Bakanlığın Phaselis projesine ilişkin mahkemeden önemli karar

Bakanlığın Phaselis projesine ilişkin mahkemeden önemli karar

Mahkeme, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Antalya’daki Phaselis Antik Kentine yapılması planlanan iki halk plajı projesini iptal etti.


Antalya'nın Kemer ilçesindeki Phaselis Antik Kentinin 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak koruma altına alınan koylarında yapılmak istenen iki ayrı halk plajı projesine onay veren Koruma Kurulu kararları Mahkeme tarafından iptal edildi.

Evrensel’den Yusuf Yavuz’un haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığının Şubat 2023'te başlattığı proje, koruma alanı içerisindeki Alacasu ve Bostanlık koylarında büyük bir yapılaşmayı içeriyordu. Mimarlar Odası ve Peyzaj Mimarları Odası'nın yanı sıra bölgede yaşayan vatandaşların açtığı davalarda iptal kararı çıktı.

Geçtiğimiz yıl alınan yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen inşaatı sürdüren yüklenici firma, her iki koyda da yapılaşmaya gitti. Davacıların yargı kararına rağmen süren çalışmalara itiraz etmeleri üzerine silahlı askerlerin denetiminde sürdürülen inşaat çalışmaları kamuoyunun tepkisine neden olmuştu.

Yaklaşık 2700 yıllık geçmişe sahip olan Phaselis antik kentinin 1. Derece arkeolojik sit alanı vasfındaki Alacasu ve Bostanlık koylarında uygulamaya konulan 'Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi' projesi kapsamında Alacasu Koyunda bazı binalar inşa edilmiş, Bostanlık Koyunda ise çalışmalar yarım kalmıştı.

Mahkeme kurul kararını iptal etti

Aynı zamanda Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan antik kentin koylarını yapılaşmaya açan projeye ve bu projeye altlık oluşturan Koruma Bölge Kurulu kararına karşı dava açıldı. Mimarlar Odası ile 15 vatandaşın açtığı davayı gören Antalya 3. İdare Mahkemesi, davacıları haklı bularak Kurul kararlarını iptal etti.

Mimarlar Odası ile 15 vatandaşın açtığı davayla ilgili 24 Mart 2023 tarihinde alınan iptal kararında, projelerin uygulanması halinde biyoçeşitliliğe ve doğaya negatif etkilerinin olacağı belirtilerek şöyle denildi:

"Bu bakımdan, uyuşmazlığa konu Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 13/10/2022 tarihli 14634 sayılı, 26/10/2022 tarihli 14708 sayılı ve 15/11/2022 tarihli 14780 sayılı karar ile uygun bulunan Phaselis Antik Kenti I. Derece Arkeolojik Sit Alanı'nda yer alan Alacasu (Cennet) ve Bostanlık koyuna yönelik hazırlanan Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesine ait yapımı planlanan uygulamalara ilişkin vaziyet planı ve projelerin mevzuat hükümlerine, ilke kararlarına, kamu yararına ve hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmaktadır."



Bu Haber 04.04.2024 - 13:27:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.