Antalyalı turizm profesyonelleri sezonu değerlendiriyor

Antalyalı turizm profesyonelleri sezonu değerlendiriyor
Antalyalı turizm profesyonelleri zor geçen sezonu değerlendirdiler. Antalya'nın bu yıl tarihi bir kayıp yaşadığının altını çizen turizm profesyonelleri, yaşanan kaybın etkisinin uzun süre devam edeceğini belirtiyorlar.


Turizm yazarı Halil Öncü, sezona ilişkin değerlendirmeler almak için Jacaranda Otelleri CEO'su Volkan Şimşek, Der Touristik Finans Müdürü Hakan Ketenci ve WOW Hotels Satış ve Pazarlama Müdürü Alparslan Güney'e mikrofon uzattı.



ŞİMŞEK: 2016 TÜRK TURİZMİNE KAYIP YIL OLARAK GEÇTİ

Jacaranda Otelleri CEO'su Volkan Şimşek 2016 yılının üzerine çizin atılması gereken bir yıl olduğunu ifade etti. Şimşek, “Bu seneyi unutalım. 2016 yılı Tük turizm tarihine büyük bir kayıp yılı olarak yazılacaktır. Bütün pazarları etkileyen çok boyutlu bir kriz yaşandı” eşeklinde konuştu. Şimşek, değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti:

GELİRLERDE CİDDİ DÜŞÜŞ VAR, KİMSE 'BEN İYİYİM' DEMESİN

“2016, turizm kariyerimin en zor ve hatırlamak istemediğim bir yılı olarak tarihe geçecek. Dün aldığımız son sayılara göre, Antalya’ya gelen turist sayısı % 47 oranında düşmüş durumda. % 47 oranındaki düşüş bu oranda gelir kaybını da gösteriyor.  Ortalama fiyatlarda da % 30 oranında bir düşüş olduğunu hesaplarsak Antalya’nın bu seneki kaybı % 70’leri bulmaktadır. Bunu iyice çalışıp hesapladığımızda da ülkemiz ve Antalya’mız bu kadar kötü bir sezon yaşamamıştı. Antalya’ya girişler sadece % 47 düştüyse diğer havalimanlarını düşünmek bile istemiyorum. Bu seneyi unutalım. 2016 yılı Tük turizm tarihine büyük bir kayıp yılı olarak yazılacaktır. İnşallah dersimizi çıkartırız. Önümüzdeki dönemlerde daha doğru politikalarla yolumuza devam ederiz ancak ülkemizin bu sene çok yoğun sorunlar yaşadığını da unutmamamız gerekiyor. Her şeyin bir araya geldiği bir yıl oldu. Ne yapalım, bunun da yaşanması gerekiyormuş. İnşallah ders çıkartırız. Bu anlattıklarımın ışığında bizim de grup olarak bu sene pek farklı geçmedi. Biz yoğunluklu olarak Almanlarla çalışan bir grubuz. Görüldüğü gibi Almanya’dan ülkemizi tercih eden aylarda da ciddi bir düşüş var. Bu düşüşün sonucu olarak bizim de gelirlerimizde ciddi bir düşüş var. Hiç kimse çok iyi değil, ben çok iyiyim diyen arkadaşların açıklamalarını da kendilerine bırakıyorum”



HAKAN KENETNCİ: SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SIKINTISI İMAJ

Der Touristik Finans Müdürü Hakan Ketenci ise Türkiye'nin yurt dışındaki imajına dikkat çekti. Ketenci, “Yurt dışı pazarlarda Türkiye’nin imajı konusunda çok ciddi çalışmalar yapılmalı” diyerek şunları belirtti:

“ Zor bir sene geçti. Umarım bu zorluklar bu seneki gibi yaşanmaz. Genel itibarı ile Almanya'dan gelen yolcu sayısında bir düşüş oldu ama devletin vereceği uçak destekleri ve iyi imaj çalışmaları ile kısa sürede 2015 seviyelerine ulaşabileceğimize inanıyoruz. Yeter ki her şey güzel olsun ve bütün sektör inançlı şekilde çalışmasına devam etsin. Bu arada sektörün en büyük sıkıntısı şu anda imaj ile ilgili. Yurt dışı pazarlarda Türkiye’nin imajı konusunda çok ciddi çalışmalar yapılmalı. Son yaşanan politik olayların doğru versiyonunun iyi şekilde anlatılması lazım”



ALPARSLAN GÜNEY: KRİZİN ETKİSİ UZUN SÜRECEK

WOW Hotels Satış ve Pazarlama Müdürü Alparslan Güney, 2016 yılının çok zor bir yıl olduğunu ancak 2017 yılına umutla gireceklerini söyledi. Turizmde 2016’da yaşanan kaybın etkisinin uzun yıllar kendisini göstereceğini de ifade eden Güney, bu zorlu dönemde doğru hamleler ve doğru yatırımlar yaptıklarını da belirterek şunları söyledi:

“2016 yılı çok zor bir yıl oldu. İşin pozitif tarafından bakarsak, yine de 2017 yılına umutla gireceğiz. Sezonun bu kaybının telefasi kısa sürede çok mümkün olmayacak. Zamanla telafi edeceğiz diye düşünüyorum. Doğru hamleler yaptık, doğru yatırımlar yaptık. 2017’ye daha pozitif bakıyoruz. En azından doluluklarımız bize bir öngörü sağlıyor. Turizmde 2016’da yaşanan kaybın etkisi uzun yıllar kendisini gösterecek. Bu da bize yeni bakışlar kazandıracak. Daha farklı bakacağız. Bu sene, hiçbir zaman unutmamamız gereken iç pazar gerçeğini çok daha iyi gördük. Hiçbir zaman tek pazara bağlı çalışmamak gerektiğini gördük. Birçok otelci arkadaşımız tek pazarla gittiler. Turizmin zenginliğini ve tüm pazarlardan oluştuğunu bir kez daha anlamış olduk. Rus gerçeği bizde de çok majördü ancak biz hiçbir zaman diğer pazarlarda sıfır olmadık. Bundan sonra bu dengeyi kurmak bizim için oldukça önem taşıyacak”


Bu Haber 07.10.2016 - 15:05:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.