Bağlıkaya açıkladı: İşte yeni yasada zorunlu ve isteğe bağlı olan belgeler

Bağlıkaya açıkladı: İşte yeni yasada zorunlu ve isteğe bağlı olan belgeler
Cemal Kızıltan moderatörlüğünde TÜRSAB TV’ye konuk olam TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, seyahat acentelerinde gelen sorulara yanıt verdi.


TurizmGüncel

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, TÜRSAB TV’de katıldığı programda acentelerden gelen soruları yanıtladı. Yeni yasada tur, transfer ve ihtisas belgelerinin isteğe bağlı olduğunu belirten Bağlıkaya, tur operatörlüğü yetki belgesinin ise zorunlu olacağını ifade etti.

''SAÇMA SAPAN ŞEYLER SÖYLENİYOR''

Bağlıkaya, acentelerin yasa taslağını görmek istediği şeklinde hatırlatma yapan Kızıltan’a, ‘’Tabi ki insanlar taslağı görmek istiyor çünkü konu acentelerin ekmek parasıyla ilgili. Yazılı bir şey hazırlamadık. Biz bakanlığa olurlarımızı, olmazlarımızı ve beklentilerimizi kendi düşüncelerimizle harmanlayarak bakanlığa aktardık. Saçma sapan şeyler söyleniyor. Ben kendim metin mi hazırlayayım. Bakanlık metni hazırlar bizimle paylaşırsa elbete biz de bunu üyelerimizle paylaşırız. Biz bir metin yazamayız, yazarsak da haksızlık etmiş oluruz. Bu, bakanlığın yetkisinde. Pek çok konuda bakanlıkla mutabık kaldık. Ne istediğimizi çok net ilettik. Yeni yılın ilk veya ikinci haftasında isteklerimizle ilgili Bakanımıza bir sunum yapacağız. Şanslıyız ki, bizi anlayan sorunlarımızı iyi bilen bir bakanımız var. Dolayısıyla ben işin daha hızlı yürüyeceğini düşünüyorum.’’ yanıtını verdi.

''3 DEFA DYURU YAPTIK 300 ACENTEDEN YANIT GELDİ''

Yasa çalışmasıyla ilgili olarak tüm acentelere duyuru yaptıklarını; öneri ve isteklerini sorduklarını kaydeden Bağlıkaya, ‘’40 günde bu isteği 3 defa tekrarladık ama sadece 300 acenteden yanıt geldi.’’ dedi. BYK’larımızın ve ihtisas başkanlarımızın fikirlerini aldık. Bunun dışında, yasa konusunda bizim ve bakanlığın bünyesinde uzman insanlar çalışıyor. Olan şey, istenen şeyin kağıda aktarılması.’’ ifadelerini kullandı.

Bağlıkaya ayrıca, acentelerden gelecek talepler doğrultusunda yasaya son eklemelerin yapılacağını da dile getirdi.

''2006'DA ACENTELER ALEYHİN DEĞİŞİKLİK YAPILDI''

Yasada 2006 yılında acenteler aleyhine değişiklikler yapıldığını savunan Bağlıkaya, ‘’2006 yılında belge devredilemez oldu, gol 1. Döviz getirilemez oldu, sorumlu müdür törpülendi, hiç bir işlerliği olmayan paket tur sigortası geldi, rehber zorunluluğu yaptırıma bağlandı, yıllık aidat yüzde 5 olarak belirlendi, disiplin ve genel kurul esnaf odaları mevzuatına bağlandı, belgesiz faaliyete uygulana hapis cezası kalktı.’’ dedi.

''KAR AMACI GÜTMYEN'' İFADESİ KALDIRILACAK

Yeni seyahat acentaları birliği kanununda kaçakla mücadele ilgili ‘kar amacı gütmeyen’ ifadesinin kaldırılmasını istediklerini söyleyen Bağlıkaya, söz konusu değişiklikle dernek vakıf ve belediyelerin tur düzenlemesinin önüne geçmeyi hedeflediklerini belirtti. Bağlıkaya, ‘’Şimdi dernek, vakıf ve belediye kurumların yaptığı turlar seyahat acentecilik faaliyetine girecek.’’ dedi.

''ACENTE DEĞİL ACENTAYIZ''

Yeni kanunda seyahat acenteciliğinin bir meslek olarak tanımlanacağını ifade eden Firuz Bağlıkaya, ‘’Bu bir meslektir ve herkes yapamaz. Yasayla mesleğimizi tespit ediyoruz. Seyahat acentesi kavramının niteliklerini ortaya koyduk. Biz acente değiliz, acentayız. Sadece aracı değiliz, kendimiz ürün oluşturuyoruz.’’ şeklinde konuştu.

YASAYA ÜÇ YENİ KAVRAM GİRİYOR

Yasaya ‘turizm ürünü’, ‘turizm organizasyonu’, ‘turizm ürünü aracılık faaliyeti’ kavramlarını getirdiklerini kaydeden TÜRSAB Başkanı,’’ Bunları Expedia, Booking ve Türkiye’deki muadilleri için söylüyorum. Bunlar artık acente olmak zorunda.’’ dedi.

TUR, TRANSFER, HAC İHTİSAS BELGELERİ İSTEĞE BAĞLI, TUR OPERATÖRLÜĞÜ BELGESİ ZORUNLU OLACAK

Yeni yasada tur, transfer hac gibi ihtisas belgelerinin isteğe bağlı tur operatörlüğü yetki belgesinin ise zorunlu olacağını açıklayan Bağlıkaya, ‘’Hac acentesi o alanda faaliyet gösterdiğini belgelemek için ihtisas belgesi alabilir ancak tur operatörleri vatandaştan para toplayan şirketler. Bu nedenle tur operatörlüğü sorumluluk sigortası geliyor mesela.’’ açıklamasında bulundu.

''PARA VEREN HERKES ACENTE KURAMAYACAK''

Yeni acente açma ücretini daha da yukarı çekeceklerini söyleyen Bağlıkaya, ‘’Yeni acentecilik faaliyetine bir bariyer koymak zorundaydık ve bu vaatlerimiz arasındaydı. Biz aynı zamanda bir mesleğiz. Sadece para değil konu. Para veren herkes acente kuramayacak. Acentecilikle ilgili yeterlilik belgesi olacak.’’ sözlerini dile getirdi.



Bu Haber 26.12.2018 - 09:23:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.