Bild: Türkiye’deki tatilciler hapisle mi tehdit ediliyor?

Bild: Türkiye’deki tatilciler hapisle mi tehdit ediliyor?

TBMM’de kabul edilen sosyal medya yasasına tüm dünyadan tepkiler yükselirken, Türkiye’ye gelecek turistlerin de endişeli olduğu ileri sürülüyor.


Sosyal medya yasası geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edildi. Yeni yasa ile, sosyal medyada halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Uzun süredir tartışmalara neden olan yasa yurt dışında da tepki çekiyor.

Sözcü’de yer alan habere göre, Almanya’nın en çok okunan gazetelerinden Bild, manşetten duyurduğu haberinde, “Türkiye’deki tatilciler hapisle mi tehdit ediliyor?” başlığını kullandı.

“Turistler tehlikede mi?”

 “Yeni yasa ile Türkiye, tatil yapmak isteyen Alman turistler için daha tehlikeli hale mi geldi?” sorusunu yönelten gazete, ‘Türkiye’nin Almanya’dan gelen turistler için yasa çıkmadan önce de tamamen güvenli olmadığını’ öne sürdü. Bild, “Tehlikenin artıp artmadığı ancak yargının yeni yasayı uygulamasıyla birkaç ay içinde netleşecek.” ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığından uyarı

Almanya Dışişleri Bakanlığı da bir uyarı mesajı yayınlayarak, “Türk kolluk kuvvetleri, görünüşe göre, yeterli ön soruşturma yapılmasa bile, Almanya’da ikamet eden ve yasa uygulama önlemlerinin hedefi haline gelebilecek kişilerin kapsamlı bir listesini tutuyor.” ifadelerinde bulundu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı ayrıca, “Almanya’da temel ifade özgürlüğü hakkı kapsamında yer alan sosyal medyada yapılan açıklamaların, paylaşımların, yorumların veya gönderilerin beğenilmesinin cezai kovuşturma için yeterli olduğuna” dikkat çekti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı sansür yasasının ardından Türkiye’ye seyahat edeceklere bir uyarı mesajı yayınlarken, sosyal medya paylaşımları konusunda da dikkatli olmaya çağırdı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından Türkiye’ye seyahat edeceklere yönelik uyarılar şu şekilde:

-Siyasi olaylardan ve mitinglerden uzak durun.

-Azınlık veya hükümet karşıtı gruplar örneğin; Kürtlere yönelik kaygılarla imzalanan dilekçelerin Türkiye’deki hükümeti eleştirmek olarak algılanabileceği ve dolayısıyla burada cezai sonuçlara yol açabileceği konusunda farkındalığınızı artırın.

-Aynı durum, sosyal medyada hükümeti eleştiren ifadeler ve basit bir paylaşım hatta beğeni için geçerli olabilir. Kamuya açık olmayan yorumlar bile isimsiz ihbar yoluyla Türk kolluk kuvvetlerine iletilebilir.



Bu Haber 17.10.2022 - 10:34:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.