Booking'e açılan toplu davalara Türkiye'deki oteller de davet ediliyor
HOTREC (Avrupa Otelciler, Restoranlar ve Kafeler Birliği) ve Avrupa genelinde 30’dan fazla ulusal otel birliğinin desteği ile yürütülen çalışma kapsamında toplu tazminat süreci için Türkiye’deki otelleri de davet etti.

Hollanda merkezli, Stichting Hotel Claims Alliance adlı vakıf tarafından yürütülen girişim, Avrupa otel sektörünün çatı kuruluşu HOTREC ile Avrupa genelinde 30'dan fazla ulusal otel birliğinin desteğiyle, Booking.com'un uzun yıllar uyguladığı fiyat paritesi hükümleri nedeniyle rekabetin kısıtlanması sonucu otellerin maruz kaldığı ekonomik zararların toplu şekilde değerlendirilmesini ve hak kayıplarının giderilmesini hedefliyor.
Booking.com'un uzun yıllar uyguladığı fiyat paritesi hükümlerinin Avrupa Birliği rekabet hukukuna aykırı olduğunun Avrupa Adalet Divanı tarafından tespit edilmesinin ardından Avrupa genelinde yürütülen toplu tazminat girişimi, Türkiye'deki otelleri de davada yer almaya çağırıyor. Girişim kapsamında, 2004-2025 yılları arasında Booking.com platformunda yer alan tüm Türkiye’deki oteller sürece katılarak uğradıkları zararlar için tazminat talebinde bulunabilecek.
OTELLER YILLARCA YÜKSEK KOMİSYON ÖDEMEK ZORUNDA KALDI
Booking.com’un uyguladığı fiyat paritesi hükümleri yalnızca rekabeti sınırlamakla kalmadı; aynı zamanda otellerin doğrudan rezervasyon kanallarını zayıflattı, alternatif çevrimiçi seyahat platformlarının büyümesini engelledi ve komisyon oranlarının rekabetçi seviyelerin üzerinde kalmasına neden oldu.
Toplu dava girişimi kapsamında, Booking.com'un uyguladığı komisyonların rekabet ortamında oluşabilecek seviyelerin önemli ölçüde üzerinde kaldığı ve otellerin bu nedenle ciddi ekonomik kayıplara uğradığı tespit edildi.
KATILIMCI OTELLER İÇİN RİSK VAR MI?
Dava süreci Hollanda'da bu amaçla kurulan Stichting Hotel Claims Alliance tarafından yürütülüyor ve tüm dava masrafları bağımsız bir dava finansörü tarafından karşılanıyor.
Toplu tazminat girişimine, 2004-2025 yılları arasında Booking.com üzerinden faaliyet gösteren tüm Türkiye’deki oteller büyüklükleri veya bulundukları şehir fark etmeksizin katılabilecek.
Süreçle ilgili detaylı bilgi almak ve başvuruda bulunmak isteyen oteller, 15 Eylül 2026 tarihine kadar ücretsiz kayıt oluşturabilecek.
Katılımcı oteller dava sürecinde herhangi bir mali risk veya masraf üstlenmeyecek. Bununla birlikte toplu tazminat girişimine katılım, otellerin Booking.com ile mevcut ticari ilişkilerini değiştirmelerini de gerektirmeyecek. Katılımcılar bu süreçte platformu kullanmaya devam edebilecek ve mevcut sözleşmeleri aynı şekilde sürdürülebilecekler.
AVRUPA’DAKİ KARAR TÜRKİYE İÇİN EMSAL TEŞKİL EDECEK
Booking.com, 2004 yılından itibaren otellerle yaptığı sözleşmelere fiyat paritesi hükümleri ekleyerek otellerin kendi internet sitelerinde veya farklı satış kanallarında daha avantajlı fiyat ve koşullar sunmasını önemli ölçüde sınırlandırdı.
Türkiye'de bu uygulamalar ilk kez 2017 yılında Türk Rekabet Kurulu tarafından rekabet hukuku açısından değerlendirildi ve Booking.com'un fiyat paritesi hükümlerinin rekabeti ihlal ettiği tespit edildi.
Ardından Avrupa Adalet Divanı'nın 19 Eylül 2024 tarihinde verdiği emsal niteliğindeki kararla, söz konusu uygulamaların Avrupa Birliği rekabet hukukuna aykırı olduğu hükme bağlandı. Bu karar sonrasında Avrupa genelinde 15.000 otelin katıldığı toplu tazminat süreci başlatıldı.
Türkiye'deki oteller de aynı uygulamalardan kaynaklanan zararları için bu uluslararası girişime artık katılma imkânına sahip.
ULUSLARARASI VE YEREL UZMANLAR TÜRKİYE’DEKİ OTELLER İÇİN DE ÇALIŞACAK
Toplu tazminat girişimi, Avrupa ve Türkiye'de rekabet hukuku ile tazminat davaları alanında uzman hukukçular, rekabet ekonomistleri ve dava yönetimi ekiplerinden oluşan uluslararası bir kadro tarafından yürütülüyor.
Ekipte, Booking.com'a ilişkin Avrupa'daki emsal davalarda görev alan hukukçuların yanı sıra Hollanda ve Türkiye'den rekabet hukuku uzmanları, Amsterdam ve Tilburg üniversitelerinden rekabet ekonomistleri ile Avrupa'nın önde gelen rekabet tazminatı yönetim şirketlerinden CDC Cartel Damage Claims yer alıyor. Girişimin Türkiye ayağında ise Hergüner Bilgen Üçer Avukatlık Ortaklığı hukuki destek sağlıyor. Ekip ayrıca, otellerin çıkarlarıyla uyumlu bir yaklaşımın sağlanması amacıyla Armin Zerunyan’ın konaklama sektöründeki uzun yıllara dayanan deneyiminden de yararlanıyor.
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya'dan TÜROFED ve TÜROB'a Booking tepkisi
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Booking.com başta olmak üzere yabancı dijital konaklama ve seyahat platformlarının Türkiye'ye dönüşü ile ilgili açıklama yapan TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı ve TÜROB Başkanı Müberra Eresin'e tepki gösterdi.
Haberi oku →Booking.com Türkiye'ye dönecek mi? Şartlar belli oldu
Booking.com'un Türkiye'de yeniden faaliyet göstermesiyle ilgili şartlar netleşmeye başladı. Meclis'e sunulan düzenlemedeki maddelere uyması durumunda Booking yeniden Türkiye'ye dönebilecek.
Haberi oku →İlgili Haberler

Booking.com davasında Türk oteller için başvuru süresi 15 Ekim'e uzatıldı
Booking'e karşı açılan toplu dava süreci Avrupa genelinde giderek büyürken, bugüne kadar 15 binden fazla otelin sürece kaydolduğu öğrenildi. Tahmini tazminat bedeli 5 milyar euro seviyesinde hesaplanırken, Türk otellerin sürece dahil olması için başvuru süreci 15 Ekim'e kadar uzatıldı.

Dünya Ekonomik Forumu turizmde en iyi ilk 10 ülkeyi açıkladı: Listeye Avrupa damgası
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2026 yılına ait Seyahat ve Turizm Kalkınma Endeksi'ni yayımlarken; listenin ilk 10 sırasında Türkiye yer almadı.

easyJet'ten Türkiye seferlerine Şampiyonlar Ligi ayarı: Ek uçuşlar konuldu
İngiltere merkezli düşük maliyetli hava yolu firması easyJet, Türkiye’de oynanacak olan Fenerbahçe-Liverpool ve Galatasaray-Aston Villa Şampiyonlar Ligi maçları için ek seferler koyma kararı aldı.



%20(2).gif)

