Avrupa Birliğinden yeni aşı kararları

Avrupa Birliğinden yeni aşı kararları

Avrupa Birliği (AB), 1 Şubattan itibaren seyahatlerde geçerli olacak kuralları açıkladı.


Sözcü’de yer alan habere göre ikinci Avrupa Birliği, 1 Şubattan itibaren seyahatlerde geçerli olacak yeni kuralları açıkladı. Kurallar bütün AB üyesi ülkelerle birlikte, İsviçre, İngiltere, İrlanda ve hatta ABD ile Kanada için de uygulanacak.

Turkovac, CoronaVac, ve Sputnik V’ye izin yok

Karara göre aşının üzerinden 270 gün geçenlerle, Turkovac, CoronaVac ve Rus aşısı Sputnik V olanlar aşı yapılmamış sayılacak. AB'nin tanıdığı aşılardan (Moderna, BioNTech, AstraZeneca, Johnson ve NovaVax) yaptıranlar dijital aşı pasaportu ile kanıtlayacak. Aksi halde, AB içerisinde dolaşamayacaklar.

Aşı yaptırmayanlardan negatif PCR testi isteniyor

Hiç aşı yaptırmamış olanlar ya da AB'nin tanıdığı aşılardan yaptırmayanlar, bu aşılardan güçlendiricileri yaptırmayanlardan ülkeye girişte “PCR testi ya da hızlı test” istenecek ve karantina uygulanacak. Testten kaçınanlar ya da şüpheli görülenler ülkeye alınmayabilecek.

12 yaşında küçük çocuklarda aşı zorunlu değil

Aşı şartları bazı gruplar için yumuşatıldı. Uluslararası nakliyatta çalışan TIR sürücüleri, tıbbi nedenlerle seyahat etmek zorunda kalan hastalar, denizciler ve 12 yaşından küçük çocuklarda, katı aşı kuralları aranmayacak. 18 yaşına kadarki çocukların seyahatlerinde ise test yeterli.

Virüs geçirenler 6 ay zorunluluklardan muaf

Koronavirüsü atlatıp da bağışıklık geliştirmiş olanlar, aşı olmadan sadece altı ay bu haklardan yararlanabilecek. Almanya için bu süre üç ay. Almanya'da koronavirüs atlatmış kişi, üç ay içinde güçlendirici aşısını olmazsa, aşı yaptırmamış sayılacak.

Her hafta ‘risk haritası’ yayınlanacak

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, her hafta “Risk Haritası” yayınlayacak. Yeşilden koyu kırmızıya doğru skala olacak ve bu skala yapılan test sayısına, ortalama yeni enfeksiyon sayısına, aşılama oranına göre belirlenecek. Yeşil “seyahat uyarısı yok” anlamına gelirken sarı az ve kırmızı çok enfeksiyonu gösterecek. Koyu kırmızı yerler ise gidilmemesi gereken bölgeler olacak.



Bu Haber 01.02.2022 - 10:42:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.