Aspendos Antik Kenti’nde 2 bin yıllık heykeller bulundu

Aspendos Antik Kenti’nde 2 bin yıllık heykeller bulundu

Aspendos Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında 2 bin yıllık heykeller gün yüzüne çıktı


Aspendos Antik Kenti’nde sürdürülen Geleceğe Miras Projesi kapsamında gerçekleştirilen kazı çalışmaları sırasında Akropolis’te yer alan “İki Katlı Dükkânlar – Stoa Kompleksi”ndeki 14. Dükkân’da yürütülen kazılar sırasında, mekan içinde bulunan dükkân tezgahının hemen önünde ve arkasında, taban seviyesinde iki adet küçük boyutlu Zeus ve Aphrodite heykelleri keşfedildi.

Roma İmparatorluk Dönemi’nin erken safhasına ait olan ve günümüzden yaklaşık 2 bin yıl önce yapılan heykeller, büyük oranda iyi korunmuş durumda.

Aphrodite heykeli, yarı giyimli ve ayakta betimlenmiş olup bir eliyle mantosunu tutarken, sağ ayağının hemen bitişiğinde imparator zırhı görünümünde bir destek bulunuyor. Detaylı işçiliğiyle dikkat çeken bu heykel, antik dönem sanatının inceliklerini gözler önüne seriyor.

Zeus heykeli ise, büyük olasılıkla tahtına oturmuş bir şekilde tasvir edilmiş. Ayrıca, torsonun sol bölümü, arka kısmı ve alt bölümünde ikinci kullanımına ilişkin yontu izleri dikkat çekiyor.

Aspendos Antik Kenti’nde Geleceğe Miras Projesi kapsamında yürütülen kazı çalışmaları, antik dünyanın kültürel mirasını gün yüzüne çıkartırken, geçmişle geleceği buluşturmak adına büyük önem taşıyor.



Bu Haber 27.05.2024 - 12:22:54 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.