Bağlıkaya: Çok şükür döviz geriye gidiyor, iç pazarda fiyatlar...

Bağlıkaya: Çok şükür döviz geriye gidiyor, iç pazarda fiyatlar...
Habertürk'te yayınlanan 'Paragündem' programına konuk olan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya dövizde yaşanan gerilemeyle birlikte iç pazarda beklendiği kadar yüksek bir fiyat artışının olmyacağını açıkladı. Kitle turizmi yapan bir ülkenin 'pahalı ülke' olamayacağının altını çizen Bağlıkaya, Türkiye için turist başına ideal gelirin 900-1000 dolar bandı olduğunu dile getirdi.

TurizmGüncel

Daha önce iç piyasada otel fiyatlarının yüzde 40 fiyat arttıracağının konuşulduğunu, ancak dövizdeki geriye gidişle beraber otel fiyatlarında o seviyelerde bir artış olmayacağını ileri sürdü. Bağlıkaya, ‘’Dövizdeki artıştan dolayı yurt dışı pazarları cazibesini arttıracak diye yorum yapmıştık o zaman. Çok şükür döviz de geriye geliyor. Otel kapasiteleri de geçen seneyle aynı olacak. Gibi görünüyor. Yeni yerli turiste de ciddi bir fiyat farkı yansımayacak’’ değerlendirmesini yaptı.

''İÇ PAZARDAKİ FİYAT ARTIŞI RUTİNİN ÖTESİNDE OLMAZ''

2016 ve 2017 yıllarında konaklama sektörünün ciddi sıkıntılar çektiğini, düşük doluluklar ve fiyatlarla ayakta kalmaya çalıştığını kaydeden Bağlıkaya, ‘’Dövizin artışıyla birlikte piyasanın dış pazara yönelmesi çok doğal bir refleksti. Yerli turist için yine bi fiyat farkının olacağını ancak bu fiyat farkının rutin artışın ötesinde olacağını düşünmüyorum.’’ görüşlerini dile getirdi.

''YERLİ TURİSTİ GÖZARDI ETMEMEK GEREKİR''

Turizm sektörünün yerli turistin çok önemli olduğunu gördüğünü söyleyen TÜRSAB Başkanı, ‘’İç turizmi olmayan bir ülkenin dış turizmi de olmuyor. Yabancı turist geliyor diye yerli turisti de gözardı etmemek gerekir. Geçmişte bu hatalar yapıldı. Ancak sektör başına gele gele öğrendi bunu ve şimdi yerli turistin apayrı bir yeri var.’’ şeklinde konuştu.

Acentelerin ‘’Enflasyonla mücadelede ben de varım’’ kampanyasına rutinin dışında bir indirimle katıldığını söyleyen Firuz Bağlıkaya, ‘’Şu anda erken rezervasyon henüz başlamadı. Ancak iç piyasaya çalışan tur operatörleri indirim kampanyaları yapıyor. Oteller zaten indirim yapıyor. Bizim de üyesi olduğumuz Turizm İstişare Kurulu’nun içindeki 9 bileşenin tamamı bu kampanyaya katıldı.’’ dedi.

''İNŞALLAH....!''

Firuz Bağlıkaya, ‘’Rakamlar 31.8 milyon turiste ulaşıldığını gösteriyor. 9 aydaki artış da yüzde 22’yi aşmış durumda. 40 milyonun üzerine çıkıp 2014 rekorunu kırabilecek misiniz?’’ şeklindeki soruya ise, ‘’İnşallah 2015 rekorunu da kıracak. Biliyorsunuz, ilk açıklanan hedef 36 milyondu. İyi gidişle beraber sonra 38 ve daha sonra da 40 milyona revize edildi. 40 milyon ciddi bir hedef. 9 aydaki 32 milyon rakamına baktığımızda, yıl genelinde de 40 milyonu yakalama ihtimalimiz var.’’ şeklinde konuştu.

''GELİRLERDE YÜZDE 14 ARTIŞ VAR''

Turist sayısındaki büyük artışa karşın gelirlerdeki artışın yavaş seyretmesi ile ilgili de konuşan Bağlıkaya, ‘’2017’ye göre yüzde 22 turist artışımız var. Gelirlerimizdeki artış ise yüzde 14. Sadece son 3 aylık birimde yüzde 1’lik bir artış var. Ancak toplamda, 2017’nin ilk 9 ayına kıyasla döviz girdisinde yüzde 14’lük bir artış var.’’ dedi.

''40-50 MİLYON TURİST AĞIRLAYAN ÜLKE PAHALI OLAMAZ''

40-50 milyon turistten bahseden bir ülkenin pahalı olamayacağını dile getiren Bağlıkaya şu noktaların altını çizdi:

‘’Biz kitle turizmi yapan bir ülkeyiz. Rakip ülkelerle mukayese ettiğimizde, olmamız gereken fiyat seviyesinin 100-150 dolar altında gittiğimizi görüyoruz. 800-850 dolar civarında olmamız gerekiyor. En azından bunu yakalamamız lazım. 40-50 milyon zengin almak diye bir durum söz konusu değil. Mesela 5-7 milyon turist alsanız, bunun tamamı zengin turist olabilir. Kaldı ki bizim aldığımız toplam turistin içinde de bu kadar zengin turist vardır zaten.

Biz, 50, hatta yakın gelecekte 100 milyonu hedefleyen bir ülke olarak, turist başına harcamamızın 900-1000 dolar civarında olması gerekiyor. Böyle turist var ve bu yakalanabilir.’’



Bu Haber 02.11.2018 - 15:29:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.