Burak Tonbul: Turizmde keskin bir rekabet var

Burak Tonbul: Turizmde keskin bir rekabet var

Adana Lezzet Festivali kapsamındaki panele katılan turizmciler, gastronomi ile turizm arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Touristica Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, keskin bir rekabetin olduğu turizmde gastronomi ile ayrışılabileceğini ifade etti.


Moderatörlüğünü Gazeteci Gila Benmayor’un yaptığı “Gastronomi ve Turizmin Değer Yaratan Birlikteliğinde Yeni Hedefler” başlığını taşıyan panelin konukları, TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır, Touristica Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul ve ÇUKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Zaimoğlu oldu.

“Adana bu işi çok profesyonelce yapıyor”

“Bizi Adana halkı ile buluşturanlara çok teşekkür ediyoruz. TÜROFED Yönetim Kurulu Üyemiz Tayyar Ağabeye özellikle teşekkür ediyorum” diyen TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Sururi Çorabatır, “Gastronomi konusu ile ilgili bu sene 5. toplantım. Adana bu işi çok profesyonel yapıyor. Kendi mutfağını tanıtmada çok önemli gayretler görüyorum. Bunu da karşılığını alacağımızdan eminim” dedi.

“Tesislerimiz ve hizmetimiz çok iyi”

Turizm sektörü için 2020 ve 2021 yıllarının zorlu geçtiğini belirten Çorabatır, “Pandemi ile moraller bozuldu ama krizleri yönetmedeki becerimizden dolayı ayakta kaldık. Tesislerimiz ve hizmetimiz çok iyi. Rusya ve Ukrayna çatışmasına rağmen turizmde iyi bir süreç geçiriyoruz. 40 milyar doların üzerinde gelir bekliyoruz. 2023 yılı için de planlarımız devam ediyor. İyi bir 2023 yılı bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Turizmi gastronomisiz yapamayız”

Gastronominin önemine vurgu yapan Çorabatır, “İnsanların seyahat alışkanlıkları değişiyor. Gastronomi artık bir tercih olmaya başladı. Çeşitliliğin çok olduğu bir coğrafyaya sahibiz. Gastronomi için seyahat edenlerin oranı İtalya’da ve Fransa’da yüzde 40’ın üzerinde. Biz gastronomiyi çok geç keşfettik. Ancak bir farkındalık oluştu. Gastronomi üzerine de ciddi çalışmalar yapılıyor. İtalya, Pizza ile dünya markası oldu. Türk mutfağı çok zengin bir yapıda. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Türkiye’nin gastronomi haritasını çıkartırken gastronomiyi farklı zenginliklerimizle birlikte değerlendirmeliyiz. Örneğin tarih ve gastronomiyi birleştirmemiz lazım. Turizmi gastronomisiz yapamayız. Bu noktada Her Şey Dahil’in de tartışmaya açılması taraftarıyım” diye konuştu.

“Turizmde keskin bir rekabet var”

Touristica Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul ise turizm sektöründe keskin bir rekabet olduğunu ve bu ortamdan gastronomi ile ayrışılabileceğini söyledi. Tonbul: “45 yıldır turizm sektöründe tur operatörü ve konaklama dalında hizmet veriyoruz. Misafirlerimizi memnun etmek için kendinizi devamlı yenilemeniz gerekiyor. Örneğin Club Marvy bir değişimin sonucunda doğan bir markamızdır. Yerli ve yabancı misafir sayımız yıllık 200 bindir. Otellerimizde 1 milyon 800 bin geceleme yapılıyor. Biz tatil turizmcisiyiz. Bunun için de bir mottonuz olması lazım. 12 ay boyunca insanlar çalışıyor ve yapacakları tatilin hayalini kuruyor. İnsanların bu hayaline önem veriyoruz ve bu hayalin karşılığını vermek durumundayız. Rekabetten ayrışmamız için gastronomi çok büyük bir öneme sahip. En iyi binaları yaparsınız ama konsepti oluşturup sunamazsanız sonuç hüsrandır. Bizim de amacımız getirdiğimiz misafirlere en iyi hizmeti vermektir. Önemli bir Ar-Ge çalışmasına ihtiyacımız var. Bunun da arkasında kadın ve sürdürülebilirlik var. En iyi ürüne ulaşıp sürdürülebilir kılmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“En önemli şey şehrin turizme inancı”

Adana’da asıl misafirin yerli misafir olduğunu belirten Burak Tonbul, “Şehirdeki 4 ve 5 yıldızlı otellerin toplam yatak sayısı 5500. Çok ciddi bir turizm hareketi yok. Turizm için önce ulaşım ve konaklama konusunda eksiklikler tamamlanmalı. En önemlisi de şehrin turizme inancıdır. Bölgenin tarihi ve de önemli ve bunu iyi bir hikaye ile sunmalıyız.”

“Dünyanın her yerinde Adana kebabı yiyebilirsiniz ama...”

ÇUKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Zaimoğlu ise “Dünyada kendi şehrinin adıyla anılan tek yemeğin Adana Kebabı’dır. Bununla da gurur duyuyoruz. Anadolu’nun tüm kentlerinde sadece o kentin yemeklerini satan bir yer yok. Ama Adana Kebabı’na ulaşacağınız yüzlerce restoran var Türkiye’de. Dünyanın her yerinde Adana kebabı yiyebilirsiniz ama en güzelini Adana’da yersiniz” diye konuştu.



Bu Haber 08.10.2022 - 12:35:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.