadığını gösterdiğini söyledi.



Bu Haber 09.03.2024 - 17:16:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.