Rıza Ersoy

Aşı tedariği ve turizm sektörünün sorunları

Aşı tedariği ve turizm sektörünün sorunları
Turizm sezonunun açılmak üzere olduğu, hatta açıldığı bu dönemde maalesef hem İngiltere’den hem de Rusya’dan kötü haberler geliyor.

Arkadaşlarımla aramızda konuşurken, en büyük tehlikenin aslında kendimiz olduğunu, zira vaka sayılarının gittikçe artmasının vahim sonuçlar doğuracağını hep konuştuk. Maalesef ülke insanımız kaidelere uyan, sorumluluk duygusuyla hareket eden bir yapıya sahip değil. Yine maalesef biraz rehavet içerisinde davranıyoruz. Yani 1000 kişiyle kız istemeye giderseniz, “bana bir şey olmaz” psikolojisiyle hareket ederseniz bu sonuç kaçınılmaz oluyor. Bu arada kısmi kapatma kararı alındı. Olumlu bir karar ancak biraz önce belirttiğim nedenlerden dolayı, keşke daha da sert tedbirler olsaydı. Turizm sektörü gerçekten tedirgin. Kesin ve hızlı çözümleri bir an önce bekliyor ve ne yapacağını bilmek istiyor. Bu işin ne insan sağlığı olarak ne de turizm ekonomisi olarak şakası yok. Kalmadı.

Bu işin bir diğer boyutu turizm çalışanları. Turizm sezonunun ertelendiği bir dönemde Kısa Çalışma Ödeneğinin uzatılması hususunda turizm sektöründen birçok talep geldi. Sayın Turizm Bakan'ımızdan arzımız, Sayın Cumhurbaşkanımıza bu isteği ısrarla iletmesi olacaktır.

Kısa dönemde en fazla döviz getirecek olan turizm sektörüne -ki Merkez Bankasının döviz rezervlerinin eridiği bir ortamda- turizme bu ortamda destek olmak hepimizin yararına. Dışarıdan direkt sermaye yatırımı, portföy yatırımı bekleyeceğimize, elimizde turizm var, buna destek olalım. Döviz doğal yollardan gelsin demek en doğru yaklaşım. Yine Turizm Bakanımızdan istirhamımız bu hususu da ısrarla dile getirmesi, turizm birlik ve federasyonlarıyla daha sıkı iletişimde olması ve durumun vehametini gerekli mercilere layık-i vecile anlatmasıdır. ''Ingiltere'de Türkiye rezervasyonları, Ispanya'yı aştı'' demek yanlış bir bir algı oluşturuyor. Rezervasyonlar durma noktasında. Hemen hemen her pazarda. Evet Ingiltere'den rezervasyon geliyor. Ama 2022 yılına... Bunu belirtmek yerine, rezervasyonların çok iyi gittiğini söylemek kime yarar sağlar? Bence hiç kimseye. Bu işin bir de istihdam boyutu var ki gene işsizliğin böylesi arttığı bir dönemde turizmin ne kadar önemli olduğunu herhalde tekrardan belirtmeye gerek yok.

2016 yılında olduğu gibi, hiç değilse bir ivme yakalamak adına, tur operatörlerine uçak başı 6000 USD (eğer döviz sıkıntısı varsa TL bazında- hiç değilse Türkiye operasyonları maliyetlerini karşılamak adına) verilmesi elzemdir. İcra / İflas kanununda, işletmelerin devamı ve ülkeye döviz kazandırmaları hususunda Sicil Affı vs gibi kanunlar çıkarmak yine elzemdir. Ha keza, turizm daha açılmamışken ve zorlu bir pandemi sürecinden geçerken, vergi barışı ödemesinin Ocak - Mart ayına gelmesi ödeme hususunda turizmcileri oldukça zorladı. Bir çoğu ödemelerini yapamadı. Bu durumda vergi barışının uzatılması hususunda da turizmciler yardım bekliyor.

En önemli ama en önemli husus ise aşı temini. Aşı temininde kendi yerli aşımız olmadığı halde, en fazla aşılama yapan ülke konumundayız. Ancak bununla beraber en fazla vaka sayısına da sahip ülkeyiz. Bir an önce vakaları indirebilmek, aşı teminini ve kısıtlamaları artırmakla olacak kanaatimce. Aşı temini hususunda, Turizm Bakanlığının ve TUROFED / TURSAB gibi birliklerin bu hususu dikkatle ele alması ve gerekli mercilere turizm açısından uyarı ve hatta baskı yapması çok önemlidir.

Bir diğer önemli konu, ki daha önceki bir yazımda belirtmiştim, Rusya’nın Türkiye için vazgeçilmez bir partner olması. Ukrayna ile ilişkilileri geliştirirken, Rusya’yı küstürmemek, özellikle turizm açısından çok önemli. Teşbihte hata olmaz. Şöyle bir deyiş vardır: “Ayıyla yatağa girilmez”. Pandeminin üzerine bir de 2016 Rusya krizini bu turizm ortamı kaldırmaz.

Son olarak söylemek isterim ki: Allah sonumuzu hayır eylesin. Zor bir dönemden geçiyoruz. İnşallah güzel bir sezon olur.


Bu Makale 21.04.2021 - 10:01:49 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Necat Sonmez 26.04.2021 - 12:45

    Bu Kırım Konusu Mani Oldu Rusya nin Yasak Koymasına Covid-19 Degil. Biraksin Hükumet bu Bahaneleri Artik Oy Yok Ölsem Bile Agzdanan dolayı Dünyayı Düşman Iyi Kazandırıyor.Buyuk Usta

  • Necat Sonmez 26.04.2021 - 12:45

    Bu Kırım Konusu Mani Oldu Rusya nin Yasak Koymasına Covid-19 Degil. Biraksin Hükumet bu Bahaneleri Artik Oy Yok Ölsem Bile Agzdanan dolayı Dünyayı Düşman Iyi Kazandırıyor.Buyuk Usta

  • Necat Sonmez 26.04.2021 - 12:44

    Bu Kırım Konusu Mani Oldu Rusya nin Yasak Koymasına Covid-19 Degil.Biraksin Hükumet bu Bahaneleri Artik Oy Yok Ölsem Bile

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.