‘Bu katliamların durdurulmasını istiyoruz’

‘Bu katliamların durdurulmasını istiyoruz’
Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği, yaptığı bir açıklamayla Kaz Dğları ve Salda Gölü’nde yürütülen çalışmaların durdurulmasını istedi. Turistlerin doğaya ve çevreye saygılı ülkeleri tercih ettiği belirtilen açıklamada, Turizm ve Çevre bakanları göreve davet edildi.


SAYD’ın Başkan Hamit Kuk imzasıyla yaptığı açıklama şöyle:

''Son dönemde kamuoyuna yansıdığı üzere ülkemizin en önemli oksijen depolarından Kaz dağlarında yapılan katliamda yaklaşık 195.000 ağaç kesildiği bilinmektedir. Her ne amaç için olursa olsun ağaçların kesilmesi demek bitki ve hayvan yaşamı başta olmak üzere alandaki bütün ekosistemin etkilenmesi demektir. Bahsedilen alandaki ekosistemin bozulmasının etkileri çok önemli turizm bölgeleri olan Ege ile birlikte Akdeniz’e kadar da yayılacaktır. Maalesef bu acı gerçekler ile yüz yüzeyiz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 67. Hükümetinin belirlediği yeni turizm politikaları gereği, Kaz Dağlarında yaşanan gelişmelerle birlikte Türkiye’nin diğer bir doğa harikası olan Salda gölü ile ilgili projelerin ileride doğa katliamlarına dönüşmemesi için şimdiden çok dikkatli davranması ve gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.

Kamuoyu vicdanını rahatsız eden konulardan biri de geçmiş örneklere bakıldığında Salda Gölü park projesi ve Kaz dağları altın madeni projeleri gibi ülkemizdeki birtakım projelerinin ilerleyen zamanlarda rant peşinde olan firmalara kurban edileceği endişesi hakimdir.

Hükümetimizin Türk turizmin mevcut durumundan daha fazla gelişmesini sağlayarak hak ettiği yeri almayı hedefleyen politikalar üzerinden durduğu bir dönemde bunların ortaya çıkması oldukça talihsiz bir durumdur.

Türkiye, insanıyla, gelenekleriyle, doğasıyla ve tarihi güzellikleriyle başlı başına bir hazinedir. Son elli yıldan bu yana büyümesini sürdüren Türk turizmi de bu kavramlar üzerinde gelişimini göstermiş ve bu günlere kadar gelmiştir.

Turizm, turist ve doğa kavramları üzerinde yapılan akademik çalışmalarda anlaşıldığı üzere turizmin gelişmenin gelecekte de sürmesi ve çevre bilinci yüksek nitelikli turist kitlesi için çekiciliğinin daha uzun dönemde devamı için çevresel ve doğal değerlerin korunmasına bağlı görünmektedir.

Bu çerçevede görülüyor ki turist, insana, doğaya ve hayvanlara saygılı, reformcu, değişimci, özgürlükçü hem ülke içinde ve hem de dünya ile barışık ve uyumlu bir ülkeye seyahat etmeyi daha fazla tercih etmektedir.

Türkiye Cumhuriyetindeki her bir bireyin böyle çok değerli hazineleri korumak için üstüne düşen sorumlulukları vardır. Başta Sayın Cumhurbaşkanımızın bu çevre tahribatlarına karşı sessiz kalmayacağını inanıyoruz. Ayrıca, Kültür Turizm ve Çevre bakanlarımızı ve bürokratlarımızın bu hassasiyetler üzerinde durması için göreve çağırıyoruz. İlgili bakanlıklarımızın gerekli müdahaleleri yaparak gelecek nesillerimize yaşanılır bir Türkiye ve sürdürülebilir bir turizm için var gücüyle çalışacaklarına umut ediyoruz.

Öncelikle ülkemizi ve doğamızı seven vatandaşlar olarak, sonrasında ise ülkemizdeki turizmin gelişmesi ve sürdürülebilirliğini sağlamak için var gücüyle çalışan turizmciler olarak bir an önce bu katliamların durdurulmasını istiyoruz.''



Bu Haber 09.08.2019 - 12:33:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.