Bağlıkaya: Bakan bey bu besleme arkadaşlardan 50 kat daha tutarlı

Bağlıkaya: Bakan bey bu besleme arkadaşlardan 50 kat daha tutarlı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB TV’de katıldığı canlı yayında seyahat acentelerinin sorularını yanıtladı, gündemde olan konuları değerlendirdi. Bakan Ersoy’un seyahat acentelerini küçümsediğini belirten Bağlıkaya, Bakanın bunu canlı yayında da ifade ettiğini söyledi. Bağlıkaya “Bakan bey bu besleme arkadaşlardan 50 kat daha tutarlı” ifadesini kullandı.


Turizm Güncel

TÜRSAB TV’de seyahat acentelerinin gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, sert ifadeler kullandı.

“Bakan besleme arkadaşlardan 50 kere daha tutarlı”

“Bakan dışarıdan gazel okuyan arkadaşlardan daha istikrarlı” diyen Firuz Bağlıkaya Bakanın tavrının belli olduğunu, acenteleri küçümsediğini kaydetti. Bakan Ersoy’un seyahat acentelerini küçümsediğini bizzat canlı yayında söylediğini kaydeden Bağlıkaya, “Bakan bu konuda 50 kere daha tutarlı bu besleme arkadaşlardan. 'Ben buraya (TGA) para veren adamı üye yaparım para vermeyeni yapmam' deniliyor. Oraya para vererek üye olan adamın müşterisini de biz getiriyoruz. 'Ben Whatsapp’tan getirin yazarım getiriler' diyor. Daha önce 3-5 acente var demişti şimdi 100’e çıkarmış Allahtan. Bizim söylediğimiz de çok net bakanın da çok net. Yöntemler değişti diye seyahat acentelerinin fonksiyonu değişmiş değil. DTÖ raporu var. İnsanların yüzde 80’i organize seyahat ediyor.” ifadelerini kullandı.

TÜRSAB TV için Bağlıkaya’nın arka bahçesi’ şeklindeki yorumlara da sert sözlerle yanıt veren Bağlıkaya şu ifadeleri kullandı:

“Sizin bahçeniz kim, sen onu söyle?”

Bu sektörde besleme medyanın kim olduğunu herkes net biliyor. Bizim onlarla bir işimiz yok. TÜRSAB başkanının TÜRSAB TV’ye çıkmasına 'arka bahçe' demek ne demek? Ön bahçe bu. İki kere çıkmışım buraya. Ben buraya iki kere çıkınca arka bahçe oluyor, papağan gibi sabah akşam, sağa sola hakaret edip üç günde bir program yapanlar var. Burası TÜRSAB’ın bahçesi. Sizin bahçeniz kim sen onu söyle. Yarın sen başkan seçildiğinde senin de bahçen olur TÜRSAB TV. Önceden burayı kullananlar. Sevenler şimdi böyle davranmaya başladı.

“Burada birini besliyor olsaydık onları beslerdik”

TÜRSAB’tan nemalanamayanlar, istediklerini alamayanlar hep böyle karşıya geçip çamur atarlar. Bu 3-5 arkadaşımızın durumu budur. Bunlara bu yüzden besleme diyoruz. Biz beslemediğimiz için başkaları besliyor. Ama biz burada hiç kimseyi beslemiyoruz. Besliyor olsaydık onları beslerdik. Kimlerin bizden ne istediği, neyi alamadığı neyi alamadığı için böyle hırçınlaştığını, sabah akşam bizimle saygısızca, terbiyesizce uğraştığını herkes çok iyi biliyor.

“Tarihin en başarısız bakanı”

Türkiye’ye gelen 50 milyon turistten 40 milyonunu seyahat acentelerinin getirdiğini kaydeden Firuz Bağlıkaya “Geriye kalan 10 bin 900 acente de bunu biliyor. Biz bu küçümseme tavrını kınıyoruz. Bu tavır yeni değil. Bakanın turizm anlayışı Antalya sınırını geçmiyor. O böyle bakıyor ve böyle baktığı için de değişmiyor. Seyahat acenteleri için tarihin en başarısız bakanıdır. Seyahat acenteleri bu dönemdeki zulmü hiç görmedi. Ülkeye çok turist geliyor diye başarılı diyemeyiz. Tamam, çok güzel ama dünyada bir seyahat çılgınlığı yaşanıyor ve bizim bunun içinden pay almamız doğal. Bakanın işinin başarılı olup olmadığına ben değil cumhurbaşkanı karar verir. Bizim mesleğimize bakış açısından bakıldığı zaman başarılı değil. Ucuz turist sayısı arttı, pahalı turist sayısı azaldı, dünya konjonktüründe rakip ülkelerden çok daha az artışımız var. Mesleki olarak bizim hiçbir sorunumuzu çözmedi, yeni sorunlar yarattı.” şeklinde konuştu.

"Muhalefetteki arkadaş taraf tutacak ben mi tutmayacağım"

Adana BTK Başkanının mazbatasının verilmemesi ve Asya BTK seçimi ile ilgili sorulara da yanıt veren TÜRSAB Başkanı şunları söyledi:

BTK seçimlerinde Adana BTK seçimleriyle ilgili bir itiraz oldu. Bakanlıktan görüş istedik bu hafta onun da kararını vereceğiz. Seçilen başkan mazbatasını almadan binaya gidemez. Oylamada diğerlerinden fazla oy almış, seçilmesiyle ilgili bakanlıktan onay bekliyoruz. Bakanlığın görüşünü biz uygulayacağız.

Biz seçimlerde (Asya BTK) taraf tutmadık diyemem ama taraf olmadık. Seçime birebir müdahale etmedik hiçbir yerde. Bir seçim için müdahale etmiş diyebilirsiniz. Onlar da açıktan TÜRSAB’ın imkanlarını kullanarak aylarca seçim propagandası yaptılar. Son anda kalkıp bizim karşımızda bizimle birebir diyaloğa girip bize muhalefet ettiler. Ben o seçimde Firuz Bağlıkaya olarak evet taraf tuttum. Muhalefette olan arkadaşlar taraf tutacak, ben mi tutmayacağım? Böyle komik bir şey olabilir mi? Çalıştığım arkadaşların seçilmesini neden istemeyeyim? Hukukun işlenmemesi için bir şey mi yapmışım? Yok.

Alanya seçiminde oy kullanılmış. Oyu kullanan arkadaş imza atmadan çıkmış gel imzanı at demişler. Bunun için seçim iptal edilir mi? Hukuk görüş verdi usulsüzlük yok diye. Seçimi kaybeden arkadaş yıllardır seçimi kaybettiği için böyle bir tepki verdi.

“Özel bir davette 'seni kim davet etti' diye sormanın nesi yanlış”

Asya BTK davetinde ben kimseyi salondan çıkartmadım, davetin sahibi ben değilim zaten. Salondan çıkartılan arkadaş kahvaltıdan önce mi çıkartılmış sonra mı? Davetli olmadığı bir yere gelmiş. Etkinlik bitmiş, yemeğini yiyip içmiş, olay çıkartmış. Ben oradaydım ben de gördüm. Herkes gibi dışarıdan izledim. TÜRSAB’ın yemeği değil kişinin kendi daveti bu. Orada olay çıkartan kendisi. 'Sizi kim davet etti?' diye sormuşlar sadece hepsi bu. Davet edilmedikleri yere gitme konusunda meraklı biri galiba. Kovan adam kahvaltıdan önce kovar. Gündemi meşgul etmekten başka bir şey değil bu. Bunun demokrasiyle bir ilgisi yok. Özel bir davete seni kim davet etti diye sormanın nesi kötü? Sen her yere gireceksin ortalığı birbirine katacaksın sonra sayfa sayfa yazı yazacaksın. Benim demokratik hakkım ne olacak?”

“Belgeleri biz değil Bakanlık veriyor”

6 ayda 600 acentenin şaibeli şekilde kurulduğuna ilişkin iddialara da yanıt veren Bağlıkaya, “Bu Bakanlığa sorulmalı ben vermiyorum ki belgeleri. Komik komik şeyler söylüyorlar. Gerçekten üzülüyorum. Hem adaylar hem de cahiller. Eğer bu belgeler şaibeliyse muhatabı ben değilim Bakanlık. Seyahat acenteleriyle ilgili hiçbir bilgisi olmayan arkadaşlar aday. Kazara seçilseler ne yapacaklar merak ediyorum. Belge vermemeye başladık, savcılığa şikayet ettiler. Müfettişler geldi buraya. Ne yapabiliriz anlamadım. Biz ince eleyelim sık dokuyalım dedik. Bakanlığa şikayet ettiler. Mecburen bize gelen dosyaları üzerimize düşeni yapıp Bakanlığa iletiyoruz.” dedi.

“Bizim olmadığımız ortamlarda üfürüp duruyor”

Son beş TÜRSAB yönetim kurulunda bulunan Ali Bilir’in başkanlığa aday olması ve getirdiği eleştiriler ile ilgili de konuşan Bağlıkaya şunları söyledi:

“Bizim konuşacağımız yer kongre. Ali Bey neden aday olduğunu kongrede anlatır biz de kongrede cevabını veririz. Bizim olmadığımız ortamlarda üfürüp anlatmak doğru değil. Bakanlıkta yasanın maddelerini tartışan arkadaşlar bile yasayı görmedim diyor. Bakanlık 12 tane dernekte yasayı gösterip 'ne diyorsunuz?' diye sordu. Sen yasayı görmediysen geçen sene neyi savundun? Ayıp denen bir şey var. Toplantılara gittiniz şahane olmuş diye bir sürü şey saydınız. Biz yayınlama hususunu Bakanlığa sorduğumuzda 'bunu paylaşamazsınız' dediler. Zaten Bakanlık herkesle paylaştı. Toplantılara herkesi çağırdı. Dışarıdakileri anladım başka bir hedefleri var. Nasıl olsa bilmeyen vardır deyip sallıyorlar. Sen başkan yardımcısısın sen görmediysen bunun ayıbı sana.

Madem ben tek adamım buna neden bunca zaman itiraz etmemiş? O kongre salonuna gelen adamlar en az senin kadar zeki. Gel kongre salonunda anlat derdini biz de ona göre cevaplarını verelim.

Bizim sorunlarımızı çözecek yasa Bakanlığın önünde duruyor. Saklı gizli bir şey yok. Bizim paylaşmamamıza izin verilmedi ama kendileri her yerde paylaştılar. 'Yasa çıkmayacak' diyen bir Bakan var neyi konuşuyoruz? Biz yasayı çıkartmaya çalışan bir tarafız. Tartışacak bir şey yok.”

“Çocukça ergen tavırlar”

Bakanlıklar Arası Hac ve Umre Kurulundaki TÜRSAB temsilcisini atama yetkisini kurumdan alıp hac ve umre acentelerine veren düzenlemeyle ilgili de konuşan Bağlıkaya “Diyanetin ve bakanlıkların içinde oluğu kurullar var. Acenteleri temsilen de o arkadaşı gönderiyorduk. Şimdi o arkadaşımızın tüm acenteler içinden değil de hac umre yapan acenteler içerisinden seçilmesini ve bu seçimin bir teminat altına alınması gereği var. Yöntemi bize göre yanlış ama itiraz edeceğimiz bir konu yok. Tek problem Bakanlığın bu kararları alırken görüş almıyor olması. Sorsalar itiraz edeceğimiz bir şey de değil. Hatta daha iyi orta yolu bulabilirdik. Ama seyahat acentelerini yok sayan çocukça ergen tavırları var.” değerlendirmesini yaptı.

“Bakanlık da katkıda bulunsun, 4 bin 500 lira olsun istedik”

Bütün adayların kendi şirketleri veya başka şirketlerle genel kurula katılımcı getirebileceğini ev bunda yanlış bir şey olmadığını belirten Bağlıkaya “TÜRSAB Yönetim Kurulu kararı gereği kongreye katılacak kişilerin 3 bin liraya kadar masraflarını karşılama kararı alındı. Şehir dışından gelenlerin aynı zamanda TGA seçimine de oy vereceği için Bakanlık da buna katkıda bulunsun 4 bin 500 lira olsun diye teklifte bulunduk. Bakanlıktan henüz bir cevap gelmedi. Bizim 3 bin liramız geçerli.” dedi.

“Yasanın bazı maddelerini kongrede oylayacağız”

Bakanlıkla birlikte hazırladıkları sonrasında Bakanlık tarafından rafa kaldırılan yasanın bazı maddelerini kongreye getirerek acentelerin oyuna sunacaklarını ifade eden Firuz Bağlıkaya “Mesleğimize ne kadar sahip çıktığımız göstermemiz lazım. Gelip kongre salonunda gerçekleri görmeleri lazım. Gelecekler oy kullanacaklar, mesleğe olan bağlılıklarını gösterecekler ki gücümüzü görsünler. Kime oy verirlerse versinler. Bakanlıkla çalıştığımız yasadaki bazı maddeleri kongrede sunup oylatacağız. Kongreden çıkmış bir karar olarak Bakanlığa göndermeye çalışıyoruz. Mesleği ve birliği korumak için mücadele ediyoruz. Bu kongrede de kritik bulduğumuz maddeleri genel kurulun onayına sunacağız. Beraber çalıştığımızı yok sayıyorlar, belki genel kurul kararını daha ciddiye alırlar. Hem Cumhurbaşkanlığına hem Kültür ve Turizm Bakanlığına hem ilgili bütün bakanlıklara genel kurul kararı olarak göndereceğiz bu yüzden herkesin gelmesini istiyorum.” açıklamasında bulundu.

"Ticarette kazanmak da var kaybetmek de"

2020 yılında sattığı Detur Nordic’in iflası ile ilgili de açıklama yapan Bağlıkaya “Ticarette kazanmak da var kaybetmek de. Böyle bir şey olsa söylerdim ne var ki bunda? İflas etti demek ayıp bir şey mi? Arkadaşlar tur operatörlüğünü bilmediği için haberleri olmayabilir. Eğer düzgün yönetemiyorsan 2 yılda değil 3 ayda bile batarsın. Hele bir de NATO krizi gibi bir olay varsa. Finlandiya, Norveç, İsveç’in çok ciddi bir tavrı oldu NATO sürecinde. Türkiye itiraz ediyor.

“Kimsenin cesaret edemediği pazarlara gittim”

Ben 2020’de devrettim şirketi. Şirketi satın alan adam Türkiye’ye tarihin en çok turistini getirmiş adam. O kişiye devretmişim. Şirketin ismi Detur Nordic. Türkiye’deki Detur ile hiçbir alakası yok. Oradaki şirketini bu şirket satmış, oradaki adamın işi ters gitmiş. Geçen sene ödül verdi Bakan Detur Nordic’e. Şirket benim olsa ve iflas etmiş olsa ben bundan utanmam. 7-8 şirketim var benim. Satılan şirket belli, tarih belli, sözleşmeleri belli, ödemeler belli. Alan da bir turizmci. Onların da şansına kötü gitti. 3 acentem var. Aile şirketimizin başka işleri de var, turizm yapmıyor denecek durumda da değilim. Benim bulunduğum pazarlarda kendi meslektaşlarımla rekabet eden bir şirketim yok. O pazarlarda başka kimse yoktu. Ben hiç kimsenin gitmeye cesaret edemediği bölgelerde kimsenin cesaret etmediği işler yaptım. Başkan olduğum sürece bu tür işleri yapmak istemiyorum. 14-15 yaşında başladım bu işleri yapmayan bunu söyleyenin ne haddine? Sen kimsin? Asıl sen kendi yaptığın işi anlat.” diye konuştu.



Bu Haber 16.11.2022 - 10:09:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.