Anex Tour’dan Rusya pazarıyla ilgili 20 bin kişilik dev araştırma

Anex Tour’dan Rusya pazarıyla ilgili 20 bin kişilik dev araştırma
Anex Tour, Rusya turizm pazarıyla ilgili 20 bin kişiyi kapsayan büyük araştırma yaptı. Araştırmanın sonuçları, beklentiyi yüksek tutmamak gerektiğine işaret ediyor.

TurizmGüncel

Rusya’da Türkiye destinasyon lideri Anex Tour, pandeminin ülke turizm sektörüne etkilerini ele alan bir araştırma yaptı. Yandex.Vzglyad iş birliği ile yapılan ve 25-55 yaş arasındaki 20 bin kişinin katıldığı online çalışmada dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. Ankette; tatil için en fazla tercih edilecek destinsyonlar, Rus halkının gelir kaybı ve tatile ne zaman çıkmayı planladıkları ile ilgili veriler, uçuşlar başlasa bile bu pazarla ilgili beklentiyi fazla yüksek tutmamak gerektiğine işaret ediyor.

Yüzde 30.66 ‘aşıdan sonra tatil’ diyor

‘’Bu sene tatil planlıyorsanız, ne zaman gitmeyi planlıyorsunuz?’’ sorusuna katılımcıların yüzde 30.66’sı ‘Aşı bulunduktan sonra’ yanıtını verirken, katılımcıların yüzde 22.28’i ‘sınırlar açıldıktan bir ay sonra', yüzde 13.6’sı ‘Sınırlar açıldıktan iki ay sonra’ ve yüzde 7.82’si ‘Sınırlar açıldıktan üç ay sonra’ yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 22.93’ü ise sınırlar açılır açılmaz tatile çıkacağını beyan etti.

Tatil tercihinde Rusya ve Kırım ilk sırada

‘Hangi ülkeye tatile çgitmeyi planlıyorsunuz?’ sorusuna ise katılımcıların yüzde 15.2’si Rusya yanıtını verdi. Rusya’yı yüzde 13.72 ile Türkiye, yüzde 6.74 ile Abhazya ve yüzde 4.48 ile Yunanistan takip etti.

Katılımcılar, ‘Hangi bölgeyi düşünüyorsunuz?’ sorusuna ise yüzde 7.57 ile Kırım yanıtını verdi. Kırım’ı 7.38 ile Antalya, yüzde 6.32 ile Soçi, yüzde 3.35 ile Kemer ve yüzde 3.26 ile Pukhet takipe etti.

Anex Tour’un anketine katılanların yüzde 44.16’sı tatil noktasına tarifeli uçakla gitmeyi planladığını belirtirken, ‘charter uçuşlarla’ diyenlerin oranı yüzde 29.60 olarak belirlendi. Geriye kalanlar ise tren yoluyla veya şahsi arabasıyla tatile gideceğini beyan etti.

Yüzde 40.8’lik kesim ‘kazancım pandemi öncesine dönmedi’ diyor

Anketteki kritik sorulardan biri de, Rus halkının gelir durumunu anlamayı amaçlayan, ‘’Kazancınız pandemi öncesine döndü mü?’’ sorusu oldu. Katılımcıların yüzde 40.84’ü ‘Hayır, henüz dönmedi’ derken, yüzde 33.87’lik kesim ‘Kısmen’ yüzde 22’si ‘Evet tamamen’ ve yüzde 2.91 ise ‘Kazancım daha da arttı’ yanıtını verdi.

Tatilde ne kadar harcamayı planlıyorsunuz?

‘’Tatilde kişi başı ne kadar harcama yapmayı planlıyorsunuz?’’ sorusuna ise yüzde 57.65’lik kesim ‘40 bin rubleye kadar’ yanıtını verdi. ‘60 bin rubleye kadar diyenlerin oranı yüzde 25.24, ‘80 bin rubleye kadar’ diyenlerin oranı yüzde 11.9 ve ‘100 bin ruble ve üzeri’ diyenlerin oranı ise yüzde 5.92 oldu.

Her şey dahil

‘’Hangi yiyecek-içecek konseptini seçeceksiniz?’’ sorusuna ise çoğunluk ‘her şey dahil’ yanıtını verdi. Her şey dahil diyenlerin oranı yüzde 27.46 olurken, onu yüzde 19.82 ile tam pansiyon ve yüzde 17.05 ile oda-kahvaltı takip etti.

Anex Tour'un ankete ilişkin değerlendirmesinde, şu noktalara dikkat çekildi:

Ankette, 25 – 55 yaş arası 20 000 katılımcı yer aldı. Katılımcıların gelir düzeyi rotanın üstü, ilgi alanlarında ise turizm ve tatil yer alıyor.

Yapılan anket, yaşanan pandeminin insanların tatilden tamamen vazgeçmemesine işaret edip, sadece tatil esnasındaki tavır, kısa vadeli planların ve bütçenin değişeceğini gösteriyor.

Böylelikle, katılımcıların %30 COVID-19 aşısının bulunmasına kadar seyahat planından vazgeçmiş, %25 ise tatil için hazır olup, sınırların açılmasını bekliyor.

Rusya, Türkiye, Abhazya, Tayland ve Yunanistan en popüler destinasyonlar halinde kalmaya devam ediyorlar.

Yer ve tesis seçiminde en büyük tercih nedeni fiyat olacak. Birçok katılımcının gelir düzeyi henüz Pandemi öncesi düzeyine dönmemiş durumda.

Online hizmetleri kullanmaya alışık olan tüketici payı arttığı için, gereken tatil rezervasyonlarını online yapmak isteyenlerin sayısı da artış gösteriyor. Aynı nedenden dolayı, tatil esnasında rehberler ile birebir görüşmeye ihtiyaç duyan katılımcıların sayısı yüksek degil. Katılımcıların büyük bir kısmının destinasyon ülkelerde turları kendilerinin satın alacağını dile getiriyor.

Anketin sadece yurtdışı seyahatlere hedeflenemeyeceğini de dikkate almak gerekiyor. Bu yüzden Rusya içi seyahatlerde paket turların pek yaygın olmadığı için, katılımcılar arasında turu paket almayacak ve kendileri planlayacak olanların oranı oldukça yüksek.

Katılımcılar arasında çok sayıda tatil esnasında kişisel korunma önlemlerine (sosyal mesafe, maske, dezenfektan kullanımı vs) uyma niyeti pandemi durumunun en önemli ve belirgin göstergesidir.

Anket sonuçlarına istinaden katılımcılar 2 gruba ayrılabilir. Bunlar;

* paket turla seyahat etmeyi tercih eden, aşının bulunması ve alışık oldukları tatil destinasyonlarının açılmasını bekleyen çocuklu aileler;

* ve her an tatile gitmeye hazır olan çocuğu olmayan katılımcılar.

anex1
anex2
anex3
anex4
anex5
anex6
anex7
anex8
anex9
anex10
anex11
anex12
anex13
anex14
anex15



Bu Haber 15.07.2020 - 21:28:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.