Aydın Karacabay: Komitemizde lokumcu hanutçu, halıcı olmayacak

Aydın Karacabay: Komitemizde lokumcu hanutçu, halıcı olmayacak

İTO 16. Oteller Komitesi Başkan Adayı, Levni Hotel Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Karacabay, düzenlediği bir basın toplantısı ile hem mevcut komite yönetimine sert eleştiriler getirdi hem de seçilmeleri durumunda hayata geçirecekleri projeleri anlattı.


Turizm Güncel

Yaklaşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) komite seçimleri için kıran kırana bir yarış yaşanıyor. İstanbul’daki konaklama sektörünü temsilen 16. Oteller Komitesi Başkanlığına aday olan Aydın Karacabay, listesinde yer alan meslektaşlarıyla birlikte turizm basınına açıklamalarda bulundu.

“Hiçbir iş üretmeyen, hiçbir karara imza atmayan...”

Komiteye aday olan tüm isimlerin konaklama sektörünün içinden geldiğini, oradan beslendiğini ve kazancını yine konaklama sektörüne yatırdığını kaydeden Aydın Karacabay, “Ben iki dönemdir mevcut bir grupla koalisyon içinde olmayı tercih ettim ama hiçbir iş üretemeyen, hiçbir karara imza atmayan, koronanın sektöre verdiği zararı telafi etmek için alınan kararları ve projeleri reddeden bu yapının içinde artık bulunmak istemiyorum.” dedi.

“Bu komite ile iş üretemiyoruz”

Mevcut komite ile organize olamadıklarını ve iş üretemediklerini kaydeden Aydın Karacabay “Şimdi daha önce İTO’da bulunmamış arkadaşlarımızla, her kategoriden otelleri işin içine dahil ederek uzun süredir çalışma yürütüyoruz. Tuzla’dan Silivri’ye kadar ziyaretler yapıyoruz.

Bu ziyaretlerimizle görüyoruz ki bazı bölgelerdeki otellerde çok büyük sıkıntılar olduğunu görüyoruz.” diye konuştu.

“Otelcilerin kazancının büyük kısmı yurt dışına gidiyor”

Satışların yüzde 80’nin online olarak yapıldığı İstanbul’da bazı otellerin web sitelerinin dahi olmadığını, web sitesi olan otellerden bazılarının ise rezervasyon motoru bulunmadığını kaydeden Karacabay, “Bugün oteller aldıkları her rezervasyonun yüzde 15-30’unu yurt dışındaki rezervasyon sitelerine veriyor. Bu komisyonlardan kaçmak için direkt rezervasyonları artırmamız gerekiyor. Bununla ilgili İTO bünyesinde bir dijital danışmanlık komitesi dahi kuramadık. Öte yandan, İstanbul’daki otellerin kazancının büyük kısmı yurt dışı sitelerine giderken bu konuyla ilgili bir yasal düzenleme bile yapılmadı. Bu nedenle çok dertliyiz.” ifadelerini kullandı.

“Lokumcunun, hanutçunun, halıcının olmadığı liyakatli kadro”

“İTO’da liyakatli kadroların zamanı” sloganıyla yola çıktıklarını belirten Aydın Karacabay, “Lokumcunun, hanutçunun, halıcının, kuyumcunun yer alamadığı bir komite oluşturacağız. Bülent Alıcı ile birleşme kararı aldık. Bize çok büyük katkıları oldu. Seçimde bir başarı olacaksa bundan onun da benim kadar emeği vardır. Bülent beyin 2 tane beş yıldızlı, iki tane de butik oteli var. Listeye sırtında bagajı olmayan arkadaşlarımızı seçtik.” dedi.

“İTO Başkanının açıklamaları talihsizlik”

İTO’nun mevcut başkanı Şekip Avdagiç’in bir siyasi partiyi ve liderine övgüler dizdiği açıklamaları ile ilgil soruya da yanıt veren Karacabay, “Şekip beyin son açıklaması çok talihsiz. 700 bin üyeli kurumu yöneten bir başkanın, tarafını bu kadar net belli eden açıklama yapması gerçekten büyük bir talihizlik. İTO ilk defa bu kadar politize oldu. Bizler siyaset üstü olmalıyız. Çünkü esnafları, tacirleri, iş adamlarını temsil ediyoruz. Bu üyelerin her birinin farklı siyasi görüşleri var.” eleştirisinde bulundu.

“TÜROB sessiz kaldı”

“İki listeyi yan yana koyun, hangi listenin iş yapacağını, proje üreteceğini düşünüyorsanız onu destekleyin” diyen Karacabay, Türkiye Otelciler Birliğinin (TÜROB) kendilerini destekleyip desteklemediği ile ilgili soruya ise “TÜROB sessiz kaldı. Menfi veya müspet anlamda herhangi bir açıklamada bulunmadı” yanıtını verdi.

İTO 16. Oteller Komitesine seçilmeleri halinde yapacakları çalışmalar ile ilgili de bilgi veren Karacabay şu noktaların altını çizdi:

“ICVB’nin içinde komiteler kuracağız”

“Kruvaziyer ve MICE alanında başarılı olamazsak İstanbul’da fiyatların yükselmesini sağlayamayız. ICVB’nin içinde mutlaka sağlık, MICE, kruvaziyer gibi alanlara dönük komiteler oluşturma projemiz var. Orada işin profesyonelleri ile STK’lar bulunacak. Bu şekilde istanbul turizmini besleyen tüm kılcal damarlara gireceğiz.

“6-12 ayda bir ilçe belediyeleri ile toplancağız”

6 ya da 12 ayda bir ilçe belediye başkanları ile bir araya gelerek sorunları dinleyeceğiz. Eksikleri tespit edip çözüm için çalışmalar yürüteceğiz, Çünkü otel işletmecilerinin sorunları bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor.

Atatürk Havalimanı bölgesindeki oteller için ‘Kongre Vadisi’ projesi

Atatürk Havalimanı kapandıktan sonra bölgedeki oteller zor durumda kaldı. CNN’in arkasında İTO, Bakırköy Belediyesi ve devletin ortaklığında bir arazi var. Ortak akıl ile o araziyi bir kongre vadisine dönüştürerek orada bulunan otelleri kongre turizmi ile beslemek istiyoruz. Bu tesis yap-işlet-devret modeli ile de yapılabilir.

Yeşil pasaport alma şartlarının kolaylaştırılması

Öte yandan, 2017 yılında turizmciler de ihracatçı statüsüne alındı ve bu kapsamda yeşil pasaport sahib olabiliyor. Ancak oradaki kriterler, pek çok otelcinin yeşil pasaport almasını engelliyor. Bu nedenle biz yeşil pasaport kriterlerinin biraz daha gevşetilmesi için kapsamının genişletilmesi için mücadele edeceğiz. Küçük otelcilerin de bundan faydalanması için 3 yılda 1,5 milyon dolar olan ihracat rakamının biraz daha aşağı çekilmesini talep edeceğiz.

Sektörün en büyük ihtiyaçlarından biri de yetişmiş, kalifiye çalışan bulmak. Bu sorunu da eğitim kurumları ve yetkililerle el ele vererek çözeceğiz.

“İstanbul otelleri için GES projemiz var”

Otelcilerin gelirleri kadar giderleri de var. Bu enerji fiyatları ile sürdürülebilir bir otelcilik yapmak mümkün değil. Bizim ekip olarak bir GES projemiz var. Malum İstanbul’daki otellerin çatısına, hele hele sit alanı statüsündeki Tarihi Yarımada’da, güneş paneli kurmak mümkün değil. Biz, İstanbul’un dışında, devletten 49 yıl tahsisle alacağımız bir araziye güneş enerji santrali kurmak istiyoruz. Bunun önünde bir yasal engel de yok. Bir kooperatif mantığıyla, herkes kendi tüketimini hesaplayarak o kooperatife üye olacak. Tüketimi oranında katık koyarak bu işin parçası olacak. İstenilen her bölgede bunu yapabiliriz. Böylece alınan indirimden İstanbul’daki turizmcilerin eşit oranda yararlanmasını taahhüt ediyoruz.”

Aydın Karacabay'ın listesinde bulunan isimler:

“Mandarin Oriental’de 200 bin dolara ‘Vefa Gecesi’ yaptılar”

Mevcut yönetimin İTO kaynaklarını üyelerin lehine verimli bir şekilde kullanmak yerine şatafatlı etkinlikler için harcadığını kaydeden Karacabay, “Bir üyemiz aidatını ödemediği için faaliyet belgesi alamıyor ve oğlunun yurt dışındaki mezuniyet törenine katılamıyorken, İTO 200 bin dolar harcayarak Mandarin Oriental’de ‘Vefa Gecesi’ düzenliyor. Ben böyle bir gece düzenlenmesi kararına şerh koydum. Ayrıca İTO bünyesinden nereye ne kadar bağış yapıldığını da sorduk ama yanıt alamadık.” şeklinde konuştu.

“İTO bütçesinin eşit dağıtılmasını istiyoruz”

İTO 16. Komite olarak Shopping Fest’in yeniden düzenlenmesi için de çalışacaklarının altını çizen Aydın Karacabay, “İTO’nun bütçesi lobi faaliyeti güçlü olan komitelere gidiyor. Ancak biz burada otelcilerin de öne çıkmasını istiyoruz. İTO’nun bütçesinin eşit dağılmasını istiyoruz. Çünkü bir ülkenin bir şehrin tanıtımı turizmle olur. Oteller ne kadar güçlü olursa İstanbul da o kadar güçlü olur.” dedi.

Mesleği kuyumculuk, halıcılık, lokumculuk olan insanların İTO’da otelleri temsil edemeyeceğinin altını çizen Aydan Karacabay, otelini başkalarına kiralayan insanların bile ‘otelci’ sıfatı ile komitede olduğuna dikkat çekti.

“Paris yine birinci ama İstanbul 83’üncülüğe geriledi”

Geçmiş yıllarda yurt dışında büyük tanıtımlar yaparak İstanbul’u kongre turizminde dünya beşinciliğine kadar yükselten ICVB’nin de uzun süredir hiçbir faaliyette olmadığını ileri süren Karacabay, “2016 yılında hem İstanbul hem de Paris büyük terör saldırılarına hedef oldu. Gelinen noktada Paris tekrar dünya birincisi iken İstanbul 83’üncülüğe geriledi. Dolayısıyla İstanbul’un kongre turizminde yaşadığı gerilemeyi sadece terör ve toplumsal olaylarla açıklayamayız.” değerlendirmesini yaptı.



Bu Haber 25.10.2022 - 08:21:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.