Artur Muradyan açıkladı: Rusya turizm pazarında neler oluyor?

Artur Muradyan açıkladı: Rusya turizm pazarında neler oluyor?

Rusya'da BAE satışları neden arttı, Türkiye'de fiyat kesintisi olacak mı, Tayland ve Gürcistan talebi ne durumda? ATOR Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, Rusya’daki son duruma ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.


Turizm Güncel - Dış Haberler

Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Artur Muradyan, Rusya turizm pazarındaki son duruma ve popüler turizm destinasyonlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Online olarak düzenlenen OTM-2023 Fuarında bir konuşma yapan Artur Muradyan, Rusya'daki kısıtlı hava ulaşımı koşulları nedeniyle, başta Türk taşıyıcılar olmak üzere, yabancı hava yolu şirketlerinin Rusya'da büyük kazançlar elde ettiklerine dikkat çekti. 

BAE'de mayıs neden yüksek satış oldu, bilet fiyatları ne durumda?

Gelinen noktada yabancı taşıyıcılar arasında rekabetin kızışacağına ve fiyatların düşeceğine dair bir ön koşul olmadığını ifade eden Muradyan, Bunun en önemli nedenlerinden birinin Rus operatörlerin bu hava yolu şirketlerinden blok koltuk alması olduğunu kaydetti. Muradyan "Yabancı hava yolu şirketlerinin Rusya kapasitesinin yüzde 70-80'ini tur operatörleri kullanıyor. Bu nedenle söz konusu hava yolu şirketleri mali risk taşımıyor ve bilet satamamaktan korkmuyor. Çünkü blok koltuk anlaşması tüm uçuş giderlerini ve mali kayıpları kapsıyor. Dahası, BAE gibi destinasyonlardaki uçak fiyatlarında ilk defa yazın kış dönemi fiyatlarını görüyoruz. Pandemi dönemi hariç, bu destinasyonda yaz dönemi bilet fiyatları kış döneminden 2-2,5 kat daha düşük olurdu. Şu anda kış fiyatlarıyla yaza geçtik. Bu nedenle pazardaki oyuncular önümüzdeki kış dönemi fiyatlarının nasıl olacağını merak ediyor." dedi.

Hava yolu şirketlerinin fiyatları düşürmek yerine daha da yükseltme konusunda iştahlı olduğuna işaret eden Artur Muradyan "Blok koltukların iyi satılamaması nedeniyle Mayıs ayında BAE uçuşlarında fiyatlar düştü ve BAE'ye dönük ucuz turlar ortaya çıktı. Bazı oyuncular aldıkları blok koltukları satamadıkları için bilet fiyatlarını düşürmek zorunda kaldılar. Bu nedenle önümüzdeki kış döneminde BAE'de bizi bir savaş bekliyor." diye konuştu.

İyi geçen sezonun ardından BAE otellerinde de beklentilerin arttığını bu nedenle 2023 fiyatlarının yükseleceğine dair beklenti oluştuğunu anlatan ATOR Başkan Yardımcısı Muradyan öyle veya böyle BAE yönünde fiyatların dengeye oturacağını, gelecek kış döneminde fiyatların yüzde 15 civarında düşebileceğini kaydetti.

Türkiye'de orta segment çöktü

Tur operatörlerinin aldığı yoğun blok koltuk nedeniyle yaz aylarında Türkiye'de de fiyatların düşebileceğine işaret eden Artur Muradyan, hava yolu şirketlerinin Türkiye uçuş planında kayda değer bir kesinti olmayacağını, blok koltuk alan hava yolu şirketlerinin böyle bir gündeminin bulunmadığını ileri sürdü. Muradyan "Uçuşlar iptal edilirse tur operatörleri para kaybeder. Bu nedenle operatörler uçuşları optimize etmek (yeni uçuş planı ayarlama) hava yolu şirketleriyle anlaşmaya çalışacak.

Otellerin mevcut fiyatları nedeniyle Türkiye satışlarının yavaş seyrettiğini anlatan ATOR Başkan Yardımcısı Artur Muradyan "Başarılı geçen bir önceki yaz sezonuna ve nispeten iyi geçen kış sezonunda Türk otelciler, psikolojik sınırları aşan fiyatlar belirlediler. Türkiye'de orta segment turlar bitti. Ruslar 80-100 bin rubleye tatil satın aldı ve şimdi bu turlar 200 bin rubleye hatta daha fazlaya mal oluyor. İşin ilginç yanı, henüz ağustos ayında falan da değiliz." şeklinde konuştu.

Turistlerin alternatifi az, piyasada ucuz tatil kalmıyor

Rus turistlerin yoğun olarak tercih ettiği destinasyonlarda ortaya çıkan doygunluğa dikkat çeken Muradyan "Seçenek eksikliği turistler üzerinde baskı oluşturuyor. Turistlerin bir destinasyona tekrar-tekrar gitme durumu yavaş yavaş düşüyor. Bu durumu mesela, insanların 2-3 defa gittiği Maldivler'de gözlemledik. Benzer bir durumun Türkiye'de de yaşanması olası. Rusya'da destinasyon kıtlığı yaşanıyor. Ucuz kitle destinasyonu neredeyse kalmadı. Mısır artık fiyat olarak eski Türkiye ile eşit durumda. Türkiye'deki fiyatlar Dubai ile yarışıyor, 5 yıldızlı otellerin fiyatları Maldivler ile aynı. Bu daha önce hiç yaşamadığımız bir şey." dedi.

Tayland'da durum

Tayland ve yeni açılan Gürcistan talebi ilgili de bilgi veren Artur Muradyan, şu noktaların altını çizdi:

Tayland'da durum, yüksek hava taşımacılığı maliyetleri nedeniyle Türkiye ve BAE'den daha vahim. Uzun süre kapalı kalan Tayland'a dönük bastırılmış talep karşılandı ve şu anki yüksek fiyatlara bakan insanlar Tayland'a daha fazla gitmek istemiyor. Açıldığından bu yana Tayland Rusya pazarında 2023'ün mayıs ayında hafif bir düşüş yaşadı. Ayrıca Tayland sadece Rusya'ya değil tüm dünyaya açıldığı için konaklama tesislerinde kontenjan sıkıntısı yaşanıyor. Tayland'a dönük turist akınına kimse hazır değildi. Tur operatörleri kış dönemi için Tayland'daki otellerle anlaşacak ve pandemi öncesi formatta bloklar ve kotalarla yola devam edecek.

Gürcistan pahalı

Gürcistan'ın beklenmedik şekilde oyuna dahil olmasıyla, bu yöne dönük hava ulaşımının genişlemesi durumunda sürprizler ortaya çıkabilir ve Gürcistan Rusya pazarında ilk 5'e girebilir. Ancak Gürcü yetkililer üzerindeki siyasi baskı (ABD ve AB ülkelerinin Rusya ile uçuşları başlatmayın baskısı) nedeniyle talep yavaşlıyor. Ayrıca Ruslar ülkede veya havalimanlarında incitici söz duymak istemez. Bununla birlikte, eskiden aktarmalı yapılan uçuşların direkt uçuşlara dönmesiyle fiyatlar bir miktar düşse de, Gürcistan hala Ruslar için oldukça pahalı bir destinasyon.



Bu Haber 24.05.2023 - 09:45:43 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • doğrudur DUBAİ ile yarışıyoruz. KALİTE olarak

    otelci 25.05.2023 - 09:19

    evet DUBAİ ile yarışıyoruz kaliteli hizmet vererek yalnız bilinmesi gereken bir şey var DUBAİ nin fiyatları ODA KAHVALTI Bizim ise HERŞEY DAHİL bu unutulmasın lütfen .

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.