Bakan Ersoy'a göre Thomas Cook'un Türkiye'ye ne kadar borcu var?

Bakan Ersoy'a göre Thomas Cook'un Türkiye'ye ne kadar borcu var?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Thomas Cook'un Türkiye'deki otellere olan borcunun abartıldığını söyledi.


A Para programına konuk olan Mehmet Nuri Ersoy, sektörün gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘’Rakamlar abartılıyor’’

Thomas Cook'un iflası sonrası piyasada endişeli rakamlar duyduğunu ifade eden Mehmet Nuri Ersoy, Bakanlık olarak endişeli olmadıklarını belirtti. Rakamları biraz abartılı bulduklarını kaydeden Ersoy, ''İlk etapta Thomas Cook'un ödenecek faturaları ne kadar diye bir hesap yaptık. Geçen sene Türkiye'de 400 milyon euro civarında bir ciro gerçekleştirmişler. Bu sene fiyatların ve sayıların yükseldiğini ve ekim-kasım aylarının olmadığın göz önüne alırsak 400-410 milyon euro civarında toplam ciroları var.'' diye konuştu.

‘’150 milyon euro borcu var’’

Otelcilerin erken rezervasyon ve bugüne kadarki ödemeler göz önüne alındığında, şu ana kada bu paranın 250 milyon eurosunun ödendiğini kaydeden Ersoy, ''160 milyon avro civarında tahsil edilmemiş bir fatura olacağını hesaplıyoruz. Bunun da 10-15 milyon avroluk kısmının zaten garanti fonları tarafından ödeneceğini varsayarsak, 150 milyon euro civarında bir ödenmemiş Thomas Cook faturasının oluşabileceğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Tur operatörleri Türkiye’de otel alıyor, bu bizim için iyi bir şey’’

Başta Avrupalı firmalar olmak üzere, yabancı tur operatörlerinin Türkiye'ye ilgisinin arttığına dikkat çeken Bakan Ersoy, "Ciddi satın almalar ve kiralamalar yapmaya başladılar. İlk kez yoğun şekilde satın alma yapmaya başladılar. Türkiye'deki otelleri satın alıyorlar. Bizim açımızdan iyi bir şey, onların burada kalıcı olmasını sağlıyor." dedi. Ersoy ayrıca, Çeşme ve Didim'de yeni yatırım alanları oluşturulacağını da sözlerine ekledi.

‘’Cuma günü başvurular alınmaya başlanacak’’

Thomas Cook iflasından etkilenen oteller için kredi destek paketi hazırladıklarını hatırlatan Ersoy, bununla ilgili başvuruların cuma gününden itibaren alınmaya başlanacağını açıkladı. Başvurmak için gerekli evrakların web sitesinden duyurulcağını kaydeden Ersoy, ''Hazine ve Maliye Bakanlığımızla yapacağımız son bir toplantıyla nasıl kullandırılacağını netleştireceğiz ve kullandırmaya başlayacağız." ifadelerini kullandı.



Bu Haber 03.10.2019 - 08:37:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.