Bayındır’dan Fon açıklaması: Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz!

Bayındır’dan Fon açıklaması: Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz!

Türkiye Otelciler Birliği Başkanı Timur Bayındır Gastronometro’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek hem MEB ile birlikte düzenledikleri aşçılık yarışmasını hem de 2018 ve 2019 sezonlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bayındır, Turizm Fonu ile ilgili soruya ise, ‘’Amerika’yı  yeniden keşfetmiyoruz. Tüm Avrupa’da konaklama vergisi var. Turizm Fonunun otellerin cirolarından alınacak payla değil, konaklama vergisiyle oluşturulması gerekir’’ yanıtını verdi.


2018 yılında yaklaşık 40 milyon yolcu ve 30 milyar dolar turizm geliri gibi rakamların çıktığını belirten Timur Bayındır, buna paralel olarak 2023 hedeflerinin de değiştiğini kaydetti. Bayındır, ‘’Bu, işin güzel tarafıydı. Bunun yanında hala gelirleri toparlayamamışız o da bariz görünüyor. Avrupa’nın en ucuz ülkesiyiz. O yüzden ne yapıp edip gelirleri yükseltmemiz lazım ama bunun için de 10 liralık malı da 100 liraya satmamamız lazım.’’ dedi.

Türkiye’nin turizm gelirini arttıracak çeşitliğe ve ürüne ulaşması gerektiğini kaydeden Bayındır, ‘’Mesela Atatürk Kültür Merkezi’nden ben çok umutluyum. Viyana’da opera seyreden insanlar İstanbul’da neden istermezsin?’’ diye konuştu. Bayındır, ‘’Diğer taraftan, gastronomi önemli bir gelir arttırma ayağı olabilir. Şehir turizminde her şey dahil gibi bir sistem kuramazsınız.’’ ifadelerini kullandı.

OCAKTA AVRUPA’DA DÜŞÜŞ VAR

Bayındır, açıklamasının devamında şu değerlendirmeleri yaptı:

‘’Aldığımız bilgilere göre, Avrupalı turist Türkiye’ye dönmeye başladı. Bir süre Arap müşteri ile idare ettik ama esas müzeleri dolduran gezen tozan turistler Avrupalılar. 2019’da çok daha iyi olacağını bekliyorduk ancak Avrupalı turistte 2019’un başıyla birlikte küçük de olsa bir düşüş var. Avrupa’daki ortalama düşüş yüzde 0,1 ama Türkiye’deki düşüş yüzde 3,5. Ocak ayı çok büyük bir sayıya tekabül etmiyor. Biz tabi umudumuzu yitirmiyoruz. Avrupa pazarına dair en sağlıklı bilgiyi ITB’de alacağız. 

İSTANBUL’DA DOLULUK DÜŞTÜ AMA FİYATLAR ARTTI

İstanbul’da dolulukta bir miktar düşüş oldu ama hem oda başına gelirde hem de ortalama oda fiyatında artış var. Bu da fiyatlarımızın arttığını gösteriyor.

PAZARLARIN DURUMU

En büyük pazarlarımızdan biri Almanya. Umarım Almanya’da yeniden 5 milyon rakamını geçeriz. Ama Almanya’dan bize yolcu getiren iki uçak şirketi battı. Biz şimdi bunların açığını kim kapatacak diye bekliyoruz.

Balkanlar’da yüksek rakamlar yok ama istikrarlı bir büyüme var. Bu yıl Hollanda’nın yeniden 1 milyonu geçeceğini düşünüyoruz.

UKRAYNA İÇN İSTANBUL-KAYSERİ-KAPADOKYA FORÖMÜLÜ

Ukrayna’da girişimlerde bulunduk ve deniz, kum güneşin yanında Ukraynalılara İstanbul-Kayseri-Kapadokya satışını düşünüyoruz. Güzel çalışmalar yaptık ve iyi neticeler aldık. Ukraynalılar gelecek yıl daha fazla gelecekler. İran’da ise büyüme devam ediyor. Nevruz’la birlikte Yine yoğun şekilde gelecekler.

GÜNEY AMERİKALI TURİST TAM İSTEDİĞİMİZ TURİST

Rusya’da ise henüz şehir turizmini tam olarak başlatamadık. Rusya bu yıl bir miktar artar ama geçen yılki gelişmeyi beklemiyoruz. İspanya, İtalya ve Güney Amerika’dan kültür turisti alıyoruz. Güney Amerikalılar bizim istediğimiz şekilde hem gezen hem de para harcayan turist kategorisinde. İtalya’da da ciddi artışlar var. Aldığımız bilgilere göre İtalya’da kontratlar yapılmaya başlandı.

TURİZM SEKTÖRÜNDE 1 MİLYON İNSAN ÇALIŞIYOR

Ülkemizin ciddi bir istihdam sorunu var, işsizlik arttı. Biz hep söylüyoruz; bunun en büyük çaresi turizm. Türk turizm sektörünü içinde yaklaşık 1 milyon kişi istihdam etmişiz. Bunun 664 bini yiyecek içecek, 264 bini konaklama, 50 bini de seyyahta acentelerinde çalışıyor.

OTELLERDE 300 BİN İSTİHDAM HEDEFLİYORUZ

2015’de otellerde 219 bin kişi istihdam ettik. 2016’da bu rakam 190 bine düştü, 2017’de 205 bine ve 2018’de 260 bine çıktı. Biz turizmde işlerin gelişeceğini öngörüyoruz. Dolayısıyla buna paralel olarak istihdamın da 300 bine çıkacağını düşünüyoruz. Konaklama sektöründe personel ücretleri ortalama yüzde 20 civarında arttı. 

BİR DÜĞÜNDE 35-40 EKTRA  PERSONEL GÖREV YAPIYOR

Turizm tamamen insan gücüne dayanıyorum. Bu nedenle maliyetlerin büyük kısmı personel maliyetleri. Çalışma Bakanlığından esnek çalışma saatleri istedik. Müfettiş geliyor, ‘sen bu ay dört kere ekstra adam almışsın. O zaman bunları bordrolu yapacaksınız’ diyor. Biz de bizi sıkıştırmayın diyoruz. Mesela üniversite öğrencisini sabah kahvaltısında iki saat çalıştırabilmeliyim. Ya ada bir ev kadınına Peri-time iş vermeliyim. Mesela bir düğün yaparken 35-40 tane ekstra personel çalıştırıyorsunuz. Ben bu personeli kadroya alırsam o dakika batarım.

BU ÇOCUKLARI OKULLARI BİTER BİTMEZ İŞE YERLEŞTİRMEK İSTİYORUZ

Türk turizminin ihtiyacı olan yetişmiş elemanı ancak meslek liselerinden temin edebileceğimizi biliyoruz. Bu nedenle aşçılık yarışmasının ilkini geçen yıl yaptık. Ama duyurusunu iyi yapamadık. Bizim beklentimiz bu çocukları okul biter bitmez iş yerlerimizde istihdam edebilmek. İstanbul’da mutfağı olan 12 meslek lisesi var. Bunları Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte yarıştırıyoruz. 

ÇOCUKLAR GERÇEK MUTFAKLA TANIŞIYOR

Gastronometro’da son model mutfak aletleri var. Çocuklar burada gerçek mutfakla tanışıyor ve mesleğe karşı daha Beşir yakınlık duyuyor. Bu yarışmaya katılan çocuklara staj imkanı yaratıyoruz. Stajlarda kendilerini gösterme imkanı buluyorlar ve kendilerini kanıtlarlarsa orada çalışmaya başlıyorlar. Asıl aracımız, meslek okullarındaki tüm bölümlerde okuyan öğrencileri bu sürece dahil edeceğiz.’’

Timur Bayındır, kendisine yöneltilen ‘’Figen’le kurulda bir daha aday olacak mısınız?’’ sorusuna ise, ‘’Bu iş bir nöbet işi. Kimler öne çıkar şu anda bilmiyorum. TÜROB saygın bir kurum. İasityojrum ki tecrübeli birileri gelsin. Bu şekilde çok da arkadaş var. Ben artık devam etmeyeceğim gibi görünüyor. Artık biraz da gençler, yeni fikirler gelsin.’’ yanıtını verdi.

AMERİKA’YI YENİDEN KEŞFETMİYORUZ

Bakanlığın oluşturmayı planladığı Turizm Geliştirme Fonu ile ilgili bir soruya da yanıt veren Bayındır, ‘’İnanmadığımız şeyin arkasında vay şöyle-böyle diye gitmeyiz. Amerika’yı yeniden keşfetmeye çalışıyoruz. Bütün Avrupa’da konaklama vergisi var. Ama bunun için yasal düzenleme gerekiyor. Bu para nerede toplanacak, kim harcayacak. Biz diyelim İstanbulu’da 100 milyon dolar topladık, bu parayı kim harcayacak? Ama para hangi şehirde toplanıyorsa oraya harcanmalı. Bunun yanında, yeterli bütçesi olamayan şehirlere diğer şehirlerden destek verilebilir. 

Bunun yüzde 1 olarak işletmelere değil, konaklama vergisi olarak konaklayanlara yüklenmesi gerekiyor. Bu konaklama vergisi aşağı-yukarı her ülkede var. Herkesin yaptığı şekilde yapmakta fayda var. 

TÜROB Yönetim Kurulu Üyesi Levent Erdoğan ise, ‘’Biz bu tip bir paranın toplanmasıyla ilgili değil, bunun yönteminin farklı olabileceğini  düşünüyoruz. Örneğin, siz otelinizi yeniliyorsunuz. İki yıl zarar ediyorsunuz ama üstüne bir de cironun yüzde birini aktarıyorsunuz.’’ ifadelerini kullandı.



Bu Haber 28.02.2019 - 11:51:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.