Burak Tonbul: Artık kapasite yetmiyor, tıkanıyoruz

Burak Tonbul: Artık kapasite yetmiyor, tıkanıyoruz

Touristica ve Diana Travel Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, mevcut yatak kapasitesinin yüksek sezona yetmediğini ve bu nedenle sıkıştıklarını belirtti. Bu durumun gelen ziyaretçi sayısını da etkileyeceğini söyleyen Tonbul, turizmin ön ve arka sezona yayılması gerektiğini ifade etti.


Turizm Güncel – Berlin

3 yıl aranın ardından düzenlenen ITB Berlin Turizm Fuarında Turizm Güncel’e açıklamalarda bulunan Touristica ve Diana Travel Yönetim Kurulu Başkanı Burak Tonbul, yılın başında koyulan 4,5 milyon Alman turist hedefinin ulaşılabilir olduğunu kaydetti.

“Çalışarak bu süreci arkamızda bırakacağız”

Turizmin yaraları en hızlı saran mekanizma olduğunu söyleyen Tonbul, “Umut verici ve bir o kadar da güzel olan şey şu ki yaşadığımız deprem felaketi sonrası ülke olarak geçirdiğimiz travmayı bir nebze olsun geride bıraktığımızı hissediyorum. Turizm zaten insanların yaraları sarmasındaki en hızlı mekanizmalardan bir tanesi. Çalışarak,  yapığımız işe, yaptığımız servise odaklanarak bu acıları biz nebze olsun arkamızda bırakmaya çalışacağız.” şeklinde konuştu.

“En geç birkaç hafta içerisinde rezervasyonlar eskisi gibi devam edecek”

Deprem nedeniyle rezervasyonların yaklaşık yüzde 80 oranında yavaşladığını fakat geçtiğimiz hafta yeniden canlanmaya başladığını açıklayan Burak Tonbul, “Görüşmelerimizi yapıyoruz. Depremin hemen ardından düşen rezervasyon hızı geçtiğimiz hafta yavaş yavaş toparlanmaya başladı. Yani ortadaki belirsizlik ve tatiline karar vermemiş olan turizm tüketicisinin yavaş yavaş tekrar rotasını Türkiye'ye çevirdiğini görmeye başladık. Şöyle ki depremden önceki hızımızdan yüzde 80 civarında yavaşlamayı tecrübe ederken geçen hafta bu yüzde 40’a kadar geriledi. Günde bin rezervasyon alıyorsak bu 200’e kadar gerilemişti. Ama bu geçen hafta itibariyle 600 rezervasyona kadar çıktı ki ben bunun önümüzdeki birkaç gün, en geç bir hafta içerisinde tekrar depremden önceki performansının döneceğine inanıyorum. Bu tabii ki hepimiz için çok umut verici ve güzel bir şey.” ifadelerini kullandı.

“5 milyon Alman turist hedefine ulaşabiliriz”

Özellikle Almanya pazarından hızlı bir geri dönüş yakaladıklarını belirten Tonbul, “Almanya pazarındaki bu geri dönüş, hızlı bir geri dönüş.  Yıl başında koyduğumuz Almanya'dan 4,5 – 5 milyon turist hedefine yakın rakamlara ulaşabileceğimizi düşünüyoruz. Bunu İstanbul dahil olarak söylüyorum. Yani sadece Antalya, İzmir bağlamında değil, İstanbul'un da bu işe katkısı var. Umarım bu rakamlara ulaşabiliriz.” dedi.

“2022 yılının üzerine en az yüzde 15 daha koyduğumuz bir sezon yaşayabiliriz”

Rezervasyonlarda yaşanan bir aylık duraksamanın bir kayba neden olmayacağına dikkat çeken Tonbul, “Geçen sene haziranın ortasına kadar savaş belirsizliğini fazlasıyla yaşadık. Hazirandan sonra piyasa düzeldi ve biz iyi bir sezon geçirdik. Antalya özelinde baktığımız zaman 13,5 milyon civarında bir turist hareketliliği sağlandı. Bu 2019’un gerisinde ama unutmayalım ki haziran ortasına kadar ciddi bir kayıp var. Ben bu yıl bu kaybın olmayacağını görüyorum. Kaybettiğimiz bir aylık deprem duraklaması bu kaybın tekrar yaşanmasına sebep olmayacaktır. Önümüzdeki yaz yani önümüzdeki sezon beklenmedik ve tahmin edilemez başka bir olayla karşılaşmadığımız sürece ben 2022 yılının üzerine en az yüzde 15 daha koyduğumuz bir sezon yaşayacağımızı görüyorum. Bu da bizim 2019 rakamlarının üzerine çıkacağımızı anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.

“Artık turizmi yaymamız gerekiyor “

Yüksek tatil talebi nedeniyle yaz sezonunda sıkışıklık yaşandığını ve satabilecekleri ekstra bir yatak kapasitesinin olmadığını kaydeden Tonbul, bu durumun kişi sayılarına olumsuz yansıyacağını kaydetti. Bu nedenle turizmin yayılması gerektiğini söyleyen Tonbul şu ifadeleri kullandı:

Bizim bu turist hareketini yan sezonlara aktarmamız artık şart. Tıkanıyoruz. Ne orada yeterince uçağımız var, ne orada yeterince yatağımız var. Çünkü sadece o sezonu oynamak, diğer sezonlarda atıl yatakların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Yayılması lazım bu yatakların. Bunu sadece Antalya özelinde söylemiyorum. Bunu Dalaman özelinde de söylüyorum, İzmir özelinde de söylüyorum. Artık yaymamız gerekiyor turizmi. Bunun alternatiflerini bulmamız gerekiyor.  “

“Bir an evvel enflasyon ve kur politikasının da dengelenmesi gerekiyor”

Enflasyonun turizm üzerindeki yükünün çok ağır olduğunu belirten Burak Tonbul, “Ümit ediyorum ki önümüzdeki birkaç yıl içerisinde de krizsiz yıllar geçiririz. Umarım bu büyüme trendini yaşadığımız dönemde hem pandemi döneminin etkilerini azaltacak hem de enflasyonun turizm satışındaki müşteriye yansıtılacak bölümünü dengeleyebilecek aralığı yakalayabiliriz.  Çünkü enflasyonun etkisi şu anda bu kurlarla turizmcinin üzerinde çok ağır. Sadece her şeyi müşteriye yansıttığınız bir çözümle geçemezsiniz. Herkesin de alım gücü var. O yüzden bir an evvel enflasyon ve kur politikasının da dengelenmesi gerekiyor.” dedi



Bu Haber 09.03.2023 - 17:12:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.