Bahattin Yücel: Turizm gelirleri döviz ihtiyacına can suyu olmaz

Bahattin Yücel: Turizm gelirleri döviz ihtiyacına can suyu olmaz

Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, son dönemde yaşanan turizm gelişmelerine dair değerlendirmelerde bulunarak turizm gelirlerinin döviz ihtiyacına can suyu olamayacağını belirtti.  


Türkiye’de yaşanan turizm gelişmelerini değerlendiren eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, turist ile ziyaretçi sayısının karıştırıldığını ve turizmin döviz ihtiyacına can suyu olamayacağını ileri sürdü.

“Turist ile günübirlikçi sayısı karıştırılıyor”

Turist ile günübirlikçi sayısının karıştırıldığını belirten Yücel, “Birkaç saatliğine alışverişe gelen ziyaretçi sayısı turist sayıları içerisinde gösteriliyor. Bu da şuradananlaşılabilir; geçen yıl Bulgaristan’dan gelen turist sayısı 2,5-3 milyona çıktı, bunun 2,1 milyonu Edirne’ye geldi. Türkiye’nin ekonomik gelişmelerinden yararlanıp her ihtiyaçlarını buradan karşılayıp geri döndüler. Gelsinler buna karşı değiliz ancak bunların turist olarak gösterilip iyimser tabloya sokulması son derece yanlış.” açıklamasında bulundu.

“Döviz konusunda izlenen yanlış politikaların yansımalarını hep birlikte yaşamaya başladık. Bütün bunları yatıştırmak için turizm gelirleri rekor kıracak gibi bir başarı hikâyesi çıkarmaya çalışmak sakıncalı” ifadelerini kullanan Yücel, turizmin döviz ihtiyacına can suyu olamayacağına dikkat çekti.

“Avrupa pazarından gelen turist sayısında yıllar içerisinde bir gerileme var”

Turizmde temel beklentinin Avrupa ülkelerinden ziyaretçi sayısının artırılması olduğunu belirten Yücel, “Bu ülkelerden gelen turist sayısında yıllar içerisinde bir gerileme var. Bunun en büyük nedenlerinden biri Türkiye’ye yönelik demokrasi ile ilgili çok ciddi kaygılar olması. AB ülkelerinde bu çok fazla dikkate alınıyor” şeklinde konuştu.

Birgün’den Havva Gümüşkaya’ya açıklamalarda bulunan Yücel, Avrupa Birliği ülkelerinin kendi içerisinde turizmi teşvik ettiğini belirterek “Buradan en kârlı çıkan iki ülke var. Biri İtalya diğeri Yunanistan” ifadelerini kullandı.

“Rusya ve Ukrayna pazarından 7,5 milyon kişi kaybedildi”

Son yıllarda Rusya’dan gelen turist sayısı artsa da Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaş iki ülkeden gelecek olan turist beklentisi düştü.  Bu sene bu iki pazardan kaybın çok olacağını hatırlatan Yücel, “Ukrayna’dan da 2,5 milyon turist bekleniyordu. İki ülkeden 10 milyon kişilik potansiyelin yüzde 25’i gerçekleşirse büyük başarı. Ancak 7,5 milyon kişi kaybedildi. Önce bunu görmemiz lazım” dedi.



Bu Haber 27.06.2022 - 10:38:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.