Avrupa Birliği'nden Google'a 1,5 milyar euro ceza

Avrupa Birliği'nden Google'a 1,5 milyar euro ceza
Avrupa Birliği, reklamlarda müşterileri kısıtlayıcı anlaşmalara zorladığı gerekçesiyle Google'a 1,5 milyar euro para cezası verdi.

AB Antitröst Komiseri Margrethe Vestager, Google'un piyasadaki hakim konumunu kullanarak rakiplerin reklamlarını yayınlamama konusunda müşterilere (AdSense reklamları alan sitelere) baskı yaptığı için 1,5 milyar euro para cezasına çarptırıldığını açıkladı. Google'un bu politikasının 10 yıldan daha uzun bir süredir devam ettiğini ifade eden Vestager, ''Google diğer şirketlerin rekabet etme ve yenilik yapma olasılığını ortadan kaldırdı.'' dedi.

SON 3 YILDA 8,2 MİLYAR EUO CEZA ALDI

Avrupa Birliği son 3 yılda Google'a toplamda 8,2 milyar euro ceza verdi. Google'a verilen diğer cezalar, 4,3 milyar euro ile mobildeki pazar hakimiyetini kötüye kullanmak ve 2,4 milyar euro ile alışveriş arama sonuçlarını manipüle etmekten verilmişti. Google'un her iki ceza için açtığı itiraz davaları ise hala devam ediyor.

2006 yılından bu yana müşterilerinin reklamını web sitelerine veren Google, 'AdSense' isimli bu sistemle müşterilerden elde ettiği GoogleAds gelilerinin gelirlerinin. bir kısmını bu sitelerle paylaşıyor.

Ancak Google'un reklam verdiği sitelerle yaptığı sözleşmede Google'un rakibi olan arama motorlarının reklamlarını almalarını yasakladığı belirtiliyor. 2009 yılında bu kısıtlamayı daha da belirgin hale getiren şiket, 2016 yılında rakip arama motorlarının reklamlarının kullanılmasına da izin vermiş, sonrasında ise bu şartı tamamen kaldırmıştı.



Bu Haber 20.03.2019 - 15:23:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.