Barut Otelleri Side Antik Kenti kazılarına sponsor oldu

Barut Otelleri Side Antik Kenti kazılarına sponsor oldu
50. yılını kutlayan Barut Otelleri’nin sponsorluğunda devam eden Side Antik Kenti kazıları ile ilgili son gelişmeler paylaşıldı.


TurizmGüncel - Antalya

Bu yıl 50. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Barut Otelleri, sponsor olduğu Side Antik Kenti kazıları ile ilgili son gelişmeleri bir absın toplantısı düzenleyerek basınla paylaştı. Toplantıya, Side Antik Kenti kazı başlanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, Ahmet Barut, Cengiz Haydar Barut, Levent Barut ile Barut Grubunun Ticari Direktörü Samuray Önen de katıldı.

13 otelimizin 7’si Side’de

Toplantının açılış konuşmasını yapan Barut Otelleri Ticaret Müdürü Samuray Önen, Side’nin Barut Otellerinin temellerinin atıldığı yer olduğunu belirtti. Önen, 10 bin yatağı ve 4 bin çalışanı olan grubun sahip olduğu 13 otelden 7’sinin Side’de olduğunu ifade etti.

Barut Otellerinin kurucusu Ali Barut’un Antalya’da henüz turizm yokken Side’deki potansiyeli gördüğünü ilk otelini 1971 yılında buraya yaptığını kaydeden Samuray Önen, grubun bugün yılda 350 bin misafir ağırladığını açıkladı.

Barut grubu çok sayıda sosyal projeye destek oluyor

Barut Otellerinin Side Antik Kenti kazılarının yanında çok sayıda sosyal projeye destek verdiğini kaydeden Önen, ayrıca Türk-Rus Klasik Müzik Festivali, Meze Festivali ve Tour of Antalya gibi etkinlikler düzenlediklerini de belirtti.

Side Antik Kenti, en iyi araştırılmış antik kentlerden biri

Side Antik Kenti Kazı Başkanı Prof Dr. Feriştah Alanyalı ise, kazıların yapılmasında Barut Otellerinin desteğinin önemine dikkat çekti. Side Antik Kentinde 2009’dan 2019 yılına kadar heyet üyesi, 2019 yılından bu yana da kazı başkanı olarak görev yaptığını açıklayan Alanyalı, Side’nin Avrupa’da en iyi araştırılmış antik kentlerden biri olduğunu belirtti.

Gelinen noktada Side Antik Kenti kazıları ile ilgili tarihi bir uzlaşma olduğunu belirten Prof. Alanyalı, Side’nin hem turizm bölgesi, hem antik kent hem de modern yerleşim yeri olduğu için diğer antik kentlerden ayrıştığını dile getirdi.

Side Antik Kenti

200 parselin 76’sında kazı yapıldı

Şu anda özel mülkiyetteki 200 parselin 76’sında kazı yaptıklarını ve kazılara devam edeceklerini ifade eden Feriştah Alanyalı, kazılarda gelinen son nokta ile ilgili şu bilgileri verdi:

Side’de çok ciddi kazı çalışması yapıldı

Sahip olduğu tarihi eserler nedeniyle 1960’lı yıllarda Side, Türkiye ve dünyada bilinmeye başlıyor. Bunun sayesinde Side, küçük bir turizm lokasyonu olarak görülmeye başlanıyor. İlk turizm hareketinde Barut Ailesi öncü oluyor. Side’deki özellikler baka bir antik kentte yok. Antik kent, modern yaşam ve turizm var bu antik kentte. Side’de 60’lı yıllarda turizm büyük bir sıçrama yapıyor. Bakanlık bir planlama yapıyor. Bir Turizm Planlama Yarışması düzenleniyor. Çok değerli planlamacılar buraya geliyor. Kazananlar da öncelikle Antik Side Koruma Planlaması yapılması gerektiğini söylüyor ve bu gerçekleşiyor. Yapılan planlama ile birlikte Side bugünlere geliyor. Side’de çok ciddi bir kazı çalışması yapıldı. Ortaya çıkartılan değerler herkesi memnun etti.

Side’nin tarihi 900 yıl geriye gidiyor

‘’2019 yılından bu yana yaptığımız kazılarla kent planını ortaya çıkardık. Bilim dünyasının gözü şu anda Side’de Athena ve Apollon Tapınağı’nın arkasında, MÖ 7. yüzyıla kadar giden tapınaklar bulduk. Bu da Side’nin tarihini 900 yıl daha geriye götürüyor. Side’nin kendine özgü bir alfabesi var. Selçuklu dönemine ait izler de ilk defa bu kazılarda ortaya çıkarıldı.

Yeni bir kutsal alan daha bulduk: Aphrodirte Kutsal Alanı. Bir tapınağımız ve bir altarımız var artık.’’

Side’deki kazılara başka otel gruplarının destek olması gerektiğini kaydeden Alanyalı, Barut Otellerinin diğer otel gruplarına de bir örnek olmasını umduğunu sözlerine ekledi.



Bu Haber 09.07.2021 - 13:56:10 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.