Bakan Ersoy ile TÜRSAB bu sefer UKTAŞ’ta karşı karşıya geldi

Bakan Ersoy ile TÜRSAB bu sefer UKTAŞ’ta karşı karşıya geldi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile TÜRSAB arasındaki gerilim bir süredir UKTAŞ üzerinden de devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın işletmecisi UKTAŞ’ı tahliye istemiyle icraya verirken, UKTAŞ da kongre merkezi içinde kullandığı ofislerin kirasını 7 yıldır ödemeyen Kültür ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan bu paranın tahsil edilmesi için yönetim kuruluna yetki verdi.


Bakanlık 7 yıldır kira ödemiyormuş

Bakanlığa olan 1.6 milyon lira borcunu ödemediği gerekçesiyle Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nın işletmecisi UKTAŞ’a icra takibi başlatan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, kongre merkezi içinde kullandığı ofislerin kirasını 7 yıldır ödemediği ortaya çıktı.

UKTAŞ ortakları, Bakanlığın ödemediği geriye dönük kiraları alması için yönetime yetki verdi

Turizm Ajansı’nda yer alan habere göre, aralarında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Vakfı (TURSAV), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve turizm sektöründen şirketlerin yer aldığı 142 ortaklı UKTAŞ’ın Genel Kurul’u 13 Şubat 2020 Perşembe günü İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde yapıldı. Yapılan genel kurulda UKTAŞ ortakları, 7 yıldır kullandığı ofisin kirasını ödemeyen Bakanlık’tan, geçmiş dönemler dahil, kiraların alınması için yeni yönetime yetki verdi.

18 milyon dolar yatırım yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazi üzerinde bulunan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin işletmesi kurulduğundan bu yana UKTAŞ tarafından yapılıyor. UKTAŞ’ın bugüne kadar kongre merkezine 18 milyon dolar yatırım yaptığı ifade edilirken, tahliye durumunda ortakların ve sektörün zarar görceğine dikkat çekiyor.

UKTAŞ’ın Bakanlığa 1.6 milyon lira, İBB’ye 75 bin dolar borcu var

Arazisi İBB’ye ait olan, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nin işletmesi, kurulduğundan buyana, aralarında kongre sektörünün önde gelen acentalarının da bulunduğu 142 ortaklı UKTAŞ tarafından yapılıyor. Kongre turizminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle İBB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na olan kiralarını ödeyemeyen UKTAŞ’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 1 milyon 600 bin TL, İBB’ye ise 75 bin dolar borcu bulunuyor. İBB alacağı için icra takibi başlatırken, tahliye talebinde bulunmadı.

‘İtalyan Ticaret Odası 1 milyon euroya yakın kira ödedi’

Konuyla ilgili olarak değerlendirme UKTAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Ceylan Piriçcioğlu, ‘’İlk defa Bakanlıkla ‘ayrı gemilerde’ olduğumuzu hissettik’’ dedi. Kongre merkezi içnde 250 metrekarelik ofis kullanan İtalyan Ticaret Odası’nın bugüne kadar 1 milyon euroya yakın kira ödediğine dikkat çeken Pirinçcioğlu, Bakanlığın kullandığı ofislerin de en az bu kadar ederinin olduğunu söyledi. Daha önce bu tip konunun gündeme gelmediğini ifade eden Ceylan Pirinçcioğlu, ancak Bakanlığın ihtar çekip kongre merkezinin tahliyesini isteyinde böyle bir durumun gündeme geldiğini belirtti.

“Bakanlığın bize destek olmasını beklerdik”

Türkiye’nin kongre pazarında ilk beşi hedeflerken yaşanan krizler nedeniyle 80’li sıralara düştüğünü hatırlatan Pirinçcioğlu, “Böylesi bir süreçte Bakanlığın bize destek olması lazımdı. Kullandıkları ofislerin tefrişi bile tarafımızdan yapıldı. Yediklerinin içtiklerinin bile UKTAŞ’a borç olarak kalması doğru değil. Bakanlık için her şeyi yapmamız lazım, ama şu anki ekonomik imkanlar müsait değil” diye konuştu…

“Bakanlık yetkililerinin tavırlarından üzüntü duyduk”

Bakanlıktan kira isteme önerisini, Bakanlık temsilcileri hariç UKTAŞ’taki tüm pay sahiplerinin kabul ettiğini belirten Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Boynueğri ise, “İBB’nin de bizden alacağı var. Onlar tahliye istemezken, Bakanlığın tahliye istemesi bizi üzdü” diye konuştu. Bakanlığın görevlendirdiği hukukçunun gündeme dair her konuda ısrarla polemik yarattığını anlatan Selçuk Boynueğri, “Lütfi Kırdar’da iş yapan yönetim kurulu üyelerinin kim olduğunu sordular. Biz başka yerlerde daha fazla para kazanacağımız işleri, daha az kazanmak uğruna, Lütfi Kırdar’a taşırken, bu tür sorularla karşı karşıya kalmış olmaktan büyük üzüntü duyduk” dedi.

Yönetimin Huzur Hakkı da kaldırıldı

Genel Kurul’da şirketin içinde bulunduğu mali durum göz önünde bulundurularak, yönetim kurulu üyelerine ödenen “huzur hakkının” kaldırılması için verilen önerge de kabul edildi.

UKTAŞ’ın yeni yönetimi şu isimlerden oluştu:

Firuz Barbaros Bağlıkaya

Selçuk Boynueğri

Cengiz Korkmaz

Ceylan Pirinçcioğlu

Ali Güreli

Babür Arslan

Tülin Sipahiler

Nadir Uzun

Coşkun Yılmaz

Veysel Kazan

Bakanlığın yönetimdeki üye sayısı 3’ten 2’ye düştü

UKTAŞ Genel Kurulunda, geçmiş yıllarda, iyi niyet göstergesi olarak, yönetimde Bakanlığa 3 üye verilirken, bu kez yasal sınır olan iki kişide kalındı. TÜRSAB’ın yönetim için önerdiği 8 kişi yüksek oy alarak seçilirken, Bakanlık temsilcisi iki kişiye olur verilip, üçüncü kişi için oy verilmedi.



Bu Haber 14.02.2020 - 08:23:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.