Avrupa hava sahası alarm veriyor, grev ve gecikmeler artıyor
Avrupa hava sahasındaki yoğunluk ve grevler nedeniyle ciddi aksamaların meydana gelmesi bekleniyor.

Turizm Güncel – Dış Haberler
Temmuz ayının ilk haftasında, Fransa’daki hava trafik kontrolörlerinin grevi nedeniyle Paris-Orly gibi büyük havalimanlarından gerçekleşmesi planlanan 3 bin 343 uçuş iptal edildi. Uçuşlar bir önceki haftaya kıyasla ciddi oranda azaldı. Grev, yolcular, havayolları ve havalimanları için ciddi aksamalar yarattı.
Avrupa hava trafiğini yöneten Eurocontrol, 2-5 Temmuz 2025 tarihleri arasındaki grevin, hava trafiğinde ciddi aksamalara yol açtığını bildirdi. Kurumun açıklamasına göre, Avrupa genelinde günlük uçuş sayısı yaz sezonunun en yoğun günlerinde 37 bine kadar ulaşıyor ve bu sayı mevcut hava trafik kontrol kapasitesinin sınırında.
Avrupa Komisyonu yetkilileri, Financial Times’a yaptıkları açıklamada, hava trafik kontrol sisteminin personel eksikliği ve artan seyahat talebi nedeniyle tam kapasiteyle çalıştığını söyledi. Yetkililer, geçen yazın uçuş gecikmeleri ve iptaller açısından "en kötü sezon" olduğunu, bu yılın da benzer bir tabloya sahne olabileceğini belirtiyor.
Avrupa hava sahasında yaşanan sorunlar sadece grevlerle sınırlı değil. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle hava sahasının bazı bölümleri kısıtlanmış durumda. Bu da mevcut güzergâhlarda yoğunluğu artırıyor. AB Ulaştırma Komiseri Apostolos Tzitzikostas, bu durumun hava trafiğinde tıkanmalara ve yolcular için hayal kırıklıklarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Frankfurt Havalimanı işletmecisi Fraport’un CEO’su Stefan Schulte ise gecikmelerin yalnızca personel veya uçak eksikliğinden kaynaklanmadığını, askeri uçuşların da önemli bir etken haline geldiğini vurguladı. Schulte, “Gecikmelerin temel nedeni artık hava sahasının kendisi” dedi.
Uzmanlara göre hava trafik kontrolü, yani uçuşların güvenli ve düzenli şekilde yönetilmesi, önümüzdeki on yılın en büyük darboğazı olmaya aday.
İlgili Haberler

Turistler en çok hangi ülkelere gitti! BM listeyi açıkladı: Türkiye kaçıncı sırada?
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü, Avrupa'nın turizmde en çok tercih edilen kıta olduğunu açıklarken; ilk 10 ülke sıralamasını da yayınladı.

Bakan Ersoy ile THY'den ortak turizm planı: Hedef yeni pazarlar
Bakan Mehmet Nuri Ersoy ve THY heyeti bir görüşme yaptı. Görüşmede Türkiye'nin turizm potansiyelini artırmak için alternatif pazarlar ve yeni destinasyonlar konuları ele alındı.

Kuşadası'nda sarı yaz bereketi! Hedef yıl sonuna kadar 2 milyon turist
Kuşadası'nda ekim ayında otellerde doluluk oranı yüzde 70'e ulaşırken, kruvaziyer turizmi ile birlikte bölgede yıl sonu hedefinin 2 milyon turist olduğu belirtildi.



%20(2).gif)

