Bakanlık araştırdı: Hangi ülke turisti Türkiye'ye neden geliyor?

Bakanlık araştırdı: Hangi ülke turisti Türkiye'ye neden geliyor?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 25 ülke üzerinden turistlerin Türkiye'yi neden tercih ettiğine ilişkin bir çalışma yaptı. Yapılan çalışmada, tercih nedeninin başında gelen unsurladan birinin ucuzluk olduğu görülüyor.


Türkiye gazetesinden Damla Peker’in hazırladığı habere göre Bakanlık, 2023 yılına gelindiğinde dan 4 milyon, Orta Avrupa’dan 4,5 milyon, Amerika kıtasından 3 milyon turistin gelmesini hedefliyor. 25 ülke üzerinden yapılan analizde, hangi ülke turistinin Türkiye’de nereyi neden tercih ettiği ortaya konmaya çalışılıyor.

Yunan turist ‘ucuz ve yakın’ diye geldi

Yunanistan’da yaşanan 2008 krizi sonrasında, Yunan halkı yurt dışı tatillerinden vazgeçmek yerine, avro bölgesi dışında bulunan, daha yakın ve ucuz olan destinasyonları tercih etmeye başladı. Yunanistan vatandaşları yurt dışı seyahatlerinde tercih ettiği turizm türleri kültür, şehir, inanç, yat turizmi ile alışveriş ve gastronomi. Yunanların, Bulgaristan’dan sonra, coğrafi yakınlık, kültürel ve tarihsel bağlar gibi sebeplerle en çok tercih ettikleri ikinci ülke Türkiye oldu.Türkiye’ye olan seyahatler kültür ve şehir turizmi odaklı olup, temel motivasyonlarının başında ise gastronomi ve alışveriş. Özellikle Türk mutfağına olan ilgi son derece yüksek.

Ruslar deniz, kum, güneş için geliyor, fiyat-kalite dengesi öne çıkıyor

Ruslar, Türkiye, Yunanistan, Tunus gibi ülkelere kıyı turizmi; İspanya, İtalya gibi ülkelere ise şehir turizmi ve alışveriş için seyahat ediyor. Türkiye’ye gelen turistlerin ülkemizi tercih sebepleri arasında deniz-kum-güneş varlığı, fiyat karşılığında alınan hizmet kalitesi, yakınlık (üç saatlik uçuş) ve vize kolaylığı, çocuklu ailelere uygun tesisler, konaklama tesisindeki personelin Rusça konuşması, mutfak, kültürel ve tarihî değerler yer alıyor.

Belçikalılar tarihi ve eğlenceyi seviyor

Belçika vatandaşları, hava durumundan ulaşıma kadar her detayı bilmek istiyor. Deniz-kum-güneş-eğlence-spor kombinasyonu Belçikalıların ağırlıklı tercih sebebi olurken; arkeolojik eserlerin sergilendiği müzeleri ve tarihî yapıları olan şehir gezilerini de seviyorlar. Belçikalıların, ülkemize geldiklerinde tercih ettiği destinasyonlar sırasıyla Antalya, İstanbul, Muğla, Kapadokya, İzmir, Aydın ve Denizli.

BAE’li turistin tercih nedenleri

BAE’den turistler destinasyon seçerken güvenlik, kültürel aşinalık, turizm altyapısının iyi oluşu, alışveriş çeşitliliği imkânı, iyi iklim şartları, vize kolaylığı hususlarına büyük önem veriyor. Arap turistler, alışveriş ve gastronomi imkânlarının yanı sıra tedavi ile ilgili altyapısı güçlü olan şehirlere seyahat ediyor.

İspanyollar kültüre geliyor

İspanya’da İngilizce bilen kişi sayısı az olduğu için iletişim kurmakta zorlanacakları ülkeleri mümkün oldukça tercih etmiyorlar. İspanya vatandaşlarının yüzde 65’i değişik kültürleri tanımak amacıyla seyahat ederken; yüzde 16’sı ise deniz-güneş-kumu tercih ediyor. Türkiye’yi tercih nedenleri, kültürel miras, gastronomi, alışveriş, sosyal hayatın içinde bulunma tecrübesi...

İngilizler düşük maliyet ve kaliteli tesise önem veriyor

İngiltere, yani Birleşik Krallık vatandaşları sıcak iklim seviyor, festivalleri izliyor. İngilizlerin, Türkiye’yi tercih etmelerindeki temel sebepler arasında, düşük maliyet, kaliteli tesisler, ikliminin uygunluğu ve güneşli gün sayısının çokluğu, Türk insanının misafirperverliği ile aile tatiline uygunluğu ilk sıralarda.

İtalyanlar her şey dahil sistemini sevmiyor

İtalyanlar değişik kültürleri tanımak, istiyorlar. Tarihî bağlar, düşük fiyat, ve hizmet kalitesine göre seçim yapıyorlar. İtalyanlar için iklim de çok önemli. Denizin yanı sıra çevreyi tanımak istiyor, her şey dahili sevmiyorlar. İstanbul, Kapadokya, İzmir, Kuşadası, Bodrum, Fethiye, Antalya, Denizli tercihleri.

Almanlar misafirperverlik, kalite ve fiyat diyor

Almanlar için güvenlik, hijyen, fiyat, otel ve servis kalitesi önemli. Spor içerikli tatil, sağlık ve kültür turizmi onlar için önemli. Alman turistlerin Türkiye’yi tercih etmelerinin ilk sebepleri arasında misafirperverlik, otel ve servis kalitesi, fiyat bulunuyor. Antalya, İstanbul, Muğla ve Kapadokya’yı tercih ediyorlar.

Polonyalı turist için paket tur avantajları önemli

Polonya vatandaşları, erken rezervasyon ve her şey dahil fırsatlarına ilgi gösteriyor. Polonyalı turistler yurt dışında ‘deniz-kum-güneş’ kombinasyonuna, paket tur avantajlarına, ödenen bedel-elde edilen hizmet kalitesi ile iki ülke arasındaki siyasi, kültürel ve ekonomik ilişkilere dikkat ediyor



Bu Haber 18.12.2019 - 11:11:22 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Masoud Ariyan 12.09.2020 - 09:57

    Mrb, Ben Türk dil örğrencisiyim ve sizin verğileriniz çok yardımcı oldu.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.