Brexit İngiliz havacılık sektörünü nasıl etkileyecek?

Brexit İngiliz havacılık sektörünü nasıl etkileyecek?
İngiltere, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren resmen Avrupa Birliği'nden ayrılmış olacak. Peki Brexit İngiliz havacılık sektörünü nasıl etkileyecek?

TurizmGüncel - Dış Haberler

İngiltere 1 Ocak 2021'den itibaren resmen Avrupa Birliği'inden ayrılmış olacak. Bu durumun en çok etkileyeceği sektörlerden biri de kuşkusuz havacılık sektörü olacak. Yeni dönemde İngilizlerin ve İngilizlere ait mal, hizmet ve sermayenin AB içinde sınırsız dolaşımı sona erecek.

Yeni şartlar gelecek

İngilizlerin AB içinde dolaşımı, AB ile İngiltere havalimanları arasındaki bağlantı, mal ve hizmetlerin dolaşımı; havacılık emniyeti, güvenliği ve hava trafik yönetimi ile pazara erişim konularında yeni şartlar olacak.

İngiltere, AB havacılık pazarının bir parçası olmayacak

Yeni dönemde İngiliz hava yolu şirketleri AB hava sahasını kullanmaya devam edecek, ancak bu hava yolu şirketleri tamamen serbestleştirilmiş AB havacılık pazarının bir parçası olmayacak ve bu çerçevede elde edilmiş haklarını kaybedecekler.

Brexit’in İngiltere için dezavantajları

İngiltere lisanslı hava yolu şirketleri, AB'deki varış noktaları arasında kargo veya yolcu taşımacılığı yapamayacak. Aynı şekilde, İngiltere ile iki AB destinasyonu arasında da taşımacılık yapamayacaklar. Örneğin, Manchester-Münih-Londra arasında hizmet veremeyecekler. Dahası, İngiliz taşıyıcılar, AB üyesi bir devlet ile üçüncü bir ülke arasında (örneğin Londra-Amsterdam-Bangkok) arasında talımacılık yapamayacak.

İngiltere, bundan böyle AB havacılık sektörünün şekllenmesinde söz sahibi olamayacak. Yeni anlaşma çerçevesinde AB'ye uçmak İngiliz şirketlerinin, İngiltere'den lisanslı olmaları, merkezlerinin İngiltere'de olması ve şirketin çoğunluk hissesinin İngiltere'de olması gerekiyor.

Avantajları

İngiltere'den AB'ye bir noktadan bir noktaya sınırsız uçuş hakkı elde edecek olan İngiliz taşıyıcılar, AB ülkelerinin kabul etmesi halinde AB bağlantılı üçüncü bir noktaya da kargo taşımacılı yapabilecek (örnek Paris-Londra-New York) Havacılık emniyeti, güvenliği ve hava trafik yönetimi alanında iş birliği yapılacak. Avrupa Birliği, yer hizmetleri ve slotlar ile çevre, sosyal konular ve rekabet konusunda İngiliz hava yolu şirketlerine ayrımcılık yapmayacak.

AB vatandaşlarının hakları

1 Ocak 2021 tarihi itibariyle, İngiltere'nin üçüncü ülke durumuna geçmesinden dolayı AB-İngiltere arasında seyahat eden AB ülkelerine mensup yolcuların korunma düzeyi değişecek. Buna göre, AB'den İngiltere'ye ve İngiltere'den AB'ye Avrupa merkezli hava yolu şirketleri ile yapılan uçuşlarda yolcu hakları olduğu gibi devam edecek. Ancak İngiliz taşıyıcıların AB'den İngiltere'ye ve İngiltere'den AB'ye seyahatlerinde AB yolcu hakları değil, İngiltere'nin kendi yolcu hakları geçerli olacak.

Bununla birlikte, AB ile İngiltere tarafının engelli ve hareket kabiliyeti zayıf yolcularla ödeme, tazminat ve şikayetlerin ele alınması konusunda etkili bir iş birliği yapmayı garanti ettiği kaydedildi.

Serbest hareket

İngiltere ile AB arasında serbest dolaşımın sona ermesiyle birlikte İngiliz vatandaşları artık AB'de çalışma, okuma, iş kurma veya yaşama özgürlüğüne sahip olmayacak. İngilizler, AB'de uzun süre kalabilmek için vize almak zorunda. Sınır kontrolleri uygulanacak ve pasaportlara damga vurulacak.



Bu Haber 28.12.2020 - 20:04:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.