AP Dış İlişkiler Komitesi'nden Türkiye raporu: Müzakereleri sonlandırın

AP Dış İlişkiler Komitesi'nden Türkiye raporu: Müzakereleri sonlandırın
Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye raporunu görüştü. Kabul edilen raporda Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sonlandırılması talep edildi.

AP Dış İlişkiler Komitesi'nin hazırladığı raporda, Türkiye ile yürütülen müzakerelerin askıya alınması değil sonlandırılması istendi. "Avrupa Birliği'nin Türkiye ile katılım müzakerelerini resmen askıya alması" önerisinin yer aldığı bağlatıcılığı tavsiye niteliği taşıyan rapor, AP’nin 13 Mart’taki genel kurul oturumunda oylanacak.

Raporda Türkiye yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri ile suçlanırken, yeni İstanbul havalimanında eylem yaptığı için tutuklanan işçiler, tutuklu gazeteciler ve Kıbrıs konuları da raporda yer aldı. Raporda ayrıca, Türk halkının Avrupa'ya vizesiz girebilmesi için 72 kriterin karşılanması talep edildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

AP Dış İlişkiler Komisyonu'nun raporuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, AP Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilerek AP Genel Kuruluna sevk edilen "2018 Türkiye Raporu Taslağı"nın hukuki bağlayıcılığının olmadığını belirtti. Aksoy, açıklamasının devamında şunları belirtti:

''Hukuki bağlayıcılığı olmayan, tavsiye kararı niteliğindeki taslak raporda, ülkemizin AB'ye katılım müzakerelerinin resmen askıya alınması çağrısında bulunulması kesinlikle kabul edilemez. Raporda yer alan asılsız iddialar ise, AP'nin ülkemize karşı taraflı ve önyargılı tutumunun yeni bir göstergesidir.

Söz konusu taslak rapora ve tutarsız yaklaşımlarla verildiği anlaşılan değişiklik önergelerine ilişkin olarak gerekli girişimlerde bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz. AP üyelerine ülkemizde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçişle birlikte yaşanan gelişmeleri ve mevcut reform sürecimizi anlatıyoruz.

Buna rağmen, ülkemiz karşıtı çevrelerden beslenerek ortaya atılan mesnetsiz iddiaların taslak raporda yer almaya devam ettiğini üzülerek görüyoruz. Gerekli düzeltmelerin yapılarak mart ayındaki AP Genel Kurulunda onaylanacak nihai raporun daha gerçekçi, tarafsız ve teşvik edici olmasını bekliyoruz. Ancak böyle bir rapor ülkemizce dikkate alınacaktır."



Bu Haber 21.02.2019 - 08:45:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.