Bayramda tatile çıkanlar evlerine dönemiyor

Bayramda tatile çıkanlar evlerine dönemiyor

Bayramda tatile çıkan vatandaşların yoğunluk nedeniyle ne otobüs ne de uçak bileti bulabildiği belirtiliyor.


Dokuz günlük bayram tatilini fırsata çevirerek tatile giden yerli tatilci evine dönmekte sorun yaşıyor.

Akşam gazetesinden Özgül Öztürk’ün haberine göre, biletini gidiş-dönüş alanlar sorun yaşamazken, tek yön alanlar ulaşım sorunu yaşıyor. 18 Temmuz Pazartesi günü iş başı yapmak zorunda kalan pek çok kişi uçak ve ya otobüs bileti bulamadığı için dönüşünü iki ila dört gün arasında ertelemek zorunda kalıyor.

Uçak biletleri 2 bin 500, otobüs biletleri 700 liraya kadar yükseldi

Şu anda hiçbir uçak seferinde 16-17 Temmuz tarihleri için bilet olmadığını ifade eden Enuygun.com Ticaret Direktörü Orkun Özkan, "İç hatlarda sınırlı sayıda ve sadece business sınıf koltuklarda yer var. Müsait olan uçak seferlerinde ücretler 2 bin 500 TL'yi geçiyor. Ekonomi sınıf ücretlerde de eğer aktarmalı bir uçuşsa 1.800 TL civarında ücretler görmek mümkün. Yolcularımız ekonomi ve aktarmasız uçuşların olduğu günleri beklerse de 1.000 TL'ye yakın ücretlerle uçuşlarını gerçekleştirebilir. Otobüs seferlerinde ise ücretler değişkenlik göstermekle birlikte tatil yörelerinden İstanbul'a 450 TL ila 700 TL fiyatlara bilet bulmak mümkün."

Tatilcilerin yüzde 25’i bilet bulamayacak

Bayram gibi yoğunluk olan dönemlerde ulaşımda arz-talep dengesinin bozulabildiğine dikkat çeken Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF) Başkanı Mustafa Yıldırım da şunları kaydetti: "Otobüs firmaları yüksek maliyetler nedeniyle ek sefer koyamıyor veya az sefer koyuyor. Örneğin Antalya'dan İstanbul'a gelen otobüs geri dönmeyince tek yönlü gidiş maliyetlerini kurtarmıyor. Bu nedenle ek sefer yapmıyor. Bayramda dönüş biletini önceden almayanlar 3-4 gün gecikmeli evine gidebilecek. Tahminlerimize göre bu bayramda tatilcilerin yüzde 20-25'i bilet bulamayacak. Bu nedenle ya erken gelmeye çalışacaklar ya da erteleyecekler."

“Bu sefer tüketici haksız”

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin ise tatile gidecek vatandaşların dönüş biletini hesaba katarak yola çıkması gerektiğini vurgulayarak, "Bu kez tüketici haksız" yorumunda bulundu.

2,9 milyon yolcu taşındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kurban Bayramı tatilinde 408 bin vatandaşın trenlerle seyahat ettiğini belirterek, "Kurban Bayramı süresince yüksek hızlı trenlerimizde 119 bin, ana hat trenlerimizle 74 bin, bölgesel trenlerimizle 215 bin vatandaşımız yolculuk yaptı. Marmaray, İZBAN ve Başkentray'da 2 milyon 509 bin vatandaşımız ücretsiz yolculuk yaptı. Bayram tatilinde toplam 2 milyon 917 bin yolcu taşındı" dedi.

Öncelik Rusya ve Ortadoğu seferlerinde

Orkun Özkan'a göre bu yıl uçak biletlerinin yetersiz oluşunun nedeni, uçak şirketlerinin yüksek maliyetler nedeniyle sefer sayısını yüzde 30 azaltması. Mevcut seferlerin de Rusya ve Ortadoğu gibi döviz getiren yurtdışı destinasyonlarına ağırlıklı olarak konduğunu ifade eden Özkan, "Havayolu şirketleri bu yıl yabancı turist getirme üzerine seferlerini organize ettiler. Ancak yine de Türkiye havayolu ulaşımında Avrupa'dan çok daha iyi durumda. İstanbul Yeni Havalimanı günlük 250 bin yolcu rekorunu kırarken Amsterdam, Almanya ve Londra'da yolcu sayıları sınırlandırıldı" dedi.



Bu Haber 15.07.2022 - 11:39:54 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.