Bakan Ersoy üst segment otellerin neden dolmadığını açıkladı

Bakan Ersoy üst segment otellerin neden dolmadığını açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin turizm verilerini değerlendirdi. Otellerdeki düşük doluluklara da değinen Ersoy, bunun nedeninin de 4 maddede sıraladı.


Turizm Güncel

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul’daki Atatürk Kültür Merkezinde düzenlediği basın toplantısıyla 2023 turizm verilerini değerlendirdi.

6 aylık turist sayısı 23 milyona ulaştı

Haziran ayında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,50 oranında  artarak 5,6 milyondan 6,3 milyona ulaştığını açıklayan Ersoy, ilk 6 aylık dönemde ülkeye gelen ziyaretçi sayısının ise yüzde 17,5 artışla 23 milyona ulaştığını kaydetti.

Turist başına gecelik harcama yüzde 11,9 arttı

Türkiye’de turistlerin ortalama geceleme süresinin yüzde 5,5 düşüşle 10,5’ten 9,9’a gerilediğini açıklayan Mehmet Nuri Ersoy geçen yılın aynı döneminde 89,2 dolar olan turist başına gecelik harcamanın yüzde 11,9 artışla 99,9 dolara yükseldiğini kaydetti. Ersoy “Geçtiğimiz 5 yılda uyguladığımız doğru politikalar sayesinde turist başına gecelik harcama yüzde 50 arttı.” dedi.

Lüks oteller neden dolmadı?

Türkiye’deki, özellikle üst gelir grubuna hitap eden otellerdeki düşük doluluklar ile ilgili de konuşan Ersoy şunları söyledi:

“Bunun dört temel nedeni var. Birincisi deprem felaketinin ve seçimlerin erken rezervasyon dönemine denk gelmesi. İkincisi, iklim nedeniyle serin havalar haziran ayına kadar devam etti. Üçüncüsü Rusya ve Rusça konuşulan ülke vatandaşlarının yoğun konut alımı ve bu konutları hem kendi tatilleri için kulanmaları hem de başkalarına pazarlamaları. Son olarak da tüm dünyadaki resesyon ve insanların alım ücünün düşmesi.”

“En fazla ve en etkili tanıtımı yapan ülkeyiz”

Yaşanan bu sıkışmanın pazar ve ürün çeşitliliği ile aşılabileceğini kaydeden Bakan Ersoy, “Son 5 yıldır pazar çeşitlemesi konusunda çalışmalar yapıyor. Kaynak pazarların gelişmesine çok ciddi yatırım yapıyoruz. Aynı şekilde ürün çeşitlendirmesine de çok ciddi yatırım yapıyoruz. Pazar ve ürün çeşitlendirmesinde başarılı olmak için yoğun ve etkili bir ürün tanıtımı yapıyoruz. Şu anda 200 ülke ile en fazla ve en etkili tanıtımı yapan ülkeyiz.” şeklinde konuştu.

“TGA’da gerekli yasal düzenleme yapılacak”

Ersoy, Anayasa Mahkemesinin TGA yasasında bazı maddeleri iptal etmesi ile ilgili soruya ise “Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği mevzuatlarla ilgili hızlı bir değişiklikler yaparak yolumuza devam edeceğiz. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi süre de tanıdı. Gerekli düzenlemeler yapılacak.” yanıtını verdi.

“Günübirlik evlere karşı değiliz”

Günübirlik evlere karşı olmadıklarını kaydeden Ersoy, bunun dünya genelinde tercih edilen bir konaklama biçimi olduğunu ve yasaklanamayacağını anlattı. Ersoy, bu konaklama türünde mevzuata uygun olarak konaklama yapılabileceğini ifade etti.

Ersoy, temmuz ve ağustos beklentileri ve otellerin vergi yükünün artmasına ilişkin sorulara ise şu yanıtları verdi:

Otellerin dolulukları geçen senenin altında ama gelirleri geçen senenin üstünde. Bana temmuz rakamları da geliyor. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarla birlikte temmuz ayında 8 milyon ziyaretçi gelmesini bekliyoruz. Doluluklar da ağustos ve eylül aylarında artarak devam edecek.

Hazine Bakanlığı otellere bir vergi yükü getirirken rakip ülkelerdekilerle orantılı vergi kararları alıyor. Türkiye’deki oteller vergi yükü anlamında rakiplerine göre daha avantajlı durumda.



Bu Haber 31.07.2023 - 10:56:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Siz birşey yapmadınız

    Mehmet Mehmetoğlu 09.08.2023 - 04:27

    turist başına gelir artışı, hükümetin kötü ekonomi politikaları yüzünden artan maliyetler sonucu arttı. Yoksa Turizm bakanlığının yaptığı hiç birşey yok. Oteller neden dolmadı: Oteller dolmak zorunda değil, doğru fiyata optimum doluluk yakalamakdır akıllı otelcinin yapacağı. Bakkal gibi yönetilen oteller fiyatları yükselttiler, sonra iş gelmeyince, oraya aksiyon buraya aksiyon, başka otellerin müşterilerini çalmalar, kick back vermeler vs vs. Zamanında doğru fiyatla satıp, baz iş yaratsaydın, şimdi çırpınmazdın sayın otel yatırımcısı

  • aç gözlü otel sahipleri

    ismail Adar ENCU 01.08.2023 - 06:10

    Bakan yalan söyliyor,otellerin dolmamasının tek neden otel işletmecilerinin aç gözlülüğü, adamlar geçen seneye göre euro cinsenden yüzde %80 ile %150 arası zam yaptı. şimdi o aç gözlü, üçkağatçı otel sahiplerine sormak istiyorum siz bu sene euro cinsinden değil %100 %,20 bile çalıştırdığınız personelin maaşına zam yaptınızmıki oda fiyatlarına %100 ile %150 arası zam yapıyorsunuz?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.