Artur Muradyan açıkladı: Rusya'da fiyatlar ne kadar artacak?

Artur Muradyan açıkladı: Rusya'da fiyatlar ne kadar artacak?
Rus turizmciler 2024 yılında Türkiye'nin daha pahalı olup olmayacağı, Tayland talebinin nasış yükseltileceği ve Mısır'da beklenen hıza ulaşılamaması gibi konuları masaya yatırdı.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Rus Tur Operatörleri Birliği Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, MITT Connect isimli online panelde turizm sektörünün sıcak gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"2022'de çılgın dinamikler oluştu"

Yurt dışı ulaşım kapasitelerinin artması sayesinde 2023'te turizm sektöründe istikrar sağlandığını belirten Artur Muradyan son iki yılda yurt dışına çok sayıda direkt uçuş başlatıldığını belirtti. 

Rubledeki değer kaybının Rus outgoing pazarına olumsuz etkisinin jeopolitik gelişmelerden fazla olduğuna dikkat çeken Artur Muradyan "Örneğin 2022 yılındaki sınırlı hava trafiği ve 55-60 ruble olan dolar kuru ortamında uçuş güzergahlarında çok çılgın dinamikler oluştu." ifadelerini kullandı. 

Rusya'nın en büyük kitle destinasyonları Türkiye, Mısır ve Tayland ile ilgili de açıklamalarda bulunan Muradyan, Türkiye bağlığında şu noktaların altını çizdi:

"Türkiye'deki ekonomik durumdan dolayı fiyatlar artıyor"

"Başta Türkiye olmak üzere, yurt dışı destinasyonlarda ciddi bir durgunluk var. Bu durum, 2024 yaz dönemi programlarını oluşturma konusunda tur operatörleri için ciddi riskler oluşturuyor. Türkiye elbette tartışmasız bir şekilde Rusya pazarında yine lider olarak kalacak. Ancak bu destinasyonda fiyatlar ülkedeki ekonomik durum nedeniyle ciddi şekilde artıyor.

Ülkede hiper enflasyon var"

Türk Lirası dolar ve euro karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Bunun üstüne ülkede bir de hiper enflasyon var. Tüm bu faktörler turizmi etkiliyor. Bir turistin Türkiye tatili ucuzlamıyor, tersine giderek pahalanıyor. 

Fiyatlamada Türkiye'nin bir basamak daha yükseleceğini ve hizmet sağlayıcıların fiyatları yüzde 10-15 artıracağını varsayabiliriz. Daha önce Türk otelciler 2024 için fiyat artışına gitmeyeceklerini söylemişlerdi ancak fiyat artışına denk gelecek bir enflasyon ayarlaması olacak.

"Türkiye uçuş programının hacminde değişiklik bekliyorum"

Bu durum tur operatörlerinin full charter veya blok koltuk alımını zorlaştırıyor. Rus ve yabancı taşıyıcıların düzenli uçuşları nedeniyle full charter ve blok koltuk uygulamaları yavaş yavaş geçerliliğini kaybediyor. Bir koltuğa oturmanın ek yükümlülükler getirdiğini herkes biliyor. Bu nedenle 2024 Türkiye uçuş programlarının hacminde bu yıla göre bir miktar değişiklik bekliyorum."


Bu Haber 09.12.2023 - 10:28:10 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.