Atatürk Havalimanı’nın geleceği için her kafadan bir ses çıkıyor

Atatürk Havalimanı’nın geleceği için her kafadan bir ses çıkıyor

Urban Land Institute-Türkiye, Atatürk Havalimanı’nın bundan sonra ne şekilde hizmet vermesi gerektiği ile ilgili bir forum düzenledi. Değişik sektörlerden çok sayıda ismin katıldığı Atatürk Havalimanı’nın bundan sonra yola nasıl devam etmesi gerektiği konusunda farklı görüşler ortaya atıldı.


Atatürk Havalimanı’nın bundan sonra nasıl bir işlevle devam edeceği konusuna bir forum düzenlendi. Urban Land Institute-Türkiye tarafından Zorlu Center’da düzenlenen foruma katılan değişik sektörlerden isimler, havalimanının ne şekilde dönüştürüleceği konusuna ortaya değişik fikrler attı. Katılımcılar ve ortaya fikirleri şöyle:

EPOS Gayrimenkul Danışmanlık ve Değerleme A.Ş. Stratejik Gayrimenkul Geliştirme Danışmanı Nahit Öztürkcan: “Bu alan Eurodisney’in arazisine denk gelmekte. Bölgesel bir faaliyet için düzenlenebilir. Ancak, İstanbul’un eksikliğini duyduğu yeşil alanların artırılması için açık alanlara ek olarak kapalı alanları yıkılması ek bir maaliyet getirebilir. İşlev olarak değerlendirdiğimizde otoparklar, hangarlar, kapalı alanlarda fuar merkezleri olabilir. Bu arada yine VIP ve özel uçuşlar için bir bölüm yine korunabilir.’’

Atlas Proje ve Arazi Geliştirme Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu: “Ne yazık ki bu değişimin pozitif olmayan durumunu yaşayacağız. Oysa mevcut alan Florya’ya doğru genişletilseydi dünyanın en iyi havalimanı olabilirdi. Bunun için hala geç kalmış sayılmayız. Ben açıkçası hepsi yeşil alan olsun romantikliğinde de değilim. Özel yıkım maliyetleri çok iyi hesaplanmalı. Burası havacılık dahil İstanbul’da fuar alanı olarak genişlemeli. “

Entegre Tesis Yöneticisi Yeşim Çakmak: ‘’Atatürk Havalimanı özel uçuşlarla veya kargo uçuşlarıyla masrafını karşılayamaz. Kapalı terminaller nostaljik oteller haline getirilebilir. Yurt dışından charter uçuşları yapılabilir.’’

Yüksek Şehir Planlamacısı Ersoy Pehlivan: ‘’Atatürk Havalimanı’nın yeşil alan olarak değerlendirilmesinden ziyade karma kullanımı daha etkin olabilir. Büyük yeşil alanların nasıl yönetileceği başlı başına bir uzmanlık alanı. Daha bol fonksiyonlu, şehir hayatının kalitesini artıracak alanlar olması gerektiğini düşünüyorum.”

Omurga Portföy Genel Müdürü Oğuz Kösebay: “Bundan sonrasında da tamamen olmasa bile kısmen yine havalimanı olarak kullanılmalı. Sadece yeşil alan, okul ya da fuar alanı olsun demek için burası çok büyük bir alan. Uçuş eğitimlerinin, havacılıkla ilgili AR-GE merkezlerinin olduğu bir yer olabilir. Böylece insanlarımızı eğiterek gelirlerini de artırıyorsunuz. Böylece burası sadece o bölgeye değil Türkiye’ye hizmet edecektir.”

DO Denet Kıdemli Danışmanı Mehmet Önkal: “Atatürk Havalimanı sadece uçakların inip, kalktığı bir yer olarak değil konaklama sektörü açısından da değerlendirilmeli. Basın Ekspres yolunun bulunduğu bölgede 18 bin otel odası var. Bunların burada olmasının en büyük sebebi Atatürk Havalimanı. Ancak şimdi en önemli fonksiyon ortadan kalkmış oldu. Bu otellerin faaliyetlerini aynı şekilde sürdürebileceği kanısında değiliz. Sene sonunda bitecek anlaşmalar olduğunu biliyoruz.”

Zorlu Gayrimenkul Başkanı Mesut Pektaş: ‘’Atatürk Havalimanı Türkiye’ye değer katacak karma projeye dönüştürülmeli. Hükümet bir kanun çıkarmalıdır ve burası ‘Kültürel Teknopark Alanıdır’ demelidir. Birincisi, bir fuar alanı olmalı ama bu arada CNR ve TÜYAP fuar alanlarını da hesaba katmalı. İkinci olarak havacılıkla ilgili bir üniversite. Özel jetler uçuşlarına devam etmeli. Mutlaka film platoları koymalıyız. Dünyada havacılıkla, uçaklarla ilgili film çekildiğinde burası 1 numaralı referans olarak gösterilmeli. Sadece yeşil alan olması halinde; büyük yeşil alanın ne çalışmasını ne de işletmesini bilmiyoruz. Yaşayan, içinde üreten, katkıda bulunan, şehrin kendi dokusunun olabileceği bir tasarım olmalı.”

Gayrimenkul Geliştirme Danışmanı Hakan Malak: ‘’Geçmiş ve geleceğe bakılarak geçmişte uluslararası bir yer olan havalimanının gelecekte de uluslararası olması gerekir. Ülkeler arası organizasyonlar, ilgi çekecek network merkezleri oluşturulması gerekiyor.”

Ekonomist Kadir Şahin: ‘’Bir ülkenin kalkınması için genç nüfusun harekete geçmesi gerektir. Her türlü ticaret gelecekte dijital olacak. Bu nedenle bu alanın gençlik, teknoloji ve girişimcilik üssü olması gerekir.

Türkiye Sınai ve ve Kalkınma Bankasından Berk Ünsal: “İstanbul’un geneline baktığımızda bu büyüklükte bir arazi yok. Çevredeki oteller içinde turizme yönelik bir proje geliştirilebilir. Mesela Disneyland tek başına 20 milyon turist çekebiliyor. İstanbul’a gelen turist sayısı yılda 30 milyon. Ayrıca bir akıllı şehir uygulaması da oluşturulabilir.”



Bu Haber 10.06.2019 - 09:25:24 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • CİGDEM DINC 11.06.2019 - 10:44

    İstanbul Dünyanın en büyük metropolitanlarından biri şu an için nufüsu 18 milyon ve bu sayı her geçen gün artıyor. İstanbul'un ihtiyacı olan 3 veya daha fazla havalimanıdır. Madem ki şehrimizi turizm cazibe merkezi haline getirmek için uğraş veriyoruz. Atatürk Havalimanında faaliyetlerine devam etmesi gereklidir. Londra'da tam 6 havalimanı bulunmaktadır. New York'ta 3 havalimanı bulunmaktadır. İstanbul'unda bu metropolitanlar ile yarışabilmesi için Atatürk havalimanınında yenilenerek ve büyütülerek faaliyetine en kısa sürede başlaması en büyük dileğimdir.

  • MGencer 10.06.2019 - 09:53

    Formula alanına benzemesin, Antalya Expo'ya benzemesin, Olimpik Şehirlere benzemesin.....

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.