Aşı pasaportu ile ilgili detaylı bir analiz

Aşı pasaportu ile ilgili detaylı bir analiz
Pek çok ülkede aşılamanın başlaması, 'aşı pasaportu' tartışmalarını da alevlendirdi.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Telegraph gazetesinden Grek Dickinson, ''Aşı pasaportu seyahatlerin önünü açacak mı?'' başlıklı makalesinde, konuyla ilgili gelişmeleri, açıklamaları ve beklentileri yorumladı.

‘’Ayrımcılık yaratacağına dair endişeler var’’

Kimilerinin 2021'de seyahatlerin başlaması için aşı pasaportunu selamladığını belirten Greg Dickinson, ''Yakında iki pasaportla seyahat edebiliriz. Biri kimliğimizi, diğer ise Covid-19'a karşı olduğumuzu kanıtlamak için. Aşı pasaportu, bir an önce tatilcileri ve iş seyahatçilerini ağırlamak isteyen birkaç ülke tarafından benimsendi. Bunlardan biri de Güney Kıbrıs. Yunanistan Başbakanı da, seyahatlerin yeniden başlatılması için standart AB aşı sertifikası çağrısında bulundu.'' diye yazdı.

Ancak yolcu mahremiyeti, uluslararası koordinasyon ve aşı olmayanlara karşı ayrımcılık yaratacağına dair sorun ve endişeler olduğuna dikkat çeken Dickinson'un makalesinden öne çıkan noktalar şöyle:

Kıbrıs Aralık ayında, mart ayından itibaren aşı olanları Covid-19 testinden muaf tutacağını açıkladı. Ulaştırma Bakanı Yiannis Karousos, değiştirilen eylem planının hava yolu şirketlerinin Güney Kıbrıs'a ek sefer düzenleme, bağlantıları ve yolcu trafiğini artırmaya dönük ilgisini artıracağını söyledi.

İzlanda başlattı bile

İzlanda ise Covid-19 aşısı olanları kısıtlamalardan muaf tutacağını heniz açıklaması ancak aşı olduğunu kanıtlayanlar için karantina uygulamalarını şimdiden kaldırdı. Yani en 14 gün önce aşı olmuşsanız, İzlanda'ya seyahat etmenizin önünde bir engel bulunmuyor.

Yunan Başbakan AB aşı pasaportu istiyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, AB çapında koordine edilen bir aşı pasaportu için ağırlığını koydu. Miçotakis, tüm üye devletlerde kabul edilecek bir aşı pasaportunun yapılandırılması konusunda ortak bir anlayış benimsemek gerektiğini belirtti.

Macaristan da benzer bir tutum içinde

Öte taraftan Macaristan da, ülkeye girişte aşı kartı ibraz etmenin gerekli olabileceğini açıkladı. Hükümet sözcüsü, insanların koronavirüse karşı koruma kazandıklarına dair kanıt sunma ihtiyacının tüm dünyada arttığına dikkat çekiyor.

Hava yolu şirketleri aşı pasaportuna mı hazırlanıyor?

Bazı hava yolu şirketleri, ülkelere girişte aşı pasaportunun zorunlu olması durumuna karşı şimdiden kendi aşı pasaportu sistemini geliştirmek için harekete geçti. United Airlines, Virgin Atlantic, Swiss International Airlines ve JetBlue, müşterilerine bu yıl aşı pasaportu sistemi sunmaya başlayacaklarını duyurdu. British Airways'in sahibi IAG da, bu yıl piyasaya süreceği kendi aşı pasaport sistemi üzerinde çalışıyor. Ryanair ise karışık mesajlar veriyor. Kasım ayında açıklama yapan Ryanair'in CEO'su, insanların Avrupa içinde seyahat etmesi için aşı pasaportuna ihtiyaç olmayacağını açıkladı. Ancak şirketin şu anda 'Jab and Go'' isminde kampanya yürüttüğü biliniyor.

Avustralyalı hava yolu şirketi Qantas'ın CEO'su Alan Joyce da aşı pasaportu önerisini destekliyor. Joyce, kasım ayında yaptığı açıklamada yolculardan uçağa binmeden önce aşı yaptırmalarını isteyeceklerini söylemişti.

Herkesin aşı pasaportu almasını talep etmek adil mi?

Seyahatlerde aşı pasaportunun zorunlu olmasının arkasında herkes durmuyor. Örneğin Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC), aşı pasaportunun asla uygulanmaması gereken bir şey olduğunu açıkladı ve ve ayrımcılığa dikkat çekti.

Ada Lovelace Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda da, aşı pasaportunun sosyal uyum, ayrımcılık, dışlanma ve savunmasızlık açısından son derece yüksek riskler barındırdığına dikkat çekildi.

‘’Bazı insanlar yıllarca seyahatten mahrum kalabilir’’

Seyahat danılmanlığı şirketi PCA Agency'nn genel müdürü Paul Charles de sadece ayrıcalıklı bir azınlığın seyahat edebildiği bir duruma karşı uyarıda bulundu. Hükümetlerin insanların sağlığını korumanın yanında ekonomiyi harekete geçirme görevlerinin olduğunu kaydeden Charles, ''Hükümetlerin eylemleri koordine edilmeli ve seyahat etmek isteyen herkes için açık, tutarlı bir yaklaşım oluşturulması gerekir. Aksi taktirde, yıllarca seyahatten mahrum bırakılan insanlar görebiliriz. Seyahat öncesi PCR testi yapmak, özgürleşmenin tek yolu.'' diyor.

‘’Özgürlüklerin derecesinin aşı pasaportuyla belirlenmesi tehlikesi var’’

Aşı pasaportu söz konusu olduğunda veri gizliliği ve insan haklarıyla ilgili sorunlar da var. Exeter Üniversitesi akademisyenlerinden Anna Beduschi, aşı pasaportu uygulamasının veri gizliliği ve insan haklarının korunması noktalarında temel sorunlar yaratabileceğine işaret ediyor. Beduschi, ''Aşı pasaportu bireyler arasında sağlık durumlarına göre yeni bir ayrım yaratabilir ve bu da özgürlüklerin derecesini belirlemek için kullanılabilir.'' değerlendirmesini yapıyor.

‘’Çok fazla yanıtsız soru var’’

İnsan hakları savunma grubu Liberty ise aşı pasaportu ile ilgili cevaplanan sorulardan çok yanıtsız soru olduğunu belirtiyor. Liberty, bunun 'ulusal kimlik' sisteminin yolunu açabileceği uyarısında bulunuyor.



Bu Haber 14.01.2021 - 11:05:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.