Avrupa ile yaşanan 'Büyükelçiler krizi' 41. made ile aşıldı

Avrupa ile yaşanan 'Büyükelçiler krizi' 41. made ile aşıldı
Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki ‘büyükelçiler krizi’ şimdilik aşıldı.

2013 yılında yaşanan ve ‘Gezi Olayları’ olarak adlandırılan toplumsal olaylarla ilgili tutuklu yargılanan Osman Kavala ile ilgili 10 ülke büyükelçisinin yaptığı açıklama sonrası yaşanan kriz şimdilik aşıldı.

Erdoğan ‘istenmeyen adam’ ilan edileceklerini söylemişti

Tutulu yargılanan Osman Kavala ile ilgili yaşanan diplomatik kriz aşıldı. ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan Almanya, Hollanda gibi 9 ülkenin büyükelçiliği tarafından paylaşılan, “Osman Kavala'nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir." şeklindeki açıklama sonrası açıklama yapan Erdoğan, söz konusu 10 büyükelçinin “istenmeyen adam” ilan edilemsi için Dışişleri Bakanlığına talimat verildiğini söylemişti.

Büyükelçilerden yeni açıklama

Bugün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında ilgili ülkelerin büyükelçileri ile ilgili nasıl bir karar alınacağı beklenirken, büyükelçilerden peş peşe 41. madde açıklaması geldi.

ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan "ABD, 18 Ekim tarihli açıklamaya ilişkin bazı soruların yöneltilmesi vesilesiyle Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder" şeklindeli açıklama, diğer büyükelçiler tarafından da paylaşıldı.

Erdoğan’dan yeni açıklama

Büyükelçilerin son yaklaşımı ile ilgili yeni açıklama yapan Erdoğan ise, “Dünyada nice acılar yaşanır, adaletsizlikler sergilenirken Türkiye'yi dillerine dolayanların amaçlarının hukuk olduğuna kimse bizi inandıramaz. Bağımsız ve tarafsız yargımız ile gereken cevabı vermek devletin başı olarak öncelikle bizim görevimizdir. Ülkem ve milletim adına koyduğumuz tavır bu sorumlu ve samimi duruşun temayülüdür. Bizim amacımız kriz çıkarmak değil, Türkiye'nin onurunu, gururunu haysiyetini korumaktır. Bugün büyükelçiliklerden yapılan açıklamayla yanlışlıklarından geri dönülmüştür. Bu elçilerin artık daha dikkatli olacağına inanıyoruz. Ülkemizin bağımsızlığına saygı duymayan hiç kimsenin sıfatı ne olursa olsun, bu ülkede barınamayacağını da ayrıca ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Büyükelçiler Krizi

Büyükelçiler Krizi

Büyükelçiler Krizi



Bu Haber 25.10.2021 - 22:12:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.