Bakan Ersoy: Bunların ne sektöre ne de ülke ekonomisine faydası var

Bakan Ersoy: Bunların ne sektöre ne de ülke ekonomisine faydası var

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği ile NTV ortaklığında yapılan Turizmde Dönüşüm programına konuk oldu. Türkiye turizmi için planladıkları dönüşüm planlarını anlatan Ersoy, mevcut eğitim sisteminin turizme kalifiye personel yetiştiremediğini belirterek, ‘’Bugün turizm okullarında okuyanların yüzde 10’u turizm okuma derdinde, yüzde 90’ı boşta kalmış, bir yere gelememiş, ‘diplomam olsun’ diye okuyan insanlar. Bunların ne sektöre ne de ülkeye faydası var.’’ dedi.


TurizmGüncel

Türkiye’nin turizm gelirlerini arttırması gerektiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ‘’Türkiye 80’li yıllarda turizme geç başladı, trene son vagondan bindi. Bu nedenle önce bir kitle oluşturmamız gerekiyordu. Bu nedenle o dönemde sayılara odaklanıldı. Şu anda görüyoruz ki, kişi sayısı ile hedeflere fazlasıyla ulaşıldı. Bu sene 40 milyon yabancı turist sayısı yakalanacak. Buna yurt dışında yaşayan vatandaşları da dahil ettiğinizde 46 milyonu buluyor.’’ dedi.

''YENİ HEDEF 70 MİLYON TURİST, 70 MİLYAR DOLAR TURİZM GELİRİ''

‘’Şimdi ikinci aşamaya atlamak, bir üst lige çekmek lazım’’ siyen Bakan Ersoy, ‘’Bizim geliri yüksek turist grubunu hedeflememiz lazım. Bu nedele de politika değişikliğine gitmemiz lazım. Kitle turizminden vazgeçelim demiyorum, o kendi akışında devam edecek ve sayılar artmaya devam edecek. Önemli olan bundan sonra nitelikli turiste odaklanıp onları Türkiye’ye çekmek lazım. Orada kaydetmemiz gereken çok ciddi yıllar var. Geçtiğimiz yıllarda 50 milyon turist 50 milyar dol turizm geliri hedefi konmuştu. Bizim hedefimizin 70 milyon turist ve 70 milyar dolar turizm geliri olması lazım. Bu da demektir ki, kişi başına gelirde yüde 50’ye varan artışlar yakalamamız gerekiyor. Turizmin sürdürülebilir olması için onun toplum tarafından sahiplenilmesi, sahiplenilmesi için de toplumun turizmden bir geli elde ediyor olması lazım. Bu nedenle turizm gelilerinin tabana yayılması lazım. Bunu yaparsak, konaklama dışı harcaması yüksek olan turistleri ülkemize çekebiliriz. İşte o zaman turizmde şampiyonlar ligine çıkarız. ’’ ifadelerini kullandı

Turizm sektöründe eğitimli personelin önemine dikkat çeken Bakan Ersoy, göreve gelir gelmez ilk protokolü Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığını hatırlatarak şu değerlendirmede bulundu:

YETERSİZ İNSAN KAYNAĞI MİLYARLARCA DOLARLIK YATIRIMI YOK EDEBİLİR

Ben ilk protokolü Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptım. Çünkü bu işin olmazsa olması, personel/insan kaynakları. Belli bir plan dahilinde insan kaynakları alanında bir seviyeye gelemiyorsanız, diğer alanlarda sonuç alamazsınız. Yetersiz insan kaynağı, bir hareketle milyarlarca dolarlık yatırımı yok eder. Bu nedenle MEB ile protokol yaparak turizm okullarını kolej statüsüne nasıl getiririz, buraların cazibesini nasıl arttırırız diye düşündük ve olmazsa olmaz standartları belirledik. İlk etapta 11 tane turizm meslek lisesi kolej statüsüne getiriliyor. Buralardaki müfredatı üç dil öğrenilecek şekilde değiştiriyoruz ve bu okullar partner otellerle birlikte eğitim görecekler.

OTELLERLE YAPTIĞIMIZ PROTOKOLLERE MAAŞ ŞARTI KOYDUK

Bir sene hazırlık ve 4 sene normal eğitimin ardından otelcinin tam istediği şekilde eğitilmiş bir insan kaynağı gücü oluşturuluyor. Bu, öğrenciler için de çok cazip. Birincisi öğrenci 3 lisan konuşacak. Turizmde çalışmasa bile çok rahat başka alanlara iş bulabilecek. İkinci mesele, oteller istedikleri şekilde personele eğitim veremiyordu. Burdan mezun olanlar, en alttaki üst düzey personel olarak, terfi etmiş şekilde işe başlayacak. Üçüncü nokta ise, eğitime başladığı hazırlık döneminden itibaren maaş alarak başlayacak. Otellerle yaptığımız protokollere bu şartı koyuyoruz. Yani hazırlıkta, bir stajyer maaşı, lise 1’de 1.25, lise 2’de 1.5, lise 3’te 1,75, lise son sınıfta iki stajyer maaşı alacak öğrenciler. Bütün bunlar olayın cazibesini arttırıyor.

‘’BUNLARIN NE SEKTÖRE NE DE ÜLKEYE FAYDASI VAR’’

Bugün turizm okullarında okuyanların yüzde 10’u turizm okuma derdine, yüzde 90’ı boşta kalmış, bir yere gelememiş, ‘diplomam olsun’ diye okuyan insanlar. Bunların ne sektöre ne de ülkeye faydası var. Sadece oyalanmak amaçlı yapılmış çalışmalar. Ancak lise çağında turizm okumak isteyenlerin niyeti ileride turizm yapmak. Bunları doğru bir şekilde eğitip küçük yaştan itibaren de para kazandırmaya başlayacağımız için, bizim için değerli elemanlar. Bu insanların sektörden kopmasını engellemek, konforlarını oluşturmamız gerekiyor. Lojmanlarla ilgili yasal düzenleme yapacağız. Daha önceki tahsislerin yarıdan fazlasında personel lojmanları kısmı atlanmış. Onlara yeniden, kendi parselleri ile ilişikte olması kaydıyla, personel lojmanı için tahsisleri yapacağız.

''THY 5 YILLIK TEMKİNLİ BİR PLAN YAPTI AMA...''

THY ile Bakanlık arasında yapılan direkt uçuş anlaşmasına değinen Mehmet Ersoy, ‘’Turizmde ulaşım çok önemli. Üç aşamalı bir ulaşım var turizmde. 1 pakt turlar ve charterlar, 2 tarifeli ucuz hava yolları ile yapılan kısmi garantili koltuklardan oluşan tarifeli uçuşlar ve 3 direkt olarak tarifeli yapılan seferler. Türkiye bu noktada birinci ve ikinci aşamayı geçti. Şimdi üçüncü aşamaya geçmemiz gerekiyor. Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir gibi turistik hub olan noktalara dönük business uçuşlara THY 2019 itibariyle başlıyor. Protokolün ilk aşamasında haftada 67 sefer diye konuştuk ama şu anda bu seferlerin sayısını arttırmak için görüşmelerimiz devam ediyor. THY’nin uçacağı bu destinasyonlarda onlara çok ciddi tanıtım desteği vereceğiz. Hedefimiz, bu uçuşların sayısını her yıl yüzde 100 arttırmak. THY beş yıllık temkinli bir büyüme planı yaptı ama biz onları cesaretlendireceğiz.’’ şeklinde konuştu.

Bundan sonra yapılcak tahsisler ve tanıtım stratejisi ile ilgili de bilgi veren Ersoy, şu noktaların altını çizdi:

‘’TAHSİSLERDE 12 AY ÇALIŞACAK TSİSLER ÖNCELİK VERECEĞİZ’’

Türkiye’nin 12 turizm yapması gerekiyor. Bu nedenle bakanlık olarak, bundan sonra tahsis ihalesine çıkacağımız tesislerde 12 ay çalışabilecek alanlara sahip öncelik vereceğiz. Golf, kongre, termal gibi yan aktiviteleri yapılabilecek arazileri ihaleye çıkaracağız ilk etapta.

‘’İNTERNET İCAT OLDU MERTLİK GERİ GELDİ’’

Tanıtım stratejimizi değiştirceğiz. Eskiden ağırlıklı olarak çevirimdışı olan iletişim, artık çevirimiçine döndü. Silah icat oldu mertlik bozuldu bir söz var. Ben bunu, internet icat oldu merlik geri geldi diye yorumluyorum. Çünkü artık hiçbir şeyin üstünü örtemezsiniz. Yani mış gibi yaptığınız anda kaybedersiniz. Mış gibi yapılan dönem geride kaldı.

OYA NARİN: BAKANIMIZ ARZU ETTİĞİMİZ ADIMLARI ATIYOR

Turizmde dönüşümün nasıl olacağına ve gelirlerin nasıl arttırılacağına dair soruya yanıt veren TYD Başkanı Oya Narin ise, ‘’Son 30 yılda turizmde özel sektörün ve kamunun yaptığı yatırımlar 100 milyar doları geçti. Bu yatırımların bereketini ülkemiz bundan sonra daha iyi alacak. Yeni politikalara, yeni düzenlemelere, önümüzdeki 20-30 yılın yeniden planlanmasına ve en önemlisi de gelirin arttırılacağı yeni yapıya ihtiyaç var. Turizm Tanıtma Fonu ve destinasyon odaklı tanıtım gibi, bizim turizmciler olarak uzun zamandır arzu ettiğimiz adımları bakanımız göreve gelir gelmez arttı.

‘’100’ER DOLAR 100’ER DOLAR...’’

Bugün her 100 dolar, toplam gelirlerimizde 4.5 milyar dolarlık bir kayba neden oluyor. Bu nedenle bizim gelirimiz 100’er dolar artırıp turist başına gelirimizi 1000 dolara çıkaracak tedbirleri almamız lazım. Biz bir yandan Türkiye’deki yatırımların devam etmesini bir yandan da yabancı yatımcıların da Türkiye’de yatırım yaparak, yeni ürünlerle Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmasını istiyoruz.



Bu Haber 14.12.2018 - 18:14:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ramazan CAN 17.12.2018 - 02:09

    Sayın bakanım yolunuz açık olsun.

  • Murtaza 14.12.2018 - 10:04

    Neden otel dükkanlarının kirası döviz olarak devam ediyor???

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.