Bakan Ersoy'dan sektöre sert sözler: Uçağın ardından el sallarsınız!

Bakan Ersoy'dan sektöre sert sözler: Uçağın ardından el sallarsınız!

Travel Turkey’nin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, sektöre sert mesajlar verdi. Türkiye’yi en çok turizm geliri elde eden ilk 10 ülke arasına sokmak için kendisinin de heyecan ve kararlılık olduğunu belirten Ersoy, ‘’Bu uçağa binenler binecek, binmeyenler arkadan bakmaya devam edecek’’ dedi.


Savaş Daş/TurizmGüncel - İzmir

İşte Mehmet Ersoy’un konuşmasından satır başları:

2016’da yaşanan olumsuzluklardan sonra 2017’de başlayan düzelme 2018’de de devam etti. Bu yıl 40 milyon yabancı turist, yurt dışında yaşayan Türklerle beraber 46 milyon turisti Türkiye’de ağırlamış olacağız.

‘’KÜÇÜK BİR KESİM DEVLET TEŞVİKİYLE...’’

Türkiye turist sayısı olarak istenilen yerlere gelmiş durumda. Sayıları arttırmaya devam edeceğiz ama geliri yükseltmek için harcama potansiyeli yüksek turisti hedeflemeliyiz. Şimdi özgüvenli olma ve bir üst lige çıkma zamanı. Biz Türkiye olarak buna hazırız. Ama maalesef küçük bir kesim devlet teşviki ve katkısıyla devam edelim. ‘Küçük olsun benim olsun ülke ne olursa olsun’ diyenler var. Arkadaşlar bu devir kapandı. Türkiye artık küçük değil, büyük hesapların peşinde ve bunun için gerekli alt yapıyı hazırmalaya da hazırız.

‘’DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANINI AÇTIK’’

Dünyanın en büyük havalimanı İstanbul’da hizmete gidi. Avrupa’da seyahat potansiyelinin en büyük ülkesi, İstanbul Havalimanı ile kıyaslanamayacak küçük bir havalimanının açılışını geciktiriyor. Biz 3 yılda dünyanın en büyük havalimanını açmayı başardık.

‘’ELİMİZDE THY GİBİ BİR SİLAH VAR’’

Elimizde THY gibi bi silah var. Yeni havalimanının da ivmesiyle THY filosuna her yıl 50 tane uçak katacak. Şu anda bile dünyanın en çok noktasına uçan THY, filosuna katacağı uçaklarla Avrupa’nın bir numaralı hava yolu şirketi olacak. Hedefimiz Avrupa’nın değil, dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden biri yapmak THY’yi.

‘’ÖZGÜVENİMİZİ KAZANMALIYIZ’’

Bizim de turizmciler olarak özgüvenimizi kazanıp hızla yol almamız gerekiyor. Einstein’in bir lafı var: Aynı şeyi yaparak farklı sonuç beklemek deliliktir diyor. Biz artık yeni adımlar atmak zorundayız. Bu amaçla ilk başlanacak yer, zihniyetin değişmesi.

‘’MÜDÜRLERE DOLULUĞU DEĞİL KİŞİ BAŞI GECELİK GELİRİ SORUN’’

Yatırımcı patron arkadaşlar müdürlere doluluğu sorarlar. En büyük hata bu. Arkadaşlar, yarından itibaren müdürünüze kişi başı gecelik geliriniz ne diye sormalısınız. Bunu yapmazsak kaliteden taviz veririz.

‘’BU ANLAYIŞLA TURİZM YAPAMAZSINIZ’’

Son zamanlarda tanıtımla ilgili adımlar atıyoruz. Turizm Fonu ile ilgili çalışmalarımız var. Otelci arkadaşlarla konuşuyoruz ve tanıtıma ayırdıkları bütçeleri soruyorum. Ben yüzde 3-4 beklerken yüzde 1’leri duyuyorum. Bu anlayışla turizm yapamazsınız. Artık kendimizi başkasının küfesinde taşıtma alışkanlığından vazgeçmemiz lazım. Devletten bir şey beklememek gerekiyor, zaten ihtiyaç da yok.

‘’KENDİLERİ AŞAĞIYA GİTTİĞİ GİBİ...’’

Komisyonları iki katına çıkaranlar, tanıtım bütçem yüzde 1’i bulmuyor diyen arkadaşlarımız. Kendileri aşağıya gittiği gibi, işini düzgün yapanları da aşağıya çekiyorlar. O yüzden otelinize gittiğinizde müdürünüze kişi başı gecelik geliri soracaksınız. Sonra doluluğu ve sonra da faaliyetleri soracaksınız. Önceliğiniz geliri arttırmak ve fiyatı yükseltmek olmalı. Maliyet odaklı bir turizm yaparsanız yine sonuç alamazsınız.

‘’ÖNCE VERECEK SONRA ALACAKSINIZ’’

Fiyat arttırmak kolay iş değil. Önce verecek, sonra alacaksınız. Aksi taktirde karşılıksız bir fiyat artışına girmek mümkün değil.

Turizm Geliştirme Fonu ile birlikte, ortak kararlar alarak rakip ülkelerin çok daha üstünde bir performansla turizmimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Turizm gelirini artıran ülkelerin tamamında buna benzer bir modelin olduğunu ve arkasında bir hava yolu şirketi olduğunu gördüm.

THY ile global bir markayı yarattık. Şimdi tanıtım ağırlıklı fonla son halkayı da tamamlayarak en çok gelir elde eden ilk 10 ülkeyi örnek alacağız. Bende bu heyecan var. Uçağa binen binecek. Binmeyen arkadan bakmaya devam edecek.



Bu Haber 06.12.2018 - 11:55:14 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Muhsin Sungur 07.12.2018 - 12:30

    Sayın bakanımız bakan olmadan önce ise turizmgüncele bu röportajında DEVELET DESTEĞİNİ ŞİDDETLE istemişti... https://www.turizmguncel.com/haber/mehmet-ersoy-hesap-makinesiyle-otel-yapanlar-tesvik-edilmemeli-h29770.html ''DEVLETİN RADİKAL BİR DESTEK YAPMASI LAZIM'' Devletin turizm sektörüne yaptığı detaylı destekten ziyade radikal bir destek yapması gerektiğini ifade eden Mehmet Ersoy, ''2008'de bu yapılmıştı. 2008 yılında konaklama sektöründe KDV'ler yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmişti. Şimdi de bir süreliğine bu oranların yüzde 4'e indirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Yani birçok farklı şey yapmaktansa net bir şey yapıp KDV'yi yüzde 4'e çekmenin yararlı olacağını düşünüyorum. En son Maliye Bakanı'nın mesajlarını dinledim. Vergisel düzenlemeler yapılacak derken turizm sektörünü de saydı. Nasıl bir düzenleme yapılacağını hep birlikte göreceğiz.'' şeklinde konuştu.

  • Etem Kılıç 06.12.2018 - 05:12

    Bir otel müdürü olarak, Sn:Bakanımızın konuşmasını noktasından virgülüne kadar içtenlikle benimsiyor ve destekliyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.