Bakanlıktan otellere yeni genelge, hangi tesisleri kapsıyor? 

Bakanlıktan otellere yeni genelge, hangi tesisleri kapsıyor? 
Belediye belgeli otelleri de bünyesine alan Kültür ve Turizm Bakanlığı, binlerce tesise ‘basit konaklama tesisi’ belgesi vermek yerine, hafifleştirdiği kriterlerle ‘pansiyon’ olarak konumlandırmayı planlıyor.

Turizm Güncel 

Turizm Tesislerinin Niteliklerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişikliğin en önemli kısımını, binlerce pansiyona  yangın belgesi alma, odalara yangın dedektörü koyma ve mutfak kriterleri getirilmesi oluşturuyor. 

Buna göre, 1982 yılından 2000’li yılların ortalarına kadar belediyelerden aldıkları ‘uygunluk belgesi' ile günümüze kadar faaliyet gösteren ve iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatından muaf olan konaklama merkezleri, yangın önlemlerinin yeterli olduğuna dair ilgili kurumdan uygunluk yazısı alarak 31 Aralık 2023 tarihine kadar Kültür ve Turizm Bakanlığına ulaştırmak zorunda.  

20. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Konaklama ve yeme-içme hizmetinin yanında” ifadesi “asıl işleri konaklama hizmeti olan, bu hizmetin yanında yardımcı iş olarak yeme-içme” şeklinde değiştirildi.

24. maddenin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikle, “a) Giriş holü,“b) Oturma, yemek ve kahvaltı ihtiyacını karşılayabilecek kapalı mahal (yazlık tesislerde bir kısmı açık olabilir) ve c) Yemek ihtiyacının işletme tarafından verilmemesi durumunda, pansiyon mutfaklarında ihtiyacı karşılayacak sayıda; buzdolabı, pişirme ve ızgara donanımı, bulaşık yıkama, hazırlık ve malzeme istif yerleri, servis malzemeleri ve dolapları, bulunur.” ifadeleri “(2) On oda ve üzeri kapasiteye sahip pansiyonlarda; oturma, yemek ve kahvaltı ihtiyacını karşılayabilecek alan ve yemek ihtiyacının işletme tarafından karşılanmaması durumunda, yemek ihtiyacını karşılayabilecek basit mutfak düzenlemesi bulunur." şeklinde değiştirildi.

"Ayrıca turizm işletmesi belgesi işyeri açma ve çalışma ruhsatı yerine geçen ve sonradan işyeri açma ve çalışma ruhsatı almamış olan tesislerin, yangın önlemlerinin yeterli olduğuna dair ilgili kurumdan uygunluk yazısı alarak 31/12/2023 tarihine kadar Bakanlığa ibraz edilmesi zorunludur."

Yönetmeliğin 18. maddesinde yapılan değişiklikle odalarda duman dedektörü bulundurma zorunluluğu getirildi.

Yönetmeliğin 4. Maddesine eklenen ‘Ş’ bendine  “Turizm ulaşım hizmet alanı: Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile turizm merkezleri içerisinde, taksi plakası belli araçların park edebileceği, taksi şoförlerinin bekleme ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak bünyesinde tuvalet ve lavabo içeren ve en fazla otuz metrekare taban alanına sahip tek katlı yapı bulunan, kamu taşınmazı veya mahalli idarelere ait alanları" ibaresi eklendi.


Bu Haber 29.08.2023 - 09:03:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.