Avrupa turizminde personel sıkıntısı baş gösterdi, gözler göçmenlerde

Avrupa turizminde personel sıkıntısı baş gösterdi, gözler göçmenlerde
Daha ekonomik koşullarda uçuş ve konaklama olanaklarının artması ile birlikte Avrupa'da her geçen büyüyen turizm sektörü, personel sıkıntısını da beraberinde getirdi.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Seyahat pazarından aldığı pay her geçen yıl artan Avrupa turizm sektörü personel ihtiyacı ile birlikte büyüyor.

TourismReview'de yer alan habere göre, Avrupa turizm endüstrisinde eğitimli personel bulmak giderek zorlaşıyor.

TÜM DEPARTMANLARDA PERSONEL SIKINTISI VAR

İtalya'nın Confesercenti bölgesinden Monica Ciarapica, ''Sezonda personel bulmak, hele hele eğitimli personel bulmak giderek zorlaşıyor. Mutfaktan kata ve genel alanlara kadar otellerin tüm departmanlarında personel sıkıntısı var.'' dedi.

Turizm sektöründeki personel açığı ile personele sunulan teklif in(maaş) birbiriyle örtüşmediğini kaydeden Monica Ciarapica, ''Ancak sorun bunun ötesinde ve daha karmaşık. Bu nedenle bağlı bulunduğumuz dernek işsiz insanlar gelecek sezon eğitimler düzenleyecek.'' ifadelerini kullandı.

AVUSTURYA'DA NEDEN İŞÇİ AÇIĞI VAR?

Benzer bir sorunun Avusturya'nın Salzburg kentine bağlı Pongau'da görüldüğü belirtiliyor. Burada 300 aşçı ve 300 servis elemanı açığı bulunduğu belirtilerek''Bu açığın doğmasındaki en büyük neden Macaristan, Polonya ve Çekya gibi ülkelerde maaşlar iyileştikçe insanların kendi ülkelerinde kalmayı tercih emtmeleri.'' yorumu yapılıyor.

Pongau bölgesindeki turizm işletmelerinin personel açığını karşılamak amacıyla, ''Gastronomic work in Pongau'' adıyla bir program oluşturulmuş. Avusturya'nın doğusundaki 50 turizm işletmesi tarafından desteklenen program çerçevesinde, Linz, Graz, St. Polten ve Viyana gibi şehirlerde iş fuarları düzenlenmiş.

İNGİLTERE'DE DAHA BÜYÜK SORUN YAŞANABİLİR

Öte taraftan, şu anda buna benzer bir sorunla karşı karşıya bulunmayan İngiltere'de daha sert sorunlarla yaşanabileceği uyarısı yapılıyor. Nedeni ise elbette Brexit. Sektör temsilcileri, Brexit'in resmen yürürlüğe girmesinin ardından başlayacak sıkı iş gücü kontrolleri sonucunda, AB ülkelerinden yılda ortalama 60 bin kişinin İngiliz turizm sektöründen koparak kendi ülkesine dönmek zorunda kalabileceği belirtiliyor.

Yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere'de çalışan garsonların yüzde 33'ü, kat görevlilerinin yüzde 37'si ve aşçıların yüzde 25'i AB vatandaşı. Bu nedenle, turizm sektöründe çalışan AB vatandaşlarından doğan boşluğu doldurmak 10 yıl sürecek.

MERKEL PATRONLARA SÖZ VERMİŞ

Almanya da benzer bir problemle karşı karşıya. Şu anda ülke genelinde 1 milyon 600 bin vasıflı işçi eksiği var. Fakat uzmanlara göre, göçmenler bu soruna çare olabilir. Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK), vasıflı işçi açığını kapatmak için Almanya Başbakanı Angela Merkel'in sözünü verdiği 'kontrollü göçmen alımına' güveniyor.

''DEVLETİN GÖREVİ BU SIKINTIYI ÇÖZMEKTİR''

Vasıflı işçi sorununu çözme konusunda Portekiz'in Algarve bölgesi için de benzer bir çözüm öneriliyor. Algarve Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (AHETA) Başkanı Eliderico Viegas, ''AHETA için en acil sorun, kalifiye personel sorunu. Devletin görevi, ülkenin en büyük ve en önemli turizm bölgesi Algarve'deki kalifiye eleman sıkıntısı çözmektir.'' açıklamasında bulundu.

Kalifiye işçi açığını kapatmak için Portekiz'in legal yolla daha fazla sayıda göçmen alması gerektiği açıkça dile getiriliyor. Turizm yatırımcıları ''Şu anda Portekiz turizm endüstrisinin karşılaştığı en büyük problem işçi açığı'' diyor.

''GÖÇMNLERİN BİZİM İÇİN ÇALIŞMASINI MEMNUNİYETLE KARŞILAYALIM''

Ülkedeki işçi açığını göçmen alarak kapatma fikri Fransa'da da destek bulmuş durumda. Fransız turizm endüstrisinin 150 bin personel açığı bulunduğunu belirten Fransa Ticaret ve Konaklama Endüstrisi Birliği Başkanı Roland Heguy, ''Hadi, gerçek bir eğitim programı geliştirelim ve bize çalışmaları için göçmenleri davet edelim. Avrupa'daki işçi sıkıntısını bu şekilde çözebiliriz.'' şeklinde konuşuyor.



Bu Haber 30.10.2018 - 14:09:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.