Aydın Erdemir: “900 kruvaziyer gemisi ile 1,5 milyon yolcu hedefliyoruz”

Aydın Erdemir: “900 kruvaziyer gemisi ile 1,5 milyon yolcu hedefliyoruz”

Kruvaziyer turizmi için 2022 rezervasyonları başladı. Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Başkanı Aydın Erdemir kruvaziyer turizmine ilişkin değerlendirmede bulundu.


Yeni Şafak’a konuşan TÜRKLİM Başkanı Aydın Erdemir, “İstanbul bu özelliklere sahip bir şehir fakat bunun ilgili planlamaların yapılması gerekiyor. Türkiye’de gemilerin yanaşabileceği 25’e yakın küçük büyük kruvaziyer liman tesisi bulunuyor. Fakat en önemlileri İstanbul, Kuşadası ve Antalya. Kuşadası tek başına yüzde 80-85 ini ağırlıyor. Galataport'un hızlı bir şekilde büyüyeceğini öngörüyoruz” dedi.

“Yenikapı projesinde 6-8 gemi aynı anda limana yanaşabilecek”

Yeni liman projelerinden bahseden Erdemir, “2022 yılında Kuşadası’na 500’ün üzerinde gemi ve 800 bin yolcu hedefleniyor. Antalya gibi diğer limanlarımızla birlikte Türkiye’ye toplamda 800-900 gemi ile 1,5 milyon yolcu geleceği öngörülüyor. İstanbul'da Kruvaziyer limanda ana liman olmak için, daha büyük bir limanın kurulması lazım. Galataport dışında bakanlığın Yenikapı’da böyle bir projesi var ve böyle öngörülüyor. Yenikapı projesi ile 6-8 geminin aynı anda yanaşacağı ki büyük gemilerin yanaşacağı hedefleniyor.” Açıklamasını yaptı.

“Denizyoluyla yapılan turizm bizim geleceğimiz ve çok büyük gelir kaynağımız”

Erdemir, gelen yolcuların birkaç gün konaklamasının sektör açısından daha olumlu olacağını belirterek, “Bu kruvaziyer yolcuları transit limanlara inip oradaki tarihsel mekanları ve kentleri 6-12 saatte gezip tekrar geriye gemiye dönerler. Ana liman öyle değil, ana limanda 2-3 gün önceden gelip kentte yaşamaları, alışveriş, konaklamaları, gastronomi gibi etkinlikler yapabilirler. Galataport bizim için Türkiye’de örnek bir proje oldu. Önümüzdeki dönemde Yenikapı’da proje geliştirilecek. Kruvaziyer ya da denizyoluyla yapılan turizm bizim geleceğimiz ve çok büyük gelir kaynağımız” şeklinde konuştu.

“Türk limancılığının uluslararası limanlara yakın seyrettiğini görebiliriz”

Erdemir, “Ülkemizde sadece bir uluslararası küresel liman operatörünün işlettiği limanlar olduğu gibi yerli ve yabancı ortaklıklarla işletilen limanlarımız da var. Türk limancılığının uluslararası limanlara yakın seyrettiğini görebiliriz. Türkiye büyüyecekse buna paralel olarak limanlarımızı zamanında büyütülmesi ve sorunların çözülmesi lazım. Birçok kurumdan izin almak, sonra da uygulamaya geçirmek ve inşaatını yapmak için ortalama 4 yıllık bir süresi var." ifadelerini kullandı.



Bu Haber 18.12.2021 - 14:50:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.